Plenković se pohvalio brigom za umirovljenike, najavio opet veći staž za majke

Jasmina Grgurić Zanze
19. prosinca 2023.
Mirovine
A- A+

Da država brine o umirovljenicima pohvalio se premijer Andrej Plenković na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća. Potkrijepio je to povećanjem mirovina, ali i isplatom dodataka na mirovine u sklopu dosadašnjih šest paketa pomoći za umirovljenike. Priliku je iskoristio i da još jednom najavi da će u 2024. godini staž za majke povećati sa šest na 12 mjeseci po djetetu prilikom odlaska u mirovinu.

Andrej Plenković na sjednici GSV-a | Foto: Vlada RH

Andrej Plenković na sjednici GSV-a | Foto: Vlada RH

Premijer Andrej Plenković opet je najavio veći staž za majke. Tako će majke po odlasku u mirovinu dobiti dodatnih 12 mjeseci staža po djetetu, umjesto dosadašnjih šest, o čemu smo već pisali ovdje.

– Tijekom 2024. ponovo uvodimo pozitivne promjene u mirovinski sustav, što će omogućiti majkama koje idu u mirovinu da dobiju 12 mjeseci radnog staža po djetetu, umjesto dosadašnjih šest, obećao je iznova Plenković na jučerašnjoj sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća.

Šest novčanih davanja vrijednih 375 milijuna eura

Umirovljenici sjede za stolom i razgovaraju
Umirovljenike u 2024. godini čeka šest važnih izmjena: Pozitivne su sve, osim jedne

Hrvatska u idućoj godini, prema nedavnim prognozama Europske komisije, očekuje inflaciju od 2,4 posto, istaknuo je premijer, izrazivši uvjerenje da bismo inflaciju mogli smanjiti i ispod takve procjene. Ocijenio je dobrim i što BDP raste već 11 kvartala zaredom, naglasivši da Hrvatska ima najveći rast BDP-a u trećem kvartalu među 24 zemlje Europske unije za koje postoje podaci.

Prilika je to bila za Plenkovića da se pohvali i kontinuiranom brigom o umirovljenicima, pri čemu nije zaboravio spomenuti da je Vlada imala šest novčanih intervencija u iznosu od gotovo 375 milijuna eura za 700.000 umirovljenika. Naveo je i da su od 1. siječnja povećali najniže mirovina za tri posto, a obiteljske za deset posto.

Premijer se pohvalio i umirovljenicima koji rade

– Omogućeno je korištenje 27 posto dijela obiteljske mirovine uz osobnu mirovinu, a proširen je i krug osoba koje mogu raditi i primati mirovinu te se trenutno na tržištu rada nalazi 27.000 umirovljenika. Zakonom o doprinosima ukinuto je plaćanje dodatnog zdravstvenog doprinosa od tri posto, a usvojene su i izmjene Zakona o smanjenju mirovina te se od 1. srpnja 2023. mirovine iznad 464 eura, koje se sada smanjuju za deset posto, umanjuju za pet posto, rekao je Andrej Plenković.

Izmjenama Zakona o nacionalnoj naknadi za starije osobe od 1. siječnja podiže se iznos nacionalne naknade na 150 eura te se relaksiraju uvjeti za ostvarivanje prava na nacionalnu naknadu, podsjetio je i spomenuo važne izmjene zakona kojima se uređuje kapitalizirani mirovinski sustav.

Copy link
Powered by Social Snap