Petrović o 13. mirovini: Umirovljenici su razočarani i ovaj će Božić dočekati posnog stola

Jasmina Grgurić Zanze
11. prosinca 2023.
Mirovine
A- A+

Da umirovljenici, kao ni umirovljeničke udruge, nisu zadovoljni što će trinaesta mirovina biti isplaćena tek nagodinu, poručuje predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske, Jasna A. Petrović. Ministar Piletić predlaže da taj trajni dodatak na mirovinu iznosi samo pet eura po jednoj godini radnog staža, što umirovljeniku s 15 godina staža donosi svega 75 eura. S tim se iznosom ne može skuhati pošteni božićni ručak, smatra Petrović.

Jasna Petrović u prvom planu, kovanice centi u pozadini

Jasna Petrović | Foto: Mirovina.hr

Da je Vlada izumila trinaestu mirovinu kao ‘stroj’ za sramoćenje umirovljenika smatra predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske, Jasna A. Petrović. Naime, korisnici mirovina nadali su se trajnom dodatku na mirovinu još ovoga Božića. Umjesto toga, Vlada je odlučila isplatiti jednokratni dodatak na mirovinu svim umirovljenicima, ali tek druge godine, kad se to regulira Zakonom o mirovinskom osiguranju i to po prijedlogu ministra Marina Piletića u vrijednosti od samo pet eura po godini radnog staža.

Tako će umirovljenici s malo staža, na primjer za 15 godina, dobiti 75 eura godišnjeg dodatka, a oni s 40 godina 200 eura, o čemu smo pisali ovdje.

Jasna Piletić
Doznajemo detalje o 13. mirovini: Iznos će ovisiti o radnom stažu, ali isplata tek nagodinu

– Ne, s takvim modelom računice umirovljenici nisu zadovoljni, a nisu niti umirovljeničke udruge. Tko to može pripraviti obiteljski božićni ručak jednog dana sljedeće godine i to sa samo 75 eura? Kakav bi to dodatak dobili korisnici invalidskih mirovina koji imaju, ne svojom krivnjom, na primjer osam godina staža? Kad bi se godina staža računala barem u visini aktualne vrijednosti mirovine od 11,77 eura, to bi još nekako zvučalo. No, ono što ih najviše ponižava je da će i ovaj Božić dočekati posnog stola, kaže Jasna A. Petrović za SUH-ov Glas umirovljenika.

Predsjednica SUH-a kao članica Nacionalnog vijeća za starije osobe zaključuje da nezadovoljstvo umirovljenika uoči višestrukih izbora nije previše mudro izazivati, jer umirovljenicima, ako treba, nije prehladno za izići na ulice i poručiti što misle.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap