Počele prijave za isplatu dodatka umirovljenicima s inozemnom mirovinom, evo što trebate učiniti

Jasmina Grgurić Zanze
11. travnja 2024.
Mirovine
A- A+

Nakon što je više od 724.700 građana s hrvatskom mirovinom dobilo Vladin dodatak uoči Uskrsa, red je došao i na one s inozemnim mirovinama. Međutim, oni se za dodatak moraju prijaviti, odnosno dostaviti dokaz o inozemnoj mirovini do kraja svibnja. Jednokratno novčano primanje zbog ublažavanja rasta troškova života bit će im isplaćeno u lipnju. Od danas je na stranicama HZMO-a dostupan i online obrazac za prijavu, a prijaviti se mogu i slanjem dokaza o mirovini za veljaču poštom ili osobno u uredima Zavoda za mirovinsko osiguranje.

euro

Foto: Unsplash

Oko 724.700 umirovljenika dobilo je krajem ožujka Vladinu ‘uskrsnicu’, o čemu smo pisali ovdje. Riječ je isplati još jednog novčanog primanja zbog ublažavanja rasta troškova života, a sada je red došao i na umirovljenike s inozemnim mirovinama. Oni koji primaju hrvatsku i inozemnu mirovinu, zatim samo inozemnu mirovinu ili su u inozemstvu navršili radni staž, ali ne i pravo na mirovinu, moraju se prijaviti za isplatu dodatka. Uvjet za dodatak je da ukupna mirovina (inozemna i domaća) ne prelazi 880 eura. Dodatak iznosi od 50 do 160 eura, ovisno o iznosu mirovine. Prijave traju do kraja svibnja, a isplata će biti u lipnju.

Prijava preko online obrasca, poštom ili osobno

Umirovljenici dobili manji dodatak od očekivanog: Doznali smo o čemu se radi

– Od danas, 11. travnja 2024. godine, na internetskim stranicama Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) dostupan je online obrazac na ovoj poveznici putem kojeg je korisnicima mirovine s inozemnim elementom omogućena dostava dokaza o visini inozemne mirovine u svrhu isplate jednokratnog novčanog primanja. Umirovljenici kojima ukupno mjesečno mirovinsko primanje ne prelazi iznos od 880 eura, za isplatu JNP-a obvezni su HZMO-u dostaviti dokaz o neto iznosu mirovine za veljaču 2024. Dokaz može biti potvrda banke iz koje se vidi neto iznos mirovine koji je uplatio inozemni nositelj za veljaču ili izvadak iz bankovnog računa, obavijestio je danas HZMO.

Jedan od navedenih dokaza treba dostaviti HZMO-u do 31. svibnja 2024. Osim putem online obrasca, dokaz o visini inozemne mirovine može se dostaviti područnoj jedinici HZMO-a prema mjestu prebivališta, poštom ili osobno, s popunjenom tiskanicom za dostavu podataka o visini inozemne mirovine. Tiskanica je dostupna na internetskim stranicama HZMO-a na ovoj poveznici.

Korisnici koji su vani ostvarili staž, ali ne i mirovinu

Korisnici mirovine koji su ostvarili staž u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na inozemnu mirovinu, na tiskanici za dostavu podataka o visini inozemne mirovine ili online obrascu trebaju označiti polje ‘Izjavljujem da ne primam inozemnu mirovinu’. Korisnici samo inozemne mirovine, uz dokaz trebaju dostaviti i broj transakcijskog računa korisnika mirovine otvorenog u Hrvatskoj.

– Napominjemo da je za korisnike samo inozemne mirovine, osim iznosa mirovine (880 eura), dodatni uvjet za isplatu JNP-a i prebivalište u Hrvatskoj u neprekidnom trajanju od najmanje tri mjeseca neposredno prije donošenja Odluke Vlade RH o ovoj isplati od 14. ožujka, kao i da inozemnu mirovinu primaju na transakcijski račun otvoren u poslovnoj banci u Hrvatskoj.

Dodatak će biti isplaćen najkasnije u lipnju, a o točnom datumu korisnici će biti pravovremeno obaviješteni, kažu iz HZMO-a.

Podsjetimo, umirovljenici su ostali neugodno iznenađeni s manjim iznosima isplaćenih dodatka, jer nisu znali da će im HZMO u cenzus mirovine uračunati i usklađivanje. Naime, za cenzus je uzeta mirovina za veljaču, dok je oko četiri posto usklađivanja s razlikom za prethodne mjesece isplaćeno tek u travnju, o čemu više možete pročitati ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap