Rok za prijavu još dva dana: Isplatu dodatka još uvijek čeka jedna skupina umirovljenika

Jasmina Grgurić Zanze
28. studenoga 2023.
Mirovine
A- A+

Još samo dva dana traju prijave za isplatu jednokratnog novčanog primanja. Prijaviti se moraju umirovljenici koji primaju hrvatsku i inozemnu mirovinu, samo inozemnu mirovinu ili su navršili mirovinski staž u inozemstvu, ali nisu ostvarili pravo na mirovinu u inozemstvu. Dodatak će dobiti oni čija ukupna mirovina ne prelazi 700 eura, a za isplatu moraju pričekati prosinac.

Novčanice eura u rukama

Novac, euri | Foto: mirovina.hr

Najčešće pitanje u našem virtualnom sandučiću je kada će biti isplaćena trinaesta mirovina, a u stopu ga slijede pitanja koja se tiču isplate dodataka. Umirovljenici već drugi put ove godine dobivaju Vladino jednokratno novčano primanje. Drugi ovogodišnji dodatak isplaćen je krajem listopada za 637.738 umirovljenika koji primaju hrvatske mirovine u iznosu do 700 eura.

Tri kategorije umirovljenika s inozemnim elementom

Dodatak su jučer dobili i umirovljenici koji uz mirovinu primaju i plaću za rad do polovine radnog vremena, pri čemu im u cenzus ulaze oba primanja. No, jedna skupina umirovljenika isplatu još čeka, a to su oni koji uz hrvatsku mirovinu primaju i onu iz inozemstva, samo inozemnu mirovinu ili imaju radni staž ostvaren u inozemstvu, a za koji ne primaju mirovinu.

– Kada otprilike da se nadamo energetskom dodatku mi koji dijelom primamo mirovine iz inozemstva? Potvrde smo predali, upitala nas je umirovljenica Jacinta.

Umirovljenici, rok za prijavu je još samo dva dana

Kako se prijaviti za dodatak na mirovinu? Ne odustajte, ovo su tri načina

Ovoj posljednjoj kategoriji za isplatu dodatka novac će biti isplaćen u prosincu, pri čemu točan datum isplate još nije poznat. Umirovljenici s inozemnim elementom i ukupnim primanjima do 700 eura za dodatak se, za razliku od ostalih, moraju sami prijaviti, a rok za to je još samo dva dana, odnosno do 30. studenoga.

Razlog prijave je taj što Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje ne zna koliko iznose mirovine inozemnih uplatitelja pa stoga umirovljenici moraju priložiti dokaz o isplati mirovine u obliku potvrde banke ili izvatka računa uz popunjenu tiskanicu. Sve to mogu učiniti preko online obrasca, poslati poštom ili odnijeti osobno u najbližu ispostavu HZMO-a. Detalje o tome kako izgleda online obrazac za prijavu i tiskanica te kako ih popuniti možete pronaći ovdje.

Iznosi jednokratnih dodataka i cenzusa za isplatu | Foto: Mirovina.hr

Copy link
Powered by Social Snap