U Njemačkoj rastu mirovine i to do čak 70 eura, ali samo za jednu skupinu građana

Ana Kanazir
11. lipnja 2023.
Mirovine
A- A+

Od 1. srpnja iduće godine će u Njemačkoj doći do promjene u mirovinama za milijune umirovljenika. Odnosno, tada će doći do velikog porasta invalidskih mirovina i to za 7,5 ili za 4,5 posto, ovisno o datumu primanja ove mirovine. Na ovaj način bi se moglo i smanjiti siromaštvo u ovoj zemlji.

Novčanice eura u rukama

Novac, euri | Foto: mirovina.hr

U Njemačkoj su invalidske mirovine često niže od mirovina ostatka stanovništva pa su osobe koje primaju invalidske mirovine i u većem riziku od siromaštva. Kako bi se tome stalo na kraj, od 1. srpnja 2024. godine će doći do znatnog povećanja ovih mirovina.

Starija osoba gura kolica invalida
Invalidska mirovina ili osobna invalidnina? Nije riječ o istom prihodu, pravnica nam je otkrila najbitnije razlike

Bundestag je prije godinu dana donio Zakon o usklađivanju mirovina i poboljšanju naknada za invalidske mirovine kojim se želi pomoći umirovljenicima koji ne mogu raditi jer su u invalidskoj mirovini, a koji su svoju prvu prijevremenu mirovinu dobili prije 2019. godine, piše Sanja Čović za Fenix magazin.

Tako će onima koji su invalidsku mirovinu dobivali od 2001. do 2014. godine dodatak na mirovinu iznositi 7,5 posto, što je zapravo mirovina uvećana za 70 eura. Dok će oni koji su invalidsku mirovinu primali od 2014. do 2018. godine dobiti dodatak od 4,5 posto, odnosno, 40 eura više.

Kako se navodi, ovo bi moglo znatno utjecati na smanjivanje siromaštva u Njemačkoj, a prema informacijama Vlade rast invalidskih mirovina će osjetiti oko tri milijuna umirovljenika.

S druge strane, prema najnovijim podacima u Hrvatskoj živi 624.019 osoba s invaliditetom. Prema Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, u podacima za travanj je vidljivo kako prema Zakonu o mirovinskom osiguranju u Hrvatskoj invalidsku mirovinu prima ukupno 96.039 korisnika, odnosno bez međunarodnih ugovora ovu mirovinu prima 90.763 korisnika. U ovom tekstu možete pročitati koja je razlika između invalidnine i invalidske mirovine.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap