Sindikat umirovljenika Hrvatske predstavio svoju peticiju za bolje uvjete umirovljenika

Luka Kalac
28. veljače 2024.
Mirovine
A- A+

Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) održao je konferenciju za medije na kojoj su iznijeli svoje zahtjeve za bolji život umirovljenika. Njihovi zahtjevi su: hitno povećanje mirovina, novi model usklađivanja i ukidanje diskriminacije umirovljenika. Kako bi se to ostvarilo, predstavili su peticiju koju svi građani u gradovima i mjestima diljem Hrvatske mogu potpisati.

Predsjednica SUH-a Jasna A. Petrović na konferenciji za medije.

Jasna A. Petrović | Foto: mirovina.hr

Na konferenciji za medije Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH), predsjednica Jasna A. Petrović je istaknula kako je prema starim statistikama s početka 2022. godine siromašno bilo 56 posto umirovljenih osoba. Sada je ta brojka porasla i riječ je o 60 posto. Upravo zbog toga je Petrović dodala kako ova peticija neće završiti u jedan dan nego će trajati, pretpostavljam, najmanje mjesec i pol dana.

Sindikat umirovljenika pokreće veliku peticiju sa zahtjevima, Vladi poručuju: Veće mirovine odmah

Oko 70 posto umirovljenika u riziku siromaštva

Svaki treći građanin stariji od 65 godina u Hrvatskoj je siromašan. To su donekle i stari podaci, tvrdi Petrović koja je istaknula da se službeno samo spominju podaci od 18 i 19 posto koji se odnose na prosjeke.

– Ne, oni doista jesu siromašni, gladni i očajni, čak njih najmanje 30 posto. Kada govorimo o starijim osobama, umirovljenicima, ženama, onda je 70 posto svih samaca na rubu gladi i na rubu siromaštva. O tome se ne priča. To se ignorira. O tome se šuti. Pričamo o 300 eura, pojasnila je predsjednica SUH-a.

Iz Sindikata umirovljenika Hrvatske su poručili kako su samostalno izračunali liniju siromaštva. Oko 70 posto svih umirovljenika su u riziku od siromaštva. Kada je riječ o starijim osobama, Hrvatska spada među najgore zemlje.

Udio prosječne mirovine u prosječnoj plaći koji je 1989. godine bio 88 posto. Sada je 42 posto i to je najnoviji podatak. Posjek europskih zemalja je skoro 60 posto i raste dalje. Prema tome, u posljednje tri godine te brojke zapravo i nisu dovoljne jer možemo reći da je cijena hrane porasla 40 posto, a mirovine su rasle za samo 25 posto, plus usklađivanje, smatra predsjednica Petrović.

Prvi zahtjev je hitno povećanje mirovina

Nije ovo prva peticija SUH-a. Već su ih imali nekoliko, a jedna od njih je ona iz 1994. godine kada su skupili oko 30,000 potpisa. Tada su pokretali peticiju za povrat duga umirovljenicima iz ratnog razdoblja koje im je neopravdano tadašnji premijer Nikica Valentić uskratio.

Nakon toga su organizirali peticiju ‘Glasam protiv siromaštva starijih osoba’ 2015. godine  kada su prikupili 26.000 potpisa jer su htjeli pokrenuti novu Vladu Tihomira Oreškovića, a kasnije i premijera Plenkovića s ciljem osnivanja savjetodavnog tijela, Nacionalnog vijeća koje se doista uspjelo izboriti za mnogo stvari u posljednja dva mandata ove vlade.

Predsjednica SUH-a Petrović je pojasnila kako u prvu grupu njihovih zahtjeva spada hitno povećanje mirovina. Dakle, ne usklađivanje mirovine, već hitno povećanje mirovine i zaustavljanje siromaštva s povećanjem od 10 ili 5 posto.

– To nije povećanje koje pada s neba, nego to je dug još od 1. siječnja 1999. kada su uveli prvu aktualnu vrijednost mirovine izračunatu na posve pogrešan način s 47 posto manjeg iznosa nego stvarne vrijednosti. Tada smo se počeli buniti i uveden je onaj, nazovimo ga mirovinski dodatak 4 do 27 posto. Uvedeni su još neki dodaci, ali ostalo je još duga. Još uvijek su zakinuti svi oni koji su išli u mirovinu, a to je oko 800.000 ljudi. Svi koji su išli u mirovnu, ako se uzmu i one s međunarodnim ugovorima, a to više od 900.000 ljudi. Oni nisu dobili puni iznos mirovine koji im pripada, pa ne tražimo unatrag, ali barem sada im vratite tih 10,5 posto i za toliko povećajte mirovinu, dodala je.

Jasna Petrović u prvom planu, kovanice centi u pozadini
Petrović o 13. mirovini: Umirovljenici su razočarani i ovaj će Božić dočekati posnog stola

Novca za 13. mirovinu ima

Zamjenik predsjednice SUH-a, Stjepan Milobara se osvrnuo na takozvanu 13 mirovinu. Potrebno je podsjetiti kako je do sada Vlada isplatila čak sedam različitih dotacija na mirovine, ali činjenica je da je taj doprinos nisu dobili svi umirovljenici nego samo oni do određenog iznosa mirovina.

– Svi ovi koji imaju nešto više mirovine, oni nisu dobili ništa. Činjenica je da bi u principu trebali dobiti svi jer svi osjete poskupljenja. Na zadnjem Nacionalnom vijeću je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić obećao da će uvesti taj dodatak da bi bilo za sve umirovljenike i da bi on bio vezan uz godine staža, tvrdi Milobara.

Vlada bi odredila, prema riječima Milobare, koliko je do tada bilo po godini staža, što bi tvorilo spomenuti dodatak. Sagledavajući iz tog kuta, to bi iznosilo oko 5 posto, što nikako ne zadovoljava nikoga od umirovljenika zbog čega su iz SUH-a iznijeli drugi prijedlog. Prema njemu bi to prvoj godini bilo negdje oko 25 posto osobne mirovine, s tim da bi on svaku godinu rastao. Neke susjedne zemlje su to imale, primjerice Mađarska. Ondje su umirovljenici imali 25 posto, a sada imaju 50 posto. Ove godine im to raste na 75 posto, dok će nagodinu ići i na 100 posto.

– Možda je to jedan model koji bismo i mi mogli primijeniti kod nas. Mi smo to tražili prije, ali na posljednjoj sjednici su oni to prihvatili i nisu ništa napravili, od toga više nema ništa. Posljednja sjednica je bila u prosincu 2023. godine, smatra Stjepan Milobara, na što se uključila Jasna A. Petrović koja je dodala kako novaca ima i što uopće znači pet eura po godini staža.

Drugi zahtjev: Poboljšanje modela usklađivanja mirovina

Druga glavna točka SUH-ove peticije je povećanje, odnosno poboljšanje modela usklađivanja mirovina. S obzirom na to da su već čuli da je udjel prosječne mirovine u prosječnoj plaći u Republici Hrvatskoj negdje oko 42 posto, treba dodati kako je prosjek u EU zemljama oko 60 posto. Potrebno je što hitnije i što prije promijeniti formulu usklađivanja mirovina, smatra Knežević koji je podsjetio da se mirovine usklađuju dva puta godišnje prema rastu plaća i cijena u omjeru 70:30. Koliko će iznositi mirovine nakon usklađivanja možete pogledati ovdje.

– Ovisno koji od ta dva faktora povoljniji u tom trenutku, no realno to sve znači daljnje opadanje mirovine u odnosu na plaće, kazao je Knežević.

Iz SUH-a tvrde kako promjena formule koju im je predložio ministar Piletić neće donijeti nikakve benefite umirovljenicima, pogotovo na duže staze.

– Najavljena promjena te formule od strane ministra Piletića u omjeru 85:15 zapravo neće zaustaviti daljnje opadanje vrijednosti mirovina u odnosu na plaće. Zbog toga Sindikat umirovljenika Hrvatske traži da se uvede odmah novi model kojim će mirovine u stopostotnom iznosu pratiti rast povoljnijeg indeksa cijena ili plaća. S time da bi, naravno, ostavili prostor i za eventualne socijalne korekcije za umirovljenike s nižim mirovinama, odnosno da se za njih mirovine usklađuju po još povoljnijim postotku. Na primjer, oni koji imaju mirovine do 300 eura, naš prethodni prijedlozi su bili na nacionalnom vijeću da oni dobiju sa svakim usklađivanjem 120 posto povoljnijeg indeksa, objasnio je glavni tajnik Sindikata umirovljenika Hrvatske Igor Knežević.

Problematično je to što se usklađivanja vrše tek svakih šest mjeseci, a umirovljenici moraju čekati i dodatna tri mjeseca kako bi im se uplatio taj povećani iznos sa zaostacima za prethodna tri mjeseca, što se u uvjetima nedavne inflacije i pokazala izrazito štetno za umirovljenike. Zbog toga iz Sindikata umirovljenika Hrvatske traže uvođenje usklađivanja mirovina najmanje tri puta godišnje jer bi se tako očuvala realna vrijednost mirovina, ali i kupovna moć umirovljenika u doba visoke inflacije.

– Mi Nacionalnom vijeću već godinu dana dajemo prijedlog da ide 100 postupno usklađivanje. Na Nacionalnom vijeću je ministar rekao da to ne može tako i da ide 85:15 i točka. Nije bilo dovoljno dijaloga, oni su odredili koliko mogu i tu nema daljnje diskusije. Jedina naša opcija je upravo organizirati peticije i prosvjede jer mi nemamo mogućnosti da blokiramo rad kao neki državni i javni službenici. Umirovljenicima jedino preostaje pisati peticije, zaključio je tajnik SUH-a.

Treći zahtjev: Ukidanje diskriminacije

Tada se predstavnicima medija obratila voditeljica pravnog savjetovališta Sindikata umirovljenika Hrvatske, Štefica Salaj.

– Treća točka naše peticije je točka koja govori o ukidanju diskriminacije umirovljenika. U tom dijelu smatramo da je jedna od izuzetno diskriminatornih situacija koja se regulira pitanje penalizacije mirovina. Već jako dugo i neprestano tražimo ukidanje penalizacije mirovina na način koji to u jednom trenutku zakonodavnog okvira Republike Hrvatske je i bio tako da se sa stjecanjem godina života uvjeta za starosnu mirovinu ukine penalizacija. Podsjećam vas da u ovom trenutku prijevremeni umirovljenici, naše žrtve prijevremenog umirovljenja, koji imaju 60 godina života i 35 godina staža, imaju trajnu, odnosno doživotnu penalizaciju. Njihova mirovina je trajno umanjena. Kažemo da su naši prijevremeno umirovljeni doživotno kažnjen, istaknula je Štefica Salaj.

Iz SUH-a traže ujednačavanje stope penalizacije na najnižu stopu za postojeće i buduće prijevremene umirovljenike od 0,10 posto po mjesecu prijevremenog umirovljenja. U ovom trenutku u Republici Hrvatskoj postoji pet različitih visina maksimalne penalizacije zavisno od okvira.

– To je od 6 posto godišnje penalizacije do 20,4 posto. Isto tako, podsjećamo da zbog ovog prijašnjeg zakonskog okvira postoje umirovljenici kojima je s godinama života ukinuta penalizacija. Imate šest kategorija osoba za penalizaciju, što je definitivno diskriminatorno. Pored ovoga što tražimo da se svima ujednači penalizacija, tražimo da stjecanjem godina života za starosnu mirovinu penalizacija prestane. Isto tako, smatramo da ih korisnicima najniže mirovine ne treba određivati penalizaciju pri umirovljenju, dodala je voditeljica pravnog savjetovališta Sindikata umirovljenika Hrvatske Salaj.

Na taj zahtjev Vlada im je rekla da je izuzetno skupo, ali treba uzeti u obzir kako se premijer Plenković hvali brojkama i rastom BDP-a, a iz SUH-a kažu kako to ne bi trebao biti problem, da se to doista želi realizirati. Valja podsjetiti da bi to za više od 212,000 umirovljenika bilo otprilike 168 milijuna eura ovoj godini.

– Novca ima i zato je to jedan od zahtjeva u našoj politici. Da ukidanje penalizacije za korisnika najniže mirovine prije umirovljenja kod umirovljenja također tražili, dodala je.

Problem staža majki

Potpredsjednica SUH-a Sjever Vesna Bečić se osvrnula na diskriminaciju umirovljenika. Predstavnicima medija je rekla kako oni u SUH-u ne mogu razumjeti da se svim umirovljenim majkama koje su otišle u mirovinu prije 1. siječnja 2019. godine ne želi priznati šest mjeseci staža po rođenom djetetu kao što je dugo se o tome i razgovaralo. Krajem prošle godine su čuli od Vlade, tvrdi Bečić, da je premijer obećao da će se u budućnosti priznati 12 mjeseci kao staž majkama kad odlaze u mirovinu.

Iz SUH-a tvrde da svjedoče situaciji u kojoj žene koje su otišle prije siječnja 2019. godine nemaju ništa pa smo kao društvo dobili tri kategorije majki, što je ujedno velika diskriminacija, o čemu smo pisali ovdje. Bečić smatra kako nije u redu tako postupati prema ženama. Traže i žele da sve majke, bez obzira kad su otišle u mirovinu, u koje vrijeme i hoće li i to biti u budućnosti, da imaju pravo na 12 mjeseci staža.

– Još jedna diskriminacija koja je dosta izražena, vezana je za zapošljavanje umirovljenika koje je uveden u 2019. godine. Kao što znate, već dugo ste godina tražili da se uvede jednako pravo na rad za sve umirovljenike, a to dugo nije bilo tako. Mi inzistiramo da umirovljenici mogu raditi na pola radnog vremena i dobivati cijelu mirovinu ili puno radno vrijeme i dobivati pola mirovine. Ovo zadnje sada ostvaruju samo policajci, vojska, pravosudna policija i svi koji su imali i beneficirani staž ili nešto slično, oni su na neki način tu privilegirani. Ako se to uopće može smatrati privilegijom. Mi smatramo da zapravo svi treba imati jednako pravo da uz rad na puno radno vrijeme dobivaju i pola mirovine, kad steknu uvjete za mirovinu, zaključila je Vesna Bečić.

O peticiji

Peticiju će provoditi volonteri SUH-a na terenu u 50 gradova i mjesta diljem Hrvatske. Provodit će na trgovima, u domovima zdravlja, tržnicama, gdje mogu doći do starijih osoba, ali i do svih drugih osoba, tvrdi Knežević, jer ovo nije samo petica za starije, već za sve punoljetne građane Republike Hrvatske. Cilj je podržati osobe treće životne dobi, pa i samog sebe za kojih 5, 10 ili 5 godina. Kada mladi budu išli u mirovinu, tek će onda shvatiti koliki je to pad kada iz plaće dođu u svijet umirovljenika, odnosno kad im mjesečni prihodi postanu trećina nekadašnjih, kaže Knežević.

– Što se tiče same peticije na internetu, tamo se upišu ime, prezime i adresa, grad iz kojeg dolaze i upiše se ime ili onda e-mail. Kad se upišete, pošaljete potpis. Na taj vaš taj isti e-mail morati još jednom kliknuti kako biste potvrdili da ste stvarno to bi ispunjavali. Cilj je prikupiti najmanje 20,000 potpisa, ali mi smo uvjereni da će sigurno biti i još više potpisa. Nakon što prikupimo potpise, ići ćemo sa svim tim potpisima u vladu i tražit ćemo da nas Vlada konačno sasluša sa svim našim zahtjevima, sa svom tom snagom potpisa umirovljenika, ali i svih drugih građana Republike Hrvatske, tvrdi Knežević.

Inače, Sindikat umirovljenika Hrvatske ima svoju tematsku Facebook stranicu tematsku koja se zove ‘Pokret protiv siromaštva starijih osoba’. Nju prati preko 23,000, uglavnom umirovljenika, tako da iz SUH-a vjeruju ako samo njih angažiramo, da već imaju tih ciljanih 20,000, a vjeruju da će biti puno više.

Ako želite potpisati navedenu peticiju, to možete učiniti ovdje.

Hoćete li potpisati peticiju Sindikata umirovljenika Hrvatske?

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap