U konstantnom porastu broj članova drugog stupa, a povećao se i broj uplata u dobrovoljne mirovinske fondove

Luka Kalac
22. prosinca 2023.
Mirovine
A- A+

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) objavila je mjesečno izvješće o stanju u mirovinskim fondovima u studenom 2023. godine. Nastavlja se trend povećanja broja članova u obveznim mirovinskim fondovima, a s druge strane je zamijećen pad broja članova koji su zbog smrt ili odlaska u mirovinu napustili fondove.

Foto: Pixabay

Mjesečno izvješće o stanju u mirovinskim fondovima u studenom objavljeno je na stranicama HANFA-e. Neto doprinosi u obveznim mirovinskim fondovima, kao i kretanje broja članova su samo neki od podataka u izvješću Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga. Baš kao u listopadu, i u studenom je zabilježen blagi porast broja dobrovoljnih mirovinskih fondova. Više detalja o tome kako je to izgledalo u prošlom mjesecu ove godine možete vidjeti ovdje.

raiffeisen mirovinski fondovi
Hanfa: Prošlog mjeseca gotovo 1.000 ljudi više izašlo iz fondova nego u rujnu

Povećanje novih članova OMF-a

Na kraju studenoga je neto imovina obveznih mirovinskih fondova (OMF) iznosila 19,7 milijardi eura. Ako se uzmu u obzir podaci iz listopada, riječ je o 0.4 milijarde eura razlike, odnosno 2,2 posto manje u odnosu na prethodni mjesec.

Od početka rada obveznih mirovinskih fondova pozitivni su i anualizirani prinosi Mirexa, od kojih je 7 posto za Mirex A, 5,1 posto za Mirex B i 3,2 posto za Mirex C. Isto tako, u studenom ove godine su obvezni mirovinski fondovi zabilježili 6.822 novih članova, od kojih je čak 96,6 posto, Regos (Središnji registar osiguranika) rasporedio automatizmom.

Čak 110,3 milijuna eura su iznosili ukupni neto doprinosi uplaćeni u obvezne mirovinske fondove u listopadu, a 40 milijuna eura otpalo je na ukupne iznose isplata po zatvaranju osobnih računa iz svih OMF-ova. U usporedbi s listopadom, u studenom su zabilježili pad od 3,3 milijuna eura. Obveznička ulaganja OMF-ova na kraju studenog 2023. iznosila su 12,5 mlrd. eura, što čini 63,5 posto imovine.

Porast broja dobrovoljnih mirovinskih fondova

Na kraju studenog 2023. godine broj članova osam otvorenih dobrovoljnih mirovinskih fondova (ODMF) povećao se za 0,5 posto na mjesečnoj razini, a broj članova 21 zatvorenog dobrovoljnog mirovinskog fonda (ZDMF) za 0,7 posto, čime su spomenuti fondovi brojali 390.674 (ODMF) odnosno 48.330 (ZDMF) članova.

Prema izvješću HANFA-e, u studenom su ukupne uplate u dobrovoljne mirovinske fondove (DMF) iznosile 12,9 milijuna eura (1,1 posto neto imovine s kraja prošlog mjeseca), što je povećanje od čak 44,4 posto u odnosu na prethodni mjesec. Ukupne isplate iz DMF-ova u studenom su iznosile 3,8 milijuna eura, što je za 0,1 milijuna eura (2,7 posto) manje od isplata u prethodnom mjesecu.

Ukupne isplate zbog umirovljenja i ostalih razloga činile su 73,1 posto, isplate zbog promjene fonda 21,6 posto, a isplate zbog smrti 5,3 posto ukupnih isplata u studenom. Kod ukupnih isplata zbog umirovljenja 1,2 milijuna eura isplaćeno je putem mirovinskog društva (fonda), 0,9 milijuna eura u formi jednokratnih isplata, a 0,7 milijuna eura transferirano je u mirovinska osiguravajuća društva (MOD-ove).

raiffeisen mirovinski fondovi
Mini reforma mirovinskih fondova: Ovih šest stvari mijenja se od 1. siječnja 2024.

Ulaganja u dionice i investicijske fondove

Zastupljenost ulaganja u dionice iznosila je 4,2 milijarde eura prošlog mjeseca. Što se tiče ulaganja u domaće dionice, ona su činila 13,5 posto, dok se u inozemne dionice uložilo 8,5 posto imovine fondova.

Ulaganja u investicijske fondove iznosila su 2,1 milijarde eura i udjelom od 10,9 posto na razini svih obveznih mirovinskih fondova. Novac i depoziti činili su u studenom 2,9 posto imovine, odnosno 570 milijuna eura.

Fondove napustilo manje članova nego u listopadu

U obveznim mirovinskim fondovima se krajem studenog nalazilo 2.241.901 članova, što je za 6.822 više nego na kraju listopada. Najveći dio članova, što je i očekivano, nalazi se u B kategoriji fondova, njih 81,5 posto, dok je njih 13,9 posto u kategoriji A te u kategoriji C gdje je 4,6 posto od ukupnog broja članova.

Tijekom listopada iz fondova je, zbog odlaska u mirovinu ili smrti, izašlo 2.111 članova. Kada se ta brojka usporedi s onom iz listopada, riječ je o 429 članova manje.

Donošenjem četiriju Zakona o mirovinskim fondovima se mnoge stvari mijenjaju. Jedna od njih je i veća mogućnost ulaganja mirovinskih fondova s pretpostavkom ostvarivanja većih prinosa, što bi u konačnici značilo i veće mirovine iz drugog mirovinskog stupa. Koje nas sve promjene čekaju vezano uz mirovinske fondove u 2024. godini možete pročitati u ovom tekstu.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap