Sabor ide na godišnji odmor: Pregledali smo kolike su mirovine primili njihovi bivši zastupnici

Milan Dalmacija
14. srpnja 2023.
Mirovine
A- A+

Iako su formalno ukinute krajem 2011. godine, saborske se mirovine i dalje isplaćuju. Riječ je o najvišim mirovinama u državi koje primaju bivši saborski zastupnici, članovi Vlade, ustavni suci i glavni državni revizor. Pregledali smo stanje njihovih mirovina u siječnju i u svibnju.

Screenshot: YouTube

“Saborsku penziju ‘oću ja”, pjeva kninski reper Vojko V u svojoj pjesmi “Saborska penzija”, o kojoj smo pisali prošle jeseni kad je poharala radijske etere. Njegova želja i nije nerealna, jer to su i dalje najviše mirovine u zemlji.

Ipak, treba naglasiti kako su saborske mirovine ukinute svim zastupnicima čiji je mandat počeo u prosincu 2011. godine, odnosno u sedmom sazivu Hrvatskog sabora. No, one se i dalje isplaćuju ovim koji su ranije bili u Saboru, jer je jednom stečeno pravo teško ukinuti, naročito onima koji su na izborima dobili prigodu donijeti takve propise.

Do već spomenutog prosinca 2011. godine saborske su se mirovine isplaćivale saborskim zastupnicima, članovima Vlade, ustavnim sucima i glavnom državnom revizoru temeljem Zakonom o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru. Svi koji su kasnije po prvi puta kročili nogom u Sabor ili druge institucije zakonodavne vlasti, mirovinu će dobiti prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, dakle shodno godinama staža i iznosu uplaćenih doprinosa. Ima onih koji su bili prije, ali i poslije u Saboru, Vladi i na Ustavnom sudu. Oni, pak, mogu birati po kojem će propisu biti umirovljeni.

Danas je posljednji dan zasjedanja Hrvatskog sabora prije ljetne stanke koja će trajati puna dva mjeseca. Ujedno to je idealna prilika da vidimo kako su se kretale saborske mirovine tijekom ove godine. Statističke informacije Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje nude pregled saborskih mirovina po njihovom iznosu, kategoriji, ali i spolu primatelja. Uz to, naveden je i ostvareni radni staž te ukupan broj umirovljenika po ovom već pomalo zaboravljenom propisu.

Saborske mirovine u siječnju

Tako je u siječnju saborske mirovine primalo ukupno 685 bivših saborskih zastupnika, članova Vlade, ustavnih sudaca i glavnih državnih revizora. Njihova je mirovina u prosjeku iznosila 1.520,17 eura i ostvarena je za 32 godine, 10 mjeseci i jedan dan staža. Od ukupnog broja primatelja, samo jedan prima mirovinu od 657,68 eura, što je ujedno i najniža saborska mirovina. Detaljnije gledajući tablice, jasno je da je riječ o obiteljskoj mirovini.

Prosječni iznosi saborskih mirovina za siječanj 2023. | Foto: Statističke informacije HZMO-a, br.1 veljača 2023.

Kad smo već kod obiteljskih mirovina, one su, kao i svima ostalima, podignute Vladinom odlukom koja je stupila na snagu 1. siječnja. U ovoj kategoriji, obiteljske su mirovine u siječnju u prosjeku porasle za 8,5 posto, na 1.300,49 eura. Te su mirovine ostvarene za prosječnih 35 godina i 24 dana staža, a primalo ih je ukupno 158 osoba. Među njima su i 124 osobe koje su primile obiteljsku saborsku mirovinu veću od 1.070 eura. Prosjek najviših saborskih obiteljskih mirovina u siječnju je bio 1.393,21 euro.

Koliko bi prosječna mirovina narasla da ukinemo saborske mirovine?

Invalidske mirovine je u prvom mjesecu ove godine primilo petero bivših zastupnika, a njihov prosjek je iznosio 1.689,06 eura, a ostvaren je za prosječne 23 godine, pet mjeseci i 13 dana staža. Treba reći kako tada nije isplaćena nijedna invalidska saborska mirovina niža od 1.041,54 eura.

Što se, pak, tiče saborskih starosnih mirovina, treba reći kako je njih primilo ukupno 522 bivših zastupnika, članova Vlade i ustavnih sudaca. U prosjeku je ona za siječanj iznosila 1.585,05 eura i ostvarena je za 32 godine, dva mjeseca i 27 dana. Starosne mirovine iznad 1.070 eura primilo je 506 osoba, a u prosjeku su one iznosile 1.603,16 eura.

Žene primaju niže mirovine

Gledajući prema spolu, u siječnju je saborske mirovine primilo 467 muškaraca i 218 žena. Prosječna mirovina kod muškaraca iznosila je tada 1.587,03 eura i ostvarena je za 32 godine, pet mjeseci i 27 dana. Prosječna mirovina kod žena je bila 1.376,96 eura, a ostvarena je za 33 godine, šest mjeseci i 21 dan. To je dokaz da ni na najvišoj razini ne vrijedi ravnopravnost spolova kad su u pitanju mirovine.

Primatelji saborskih mirovina po spolu u siječnju 2023. | Foto: Statističke informacije HZMO-a, br.1 veljača 2023.

Najviše muškaraca primilo je starosne saborske mirovine. Uz to, svih pet primatelja invalidske mirovine u ovoj kategoriji su muškarci, dok su žene preuzele primat u obiteljskim mirovinama.

Saborske mirovine za svibanj

U međuvremenu je stiglo usklađivanje od 5,37 posto, što je podiglo mirovine svima, pa tako i bivšim saborskim zastupnicima. Tako je, prema najnovijim podacima HZMO-a, koji se odnose na mirovine za svibanj, prosječna saborska mirovina iznosi 1.643,19 eura, što je porast od 123,02 eura u odnosu na siječanj. Ukupan broj primatelja bio je 680, što je za petero manje nego u siječnju. Prosječan staž se smanjio za 16 dana, pa sad iznosi 32 godine devet mjeseci i 15 dana. Od tog broja 660 saborskih umirovljenika primilo je mirovine više od 1.070 eura, a one su u prosjeku iznosile 1.664,04 eura.

Prosječni iznosi saborskih mirovina u svibnju 2023. | Foto: Statističke informacije HZMO-a, br. 5 lipanj 2023.

Što se tiče starosnih saborskih mirovina, one su u svibnju iznosile 1.712,87 eura, odnosno 127,82 eura više nego u siječnju. Ostvarene su temeljem 32 godine, pet mjeseci i dva dana staža. Broj primatelja starosnih saborskih mirovina pao je na 516, od kojih je 512 primilo mirovine iznad 1.070 eura.

'Saborsku penziju 'oću ja': Pogledajte i poslušajte pjesmu kojom je Vojko V ogolio hrvatsku politiku

Broj primatelja invalidskih saborskih mirovina ostao je isti kao u siječnju. No, po prosjeku invalidske su mirovine najviše od svih kategorija saborskih mirovina te su u svibnju iznosile prosječnih 1.828,99 eura, što je za 139,93 eura više nego u siječnju.

Kod obiteljskih mirovina situacija u odnosu na siječanj se promijenila, ne samo u njihovom prosječnom iznosu, već i u broju primatelja koji je veći za jednu osobu, pa ih je tako ukupno 159. Njihova prosječna mirovina iznosi 1.411,23 eura te je u odnosu na siječanj veća za 110,74 eura, što je ujedno i najmanji rast u svim kategorijama saborskih mirovina, no ne treba zaboraviti na već spomenuto zakonsko povećanje iz siječnja.

Razlike su ostale iste

Ako ćemo gledati po spolu, saborske je mirovine u svibnju primio 461 muškarac i 219 žena. Prosječna saborska mirovina kod muškaraca iznosi 1.714,32 eura te je za 127,29 eura veća nego u siječnju. Ostvarena je za prosječne 32 godine, pet mjeseci i tri dana. Uz to, kao i u siječnju, svi primatelji invalidske mirovine su muškarci, a najviše muškaraca prima starosnu mirovinu.

Primatelji saborskih mirovina po spolu za svibanj 2023. | Foto: Statističke informacije HZMO-a, br. 5 lipanj 2023.

Žene, kao i u siječnju, primaju uglavnom obiteljske mirovine. Prosjek svih njihovih mirovina iznosi 1.493,47 eura te je za 116,51 euro viši nego u siječnju. No, s obzirom na to da je prosječni staž kod žena viši nego kod muškaraca, a iznosi 33 godine, šest mjeseci i 17 dana, jasno je da su one i dalje u nepovoljnijem položaju.

Sabor sa zasjedanjem nastavlja sredinom rujna. Do tad bi bivšim sabornicima, članovima Vlade i ostalima koji spadaju u ovu povlaštenu skupinu umirovljenika na račune trebalo sjesti i usklađivanje mirovina, zajedno sa zaostacima za ljetne mjesece. Kao što smo već pisali, očekuje se rekordno usklađivanje od 8,53 posto. S time bi mogli provesti ljeto na moru bez prestanka, za razliku od većine ostalih umirovljenika.

Idete li na more?

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap