Usporedili smo mirovinu u Hrvatskoj s mirovinama u BiH, Srbiji i Crnoj Gori

Jasmina Grgurić Zanze
19. studenoga 2023.
Mirovine
A- A+

Usporedili smo prosječnu mirovinu u Hrvatskoj s mirovinama u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori. Iako je opće mišljenje kako hrvatski umirovljenici prednjače po primanjima, pretekla ih je Crna Gora, gdje su mirovine rasle čak triput ove godine i to za ukupno 16 posto. Od početka iduće godine slijede nova povećanja, pri čemu je najveće od 14,8 posto najavljeno u Srbiji.

kovanice i novčanice eura

Novac, euro | Foto: mirovina.hr

Uslijed inflacije i političkih kretanja, mirovine ne rastu samo u Hrvatskoj, nego i u njezinim susjednim zemljama. Umirovljenička primanja od siječnja 2024. rast će prema najavama i u Srbiji, Crnoj Gori te Bosni i Hercegovini. Evo koliko one iznose trenutno u odnosu na Hrvatsku.

Hrvatska – 449 eura

Jasna Petrović u prvom planu, kovanice centi u pozadini
Sindikat umirovljenika: 'Stiže 13. mirovina, bit će promjena i kod penalizacije'

Prosječna mirovina u Hrvatskoj rasla je posljednjim usklađivanjem rekordnih 8,42 posto, što je najveći skok u posljednje 24 godine. Za svih 1,13 milijuna umirovljenika ona iznosi 449 eura.

Kada stavimo na stranu dio mirovina koji se isplaćuje prema međunarodnim ugovorima, prosječna se mirovina penje na 507,63 eura i kao takva čini 43 posto prosječne hrvatske plaće. Umirovljenike čeka trajni dodatak, neka vrsta 13. mirovine, a očekuje se i rast siječanjskim usklađivanjem od tri do pet posto.

Bosna i Hercegovina – 344 eura

Prosječna mirovina korisnika samostalne mirovine iznosi 675,61 konvertibilnih maraka, odnosno 344 eura, prema podacima tamošnjeg Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje.

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić najavio je rast mirovina početkom iduće godine. Našim susjedima redovno usklađivanje početkom ove godine donijelo je 11,1 posto veće mirovine.

Srbija – 341 euro

Nakon povećanja od 5,5 posto u listopadu, prosječna mirovina u Srbiji iznosila je 341 euro. Najniža mirovina za ovaj mjesec iznosila je 186 eura za umirovljenike iz kategorije zaposlenih i samostalnih djelatnosti, a 146 eura iz kategorije poljoprivrednika.

Maksimalni iznos mirovine za listopad 2023. iznosio je 1.712 eura. Kako je već nekoliko puta najavljeno, povećanje mirovina slijedi od siječnja, a tada će mirovine skočiti za 14,8 posto, piše Blic.rs.

Crna Gora – 464 eura

Mirovine u Crnoj Gori ove su godine rasle čak triput. Rast u veljači iznosio je 2,5 posto, u lipnju 8,1 posto te 5,5 posto u rujnu. Tako je prosječna starosna mirovina za rujan skočila na 464 eura. Sadašnja minimalna penzija isplaćena za rujan iznosi svega 300 eura, a prema najavi novog crnogorskog premijera rasla bi za 50 posto.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap