Treba li ovo uvesti Hrvatska? Britanci imaju pravobranitelja ne za starije osobe, nego baš za umirovljenike

Josip Mihaljević
23. srpnja 2021.
Novosti
A- A+

Velika Britanija ima posebnog pravobranitelja čiji ured rješava probleme umirovljenika. Drugačija je to funkcija od pravobranitelja za starije osobe, što su u Hrvatskoj predlagali Kolinda Grabar-Kitarović i Milan Bandić. Umirovljenički pravobranitelj je tu da umirovljenicima pojasni sve detalje i kompleksnost ostvarivanja svojih prava. Treba li i Hrvatska uvesti tu funkciju?

penzic

Foto: Unsplash

Većina ljudi ne može u malom prstu imati sva pravila mirovinskog sustava. Kompliciran je to mehanizam koji se niti uči u školi, a niti su zakoni jasno razumljivi. Naš mirovinski sustav sigurno nije najkompliciraniji na svijetu, ali neka vrsta asistencija bi možda dobro došla građanima koji ostvaruju svoje pravo na mirovinu.

Britanci i službeno imaju funkciju pravobranitelja za umirovljenike. U Hrvatskoj su Kolinda Grabar-Kitarović, a kasnije i Milan Bandić, predlagali da uvedemo instituciju pravobranitelja za starije osobe. Iako bi im se poslovi sigurno u nekim aspektima preklapali, ne radi se o istoj stvari.

Britanci su jučer svojem umirovljeničkom pravobranitelju Anthonyju Arteru dali još jedan mandat.

“Uloga Pravobranitelja za umirovljenike je da vodi nezavisnu organizaciju koja je fokusirana na korisnike i koja im može pružiti pristup za lakše rješavanje pritužbi. Nalazimo se u vremenima kada ovaj posao izazovniji nego ikada jer će pravobranitelj morati provesti veliku transformaciju svojih usluga kako bi one postale digitalno dostupne. Njegovo iskustvo u ulozi će biti dodatak u godini koja nam dolazi”, poručio je britanski ministar mirovinskog sustava Guy Opperman.

Što bi bile zadaće umirovljeničkog pravobranitelja?

milan bandić
Ako neće Kolinda, hoće Bandić: "Treba nam pravobranitelj za starije osobe"

Umirovljenički pravobranitelj, barem u Velikoj Britaniji, iz godine u godinu ima sve više posla. Doduše, britanski mirovinski sustav se drastično razlikuje od našega pa mu je i posao drugačiji. Glavne zadaća su mu je istraga umirovljeničkih pritužbi u vezi s ostvarivanjem prava na mirovinu. Dodatno, bavi se svim sporovima u vezi umirovljenika i britanskog mirovinskog fonda, a sudjeluje u radu s ministarstvom rada u svrhu zaštite budućih umirovljeničkih prava.

U Hrvatskoj bi mogao biti, recimo, spona između građana i HZMO-a. Građanima bi mogao služiti kao pravni vodič kroz ostvarivanje prava na mirovinu jer će u budućnosti izbora oko mirovine biti sve više i više. Danas se recimo može birati između jednostupne i dvostupne mirovine, u slučaju dvostupne mirovine bira se između dva društva za isplatu mirovine, a kad se odabere društvo – umirovljenik mora odabrati između više od dvadesetak različitih modela isplate.

Pritom ne postoji univerzalni “najbolji” izbor je sve ovisi od slučaja do slučaja. Naravno, ne bi morao za ruku u mirovinu voditi baš svakog umirovljenika, ali bi mogao pomoći onima koji se u tom trenutku osjećaju preplavljeno informacijama ili čak izgubljeno.

Što kažete? Treba li nam takav pravobranitelj?

Treba li ovo uvesti Hrvatska? Britanci imaju pravobranitelja ne za starije osobe, nego baš za umirovljenike
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap