Već ovoga tjedna stiže nacionalna naknada za starije osobe: Broj primatelja i dalje raste

Milan Dalmacija
14. rujna 2023.
Mirovine
A- A+

Nacionalnu naknadu za starije osobe će već ovoga petka primiti 6.943 ljudi, izvijestio je HZMO. Riječ je o 102 osobe više nego pri prethodnoj isplati, a za njih je osigurano nešto više od 834.000 eura.

Novčanice eura u rukama

Novac, euri | Foto: mirovina.hr

U petak 15. rujna 2023. počinje isplata nacionalne naknade za starije osobe za kolovoz korisnicima bankovnih računa, izvijestio je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje. Nacionalnu naknadu za starije osobe dobit će 6.943 korisnika (64,57 posto žena i 35,43 posto muškaraca). To je 102 korisnika više nego pri protekloj isplati naknade za srpanj. Za isplatu je osigurano 834.303,50 eura iz državnog proračuna.

Iz HZMO-a podsjećaju da pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe mogu ostvariti hrvatski državljani koji su navršili 65 godina života, s prebivalištem na području Hrvatske u neprekidnom trajanju od 20 godina neposredno prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava, što je osnovni uvjet, uz koji moraju biti ispunjeni i drugi zakonom propisani uvjeti.

Propisani uvjeti

Preko 200 milijuna kuna za naknade | Pixabay
Od 1. siječnja: Država diže nacionalnu naknadu za starije i olakšava kriterije za njeno dobivanje

Oni podrazumijevaju da primatelj nije korisnik mirovine niti osiguranik u obveznom mirovinskom osiguranju, da njegov prihod i/ili prihod članova njegovoga kućanstva ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini po članu kućanstva mjesečno ne prelazi utvrđeni iznos nacionalne naknade za starije osobe od 120,71 eura (909,49 kuna), da nije korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu prema propisima o socijalnoj skrbi, da mu nije priznato pravo na uslugu smještaja prema propisima o socijalnoj skrbi, da nije sklopio ugovor o dosmrtnom uzdržavanju ili ugovor o doživotnom uzdržavanju kao primatelj uzdržavanja.

Iznimno, korisnik prava na mirovinu i korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu može ostvariti pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe pod uvjetom da se na njegov zahtjev obustavi isplata mirovine, odnosno utvrdi prestanak prava na zajamčenu minimalnu naknadu. Vrijedi podsjetiti kako će Vlada od 1. siječnja podići iznos nacionalne naknade i olakšati uvjete za njeno dobivanje, o čemu možete čitati ovdje.

Zahtjev moguće predati bilo kad

Pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe pripada od dana podnošenja zahtjeva, ako su ispunjeni svi uvjeti propisani za stjecanje prava. Korisniku mirovine pravo pripada od prvoga dana nakon obustave isplate mirovine iz obveznog mirovinskog osiguranja, a korisniku zajamčene minimalne naknade od prvoga dana nakon prestanka prava na zajamčenu minimalnu naknadu.

Zahtjev za nacionalnu naknadu osobe koje zadovoljavaju uvjete mogu podnijeti bilo kada; osobno u područnoj ustrojstvenoj jedinici HZMO-a prema mjestu prebivališta podnositelja zahtjeva, preporučeno poštom ili elektroničkim putem u sustavu e-Građani.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap