Hanfa: Prošlog mjeseca gotovo 1.000 ljudi više izašlo iz fondova nego u rujnu

Luka Kalac
24. studenoga 2023.
Mirovine
A- A+

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) je objavila mjesečno izvješće o stanju u mirovinskim fondovima u listopadu 2023. godine. I dalje se iz mjeseca u mjesec bilježi povećanje broja članova u obveznim mirovinskim fondovima, dok se s druge strane može zamijetiti najmanji rast u fondovima onih članova kojima nije dugo preostalo do mirovine.

raiffeisen mirovinski fondovi

Foto: Pexels

Na stranicama HANFA-e objavljeno je mjesečno izvješće o stanju u mirovinskim fondovima u listopadu. Upravo se u tim podacima, između ostalog, može vidjeti kretanje broja članova te neto doprinosa u obveznim mirovinskim fondovima. Ovog listopada bilježi se i blagi porast broja dobrovoljnih mirovinskih fondova. Više detalja o tome kako je to izgledalo u rujnu ove godine možete vidjeti ovdje.

Povećanje novih članova OMF-a

Neto imovina obveznih mirovinskih fondova (OMF) na kraju listopada 2023. godine iznosila je 19,3 milijarde eura. To je 59,9 milijardi eura, odnosno 0,3 posto manje u odnosu na prethodni mjesec, stoji u najnovijem mjesečnom izvješću HANFA-e.

Ako bi se prinosi gledali anualizirano, odnosno od početka rada obveznih mirovinskih fondova, onda su oni bili 6,7 posto za Mirex A, 5,1 posto za Mirex B i 3,1 posto za Mirex C. Obvezni mirovinski fondovi su u listopadu ove godine zabilježili 7.512 novih članova, pri čemu je njih čak 95 posto, automatizmom rasporedio Regos (Središnji registar osiguranika).

Ukupni neto doprinosi uplaćeni u obvezne mirovinske fondove u listopadu su iznosili 109,6 milijuna eura, dok su ukupni iznosi isplata po zatvaranju osobnih računa iz svih OMF-ova 43,3 milijuna eura. U usporedbi s rujnom, u listopadu su zabilježili porast od 20 milijuna eura. Obveznička ulaganja OMF-ova na kraju listopada 2023. iznosila su 12,4 mlrd. eura, što čini 64,3 posto imovine.

Porast broja dobrovoljnih mirovinskih fondova

Na kraju listopada ove godine broj članova osam otvorenih dobrovoljnih mirovinskih fondova (ODMF) povećao se za 0,4 posto na mjesečnoj razini, a broj članova 21 zatvorenog dobrovoljnog mirovinskog fonda (ZDMF) za 0,1 posto, čime su spomenuti fondovi brojali 388.843 (ODMF) odnosno 47.995 (ZDMF) članova.

Ukupne uplate u dobrovoljne mirovinske fondove (DMF) u listopadu 2023. iznosile su 8,9 milijuna eura (0,8 posto neto imovine s kraja prethodnog mjeseca), što je smanjenje od 0,5 posto u odnosu na prethodni mjesec. Ukupne isplate iz DMF-ova u listopadu su iznosile 3,9 milijuna eura, što je za 0,2 milijuna eura (4,9 posto) više od isplata u prethodnom mjesecu.

Ukupne isplate zbog umirovljenja i ostalih razloga činile su 67,8 posto, isplate zbog promjene fonda 28,9 posto, a isplate zbog smrti 3,3 posto ukupnih isplata u listopadu. Kod ukupnih isplata zbog umirovljenja 1,2 milijuna eura isplaćeno je putem mirovinskog društva (fonda), 0,8 milijuna eura u formi jednokratnih isplata, a 0,8 milijuna eura transferirano je u mirovinska osiguravajuća društva (MOD-ove).

Ipak, uskoro bi moglo doći do povećanja prinosa obveznih i mirovinskih fondova. Naime, Vlada je tako u Sabor uputila prijedloge izmjena četiriju zakona o drugom mirovinskom stupu. Najvažnije promjene su povećanje jednokratne isplate s 15 na 20 posto odmah po umirovljenju te povećanje dodatka na mirovinu iz oba mirovinska stupa s 20,25 na 27 posto, koliko on iznosi i na mirovine u prvom mirovinskom stupu. Želja je povećati broj korisnika koji se opredjeljuje na dvostupne mirovine, a više o tome možete doznati ovdje.

Ulaganja u dionice i investicijske fondove

U prošlom mjesecu zastupljenost ulaganja u dionice iznosila je 4,2 milijarde eura, a pritom su ulaganja u domaće dionice činila 13,4 posto. Nešto manje se ulagalo u inozemne dionice, točnije 8,3 posto imovine fondova.

Ulaganja u investicijske fondove iznosila su 2,1 milijarde eura i udjelom od 10,7 posto na razini svih obveznih mirovinskih fondova. Novac i depoziti činili su u listopadu 2,8 posto imovine, odnosno 542,7 milijuna eura.

raiffeisen mirovinski fondovi
Situacija u mirovinskim stupovima: Fondovi uglavnom u plusu, ali treći stup se suočava s padom uplata

Fondove napustilo malo više od 2.500 članova

U obveznim mirovinskim fondovima se krajem listopada nalazilo 2.235.079 članova, što je za 4.972 više nego krajem rujna. Najveći dio članova, što je i očekivano, nalazi se u B kategoriji fondova, njih 82 posto, dok je njih 13,5 posto u kategoriji A te u kategoriji C gdje je 4,5 posto od ukupnog broja članova.

Tijekom listopada iz fondova je, zbog odlaska u mirovinu ili smrti, izašlo 2.540 članova. Kada se ta brojka usporedi s onom iz rujna, riječ je o 930 članova više.

Copy link
Powered by Social Snap