Špika o Vladinim paketima pomoći: ‘Sedam puta po 100 eura umirovljenicima nije pomoglo’

Jasmina Grgurić Zanze
2. siječnja 2024.
Mirovine
A- A+

Siromaštvo umirovljenika ne može se riješiti Vladinim jednokratnim isplatama, smatraju iz platforme Umirovljenici zajedno. Nakon sedmog paketa pomoći, u sklopu kojeg je dodatak uz mirovine isplaćen prije nekoliko dana, Milivoj Špika poručuje da treba povećati mirovine, jer ove mjere nisu dio mirovine, niti su u funkciji njihova povećanja.

Milivoj Špika/Snimak zaslona/HRT

Milivoj Špika/Snimak zaslona/HRT

Većina umirovljenika u Hrvatskoj nema odgovarajući životni standard ni kupovnu moć, a procjenjuje se da je riječ o 830.000 građana treće životne dobi. Malene mirovine glavni su razlog za takvu ekonomsku sliku starije populacije.

Vlada je na taj izazov, između ostaloga, pokušala odgovoriti paketima pomoći kroz dodatke na mirovinu. Posljednji dodatak umirovljenicima s mirovinama do 840 eura u iznosima od 50 do 160 eura isplaćen je prije svega nekoliko dana, o čemu smo pisali ovdje. Da paketi pomoći nisu dio mirovine niti su u funkciji njihova povećanja, smatraju predstavnici platforme Umirovljenici zajedno.

Umirovljenici dobili po 100 eura sedam puta

Stavljanje novčanica eura u novčanik
Novi dodatak izazvao burne reakcije: 'Predizborne aktivnosti i reklama'

– Radi se o ukupnom iznosu negdje oko 430 do 450 milijuna eura, što znači da su kroz ovih sedam paketa, oni koji su imali na to pravo, umirovljenici dobili negdje u prosjeku po 100 eura. Dakle, to je 100 eura sedam puta, i sad vi računajte koliko je to moglo biti od pomoći onima kojima pomoć treba, odnosno koliko se to odrazilo na mirovine. Dakle, nije podignulo mirovinu, rekao je Milivoj Špika gostujući u Studiju 4, piše vijesti.hrt.hr.

Politički koordinator platforme Umirovljenici zajedno, Lazar Grujić dodao je da paketi pomoći nisu i ne mogu biti rješenje za rastuće siromaštvo umirovljenika.

Platforma predlaže povoljniji izračun mirovine

Temeljni prijedlozi platforme su da se mirovine računaju na bazi od 75 do 80 posto neto plaće tijekom deset najboljih godina, da se ukine penalizacija s navršenih 65 godina te da aktualna vrijednost mirovine za svaku godinu radnog staža bude minimalan iznos od 18,5 eura, rekao je Špika. To bi značilo, primjerice, da osoba s punim radnim stažem od 41 godine ne može imati mirovinu manju od 750 eura. O prijedlozima Umirovljenika zajedno više možete pročitati ovdje.

Špika dodaje da za taj prijedlog ima sasvim dovoljno novca u proračunu te je odbacio optužbe za populizam.

Copy link
Powered by Social Snap