Mirovine u Njemačkoj u srpnju rastu za 4,57 posto, a ovo je ujedno i velika prekretnica

Ana Kanazir
20. ožujka 2024.
Novosti
A- A+

U Istočnoj i Zapadnoj Njemačkoj mirovine će od srpnja porasti za 4,57 posto i to zbog usklađivanja mirovina. Ovo je prvi puta da će mirovine jednako rasti u oba dijela zemlje, a već se treću godinu za redom radi o povećanju većem od četiri posto, kako su objasnili iz Ministarstva socijalne skrbi.

Zbrajanje centi koji se nalaze na novčanica eura

Novac | Foto: mirovina.hr

Dok su se u Hrvatskoj mirovine usklađivale po stopi od 4,19 posto, u Njemačkoj je stopa usklađivanja 4,57 posto. Ovime će prvi puta mirovine jednako rasti u starim i novim zemljama odnosno na istoku i zapadu.

beč umirovljenici
Mirovinska reforma potrebna i Njemačkoj, evo kako će osigurati veće mirovine

Dobra vijest za umirovljenike u Njemačkoj je povišenje mirovina za 4,57 posto. Upravo to omogućuje jako tržište rada i dobri ugovori o plaćama, kako je rekao ministar rada Hubertus Heil. Dodao je i kako mirovinskim paketom Vlada trajno stabilizira zakonski propisanu mirovinu, a istovremeno rasterećuje buduće uplatitelje doprinosa generacijskim kapitalom, piše fenix-magazin.de. Njemačka tako planira veliku mirovinsku reformu kako bi osigurala veće mirovine, a to planira napraviti stvaranjem novog mirovinskog stupa, o čemu smo pisali i ovdje.

Ipak, treba istaknuti i kako će ovime mirovine prvi puta biti jednake na Istoku i Zapadu. Jednako tako, usklađivanje mirovina je znatno iznad stope inflacije, a ovo je ujedno i prekretnica za zemlju. Njemačka ima oko 22 milijuna umirovljenika, dok prosječna mirovina iznosi oko 1.500 eura.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap