HSU traži od Vlade povećanje mirovina od 5 posto godišnje, uz kvartalna usklađivanja

Jasmina Grgurić Zanze
9. veljače 2024.
Mirovine
A- A+

Hrvatska stranka umirovljenika uputila je Vladi nekoliko prijedloga za povećanje mirovina. Traže da se one usklađuju četiri puta godišnje, a ne dvaput kao sada, kako bi pratile rast plaća. Također, traže i da Vlada svake godine mirovine poveća za pet posto, kako ne bi sve više zaostajale za prosječnom plaćom.

HSU natpis na papiru pored mikrofona

HSU | Foto: Mirovina.hr

Hrvatska stranka umirovljenika Vladi i resornom ministarstvu uputila je niz prijedloga kako poboljšati materijalni status umirovljenika. Umjesto polugodišnjeg usklađivanja mirovina traže kvartalno, odnosno da se usklađivanje obavlja četiri puta, umjesto dvaput godišnje. Također, traže i da se usklađivanje isplaćuje linearno, a svrha češćeg usklađivanja jest da ono prati rast plaća za kojima mirovine sve više zaostaju.

HSU traži povećanje mirovina u iduće četiri godine, tako da prosječna mirovina iznosi najmanje 58 posto prosječne neto plaće, piše vijest.hrt.hr.

– Da to povećanje bude od 4,5 do 5 posto godišnje u četverogodišnjem mandatu. To bi ispalo negdje oko 18 do 20 posto povećanja mirovine. Smatram da će nam to uvažiti. Sedamsto tisuća umirovljenika je primilo jednokratnu novčanu pomoć. To nam govori o materijalnom statusu umirovljenika, rekao je Branko Jakovljević, predsjednik HSU-a u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

HSU-u raste rejting pa vjeruju da bi mogli dobiti svog predstavnika umirovljenika u Saboru. Bez saborskog zastupnika ostali su kada su Silvana Hrelju izbacili iz stranke, nakon čega je on nastavio djelovati samostalno u sklopu Kluba HNS-a. Također, predsjednik stranke, Veselko Gabričević u prosincu je najavio mogućnost samostalnog izlaska na izbore, o čemu smo pisali ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap