Kako se prijaviti za dodatak na mirovinu? Ne odustajte, ovo su tri načina

Jasmina Grgurić Zanze
4. studenoga 2023.
Mirovine
A- A+

Umirovljenici koji primaju inozemnu mirovinu, samu ili uz hrvatsku, ili su ostvarili staž u inozemstvu, za isplatu jednokratnog novčanog primanja mogu se prijaviti na tri načina. Donosimo vam detaljne upute kako se prijaviti za dodatak na mirovinu online, osobnim odlaskom u ispostavu HZMO-a ili poštom. Treba vam potvrda banke ili izvadak računa o uplati inozemne mirovine za rujan, a u slučaju slanja poštom i tiskanica koju možete naći u ovom tekstu. Tiskanicu možete dobiti i na Mirovinskom.

Ilustracija: Pixabay

Umirovljenici koji imaju samo hrvatsku mirovinu do 700 eura, njih 637 tisuća, dobili su u listopadu šesti Vladin dodatak na mirovinu po automatizmu. Oni koji primaju i inozemnu mirovinu ili samo inozemnu, dodatak će dobiti u prosincu, ali moraju se prijaviti. Prijaviti se moraju i korisnici hrvatske mirovine koji su navršili mirovinski staž u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na mirovinu u inozemstvu.

To mogu učiniti na tri načina; prijavom online, poštom ili osobnim odlaskom u ispostavu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Provest ćemo vas detaljno kroz sva tri vrlo jednostavna načina, u čemu vam mogu pomoći i mlađi članovi obitelji.

‘Nismo se prijavili jer moramo popuniti tiskanicu’

Naime, dio umirovljenika ostane bez dodatka zato što moraju izvaditi potvrdu o uplati inozemne mirovine i popuniti tiskanicu koja stvarno nije neki “bauk”. Kako je ovo već šesti dodatak na mirovinu na koji pravo imaju umirovljenici s tuzemnom i inozemnom mirovinom, a drugi dodatak za one sa samo inozemnom mirovinom, riječ je o priličnom gubitku novca ukoliko se ne prijavite.

– Nikada se nismo prijavljivali za novčanu pomoć, jer sam morao ispunjavati tiskanicu na Mirovinskom pa sam odustao. Supruga ima samo inozemnu mirovinu i ima pravo na 160 eura, a ja imam dvojnu mirovinu i pravo na 80 eura, rekao nam je umirovljenik (podaci poznati redakciji).

Euri
Želite novčanu pomoć, a primate inozemnu mirovinu? Evo što morate napraviti

Riječ je o nemalih 240 eura, dok su na proljetnom dodatku, kada su bili niži cenzusi, izgubili 180 eura, dakle ukupni gubitak bio bi 420 eura. Kako se to ne bi dogodilo, gospodina smo uputili što supruga i on trebaju napraviti da spase barem ovih 240 eura.

Kako smo već rekli, imate opciju online, poštom ili odlaskom u HZMO. Ako se prijavljujete online, od dokumenata vam treba samo potvrda banke ili izvadak računa o uplati inozemne mirovine za rujan. Ako šaljete poštom ili nosite u ured HZMO-a, uz to trebate popuniti tiskanicu.

Prijava preko online obrasca

Za prijavu putem online obrasca kliknite ovdje. Otvorit će vam se Obrazac za dostavu podataka o visini inozemne mirovine. Prvo trebate označiti primate li mirovinu iz Hrvatske ili ne. Izaberete opciju koja se odnosi na vas. Ukoliko ste izabrali opciju primanja mirovine iz Hrvatske, otvorit će vam se obrazac u kojem ćete upisati ime, prezime, datum rođenja, OIB, broj telefona i mail adresu (što je samo opcija, dakle ne morate upisati mail ako ne želite ili ga nemate).

Ako ne primate mirovinu iz Hrvatske, onda je postupak isti, samo ćete morati upisati i broj računa (IBAN).

Potom označite izjavu primate li ili ne primate inozemnu mirovinu.

Slijedeći, najvažniji korak je da dodate prilog, što ćete učiniti tako da kliknete na gumb ‘dodaj priloge’. Tu ćete sa svog računala ubaciti potvrdu banke ili izvadak iz bankovnog računa o uplati inozemne mirovine za rujan. Potvrdu ili izvadak možete fotografirati i tu fotografiju dodati kao prilog. Ako potvrdu ili izvadak imate već na mobitelu ili računalu, samo ubacite taj dokument. Kada ste to napravili, označite kućicu ispod, prepišite ponuđeni kod i predajte zahtjev.

Slanje prijave za dodatak na mirovinu poštom

Dokaz o uplati inozemne mirovine za rujan (potvrdu banke ili izvadak računa) možete poslati poštom na adresu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje u vašem mjestu. U kuvertu osim potvrde ili izvatka trebate staviti i popunjenu tiskanicu koju možete ispuniti online i isprintati ili je možete isprintati pa ručno ispuniti. Tiskanica za dostavu podataka o visini inozemne mirovine nalazi se na ovom linku, a donosimo vam je i u dokumentu ispod.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Prijava osobno u uredu HZMO-a

Ako ste odlučili otići osobno u ured Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje prema mjestu vašeg prebivališta, trebate iste dokumente kao i za slanje poštom; potvrdu banke ili izvadak računa o uplati inozemne mirovine za rujan i tiskanicu. Tiskanicu možete dobiti i popuniti tamo, u čemu će vam pomoći djelatnici ili je možete ponijeti sa sobom, praznu ili ispunjenu. Bitno je da dođete s dokazom o visini uplaćene mirovine za rujan.

Podsjećamo, rok prijave za jednokratno novčano primanje za umirovljenike s inozemnim radnim stažem te mirovinom iz inozemstva je do 30. studenog. Uvjet je da mirovina ne prelazi 700 eura, a visinu dodatka po primanjima možete pogledati u tablici.

Iznosi jednokratnih dodataka i cenzusa za isplatu | Foto: Mirovina.hr

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap