Umirovljenici dobili manji dodatak od očekivanog: Doznali smo o čemu se radi

Jasmina Grgurić Zanze
27. ožujka 2024.
Mirovine
A- A+

Umirovljenici su danas dobili još jedan Vladin dodatak, ali umjesto veselja, neugodno ih je iznenadio manji iznos od onoga koji su očekivali. Naime, u iznos mirovine Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, kako doznajemo, uračunao je usklađivanje mirovina. Tako su mnogi upali u viši razred primanja s nižim dodatkom. Sve bi to bilo u redu, da im je to usklađivanje već isplaćeno, ali nije, nego će tek biti u travnju. Tako je Julijana dobila 50 umjesto 60 eura, a Ines čak 40 eura manje, 120 umjesto 160, dok je umirovljenica Mirjana oštećena također za 40 eura.

Foto: Unsplash

Umirovljenicima s hrvatskom mirovinom danas je isplaćeno jednokratno novčano primanje zbog ublažavanja posljedica rasta troškova života. Umjesto veselja, ogorčenje, jer su dobili manji dodatak nego što su trebali prema razredu mirovine. Mnogi od njih javili su se našoj redakciji pa smo u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje provjerili o čemu se radi. Naime, HZMO im je u iznos mirovine uračunao i siječanjsko usklađivanje koje umirovljenicima još uvijek nije isplaćeno. Naime, za pretpostaviti je bilo da će se cenzus gledati prema mirovinama isplaćenima u ožujku za travanj, a ne u travnju za ožujak, jer te isplate još ni nema.

‘Zbog usklađivanja cenzus povećan s 840 na 880 eura’

Držanje eura u rukama uz uskršnje elemente
Stiže još jedan dodatak: Umirovljenici, evo kada će vam biti isplaćena državna 'uskrsnica'

– U obradi korisnika mirovine radi isplate jednokratnog novčanog primanja (JNP) obuhvaćene su usklađene mirovine, prema novoj aktualnoj vrijednosti (AVM), odnosno stopi rasta od 4,19 posto od 1. siječnja 2024. Mirovine povećane prema novom AVM-u  isplatit će se u travnju s mirovinom za ožujak, s razlikom za siječanj i veljaču. Zbog navedenog usklađivanja mirovina, došlo je do povećanja razreda isplate JNP-a, koji je povećan s 840 na 880 eura, rekli su nam danas iz HZMO-a.

Podsjetimo, ovisno o visini mirovine, iznos dodatka kreće se od 50 do 160 eura. Za 98.912 umirovljenika s mirovinom do 320 eura isplatit će se 160 eura. Po 120 eura dodatka dobit će 218.130 korisnika mirovina od 320,01 do 460 eura. Iznos od 80 eura dobit će 204.644 umirovljenika s mirovinom od 460,01 do 600 eura. Za 119.505 korisnika s mirovinom od 600,01 do 730 eura osigurano je po 60 eura, dok će 83.508 korisnika koji primaju mirovinu od 730,01 do 880 eura dobiti po 50 eura dodatka.

Obračun je trebao biti po isplaćenoj mirovini u ožujku

Međutim, nije baš jasno kako se može gledati prihod koji još uvijek nekome nije niti isplaćen.

– Nemalo sam iznenađena, a vjerujem i umirovljenici koji su negdje na granici primanja za isplatu dodatka, odnosno takozvane državne uskrsnice. Obračun je trebao biti po obračunatoj i isplaćenoj mirovini za veljaču, dakle ovomjesečna isplata, međutim, nije tako. U obračun je uzeta  i buduća razlika mirovine koja će biti isplaćena u travnju s mirovinom za ožujak. Znači, umjesto 60 eura, ja sam dobila ipak 50. Vjerujem da ima još umirovljenika koji su iznenađeni ovim, pojasnila nam je umirovljenica Julijana.

I u pravu je, jer nije jedina koja se javila. Čak 40 eura manje, 120 umjesto 160, dobila je Ines čija je mirovina svega 305 eura. Time spada u kategoriju primanja do 320 eura s najvećim iznosom dodatka od 160 eura, ali prešla je taj cenzus zbog usklađivanja.

– Danas je bio dodatak na mirovinu. Moja mirovina je 448 eura te sam trebala dobiti dodatak od 120 eura, jer imam mirovinu manju od 460 eura. Međutim dobila sam 80 eura. Kako je moguće da je isplaćeno manje od onog obećanog? Vjerujte, nisam jedina. Molim vas ako možete ispitati zbog čega su to napravili i obavijestite javnost, zamolila nas je gospođa Mirjana.

Copy link
Powered by Social Snap