Realna usporedba: Pogledali smo kakve su mirovine u zemljama bivše Jugoslavije, jedna država odskače

Milan Dalmacija
3. veljače 2023.
Mirovine
A- A+

Često se raspravlja o umirovljeničkom standardu u Hrvatskoj. Naročito su česte usporedbe s mnogo razvijenijim zemljama. Stoga smo odlučili usporediti hrvatske mirovine s onima ostalih zemalja bivše Jugoslavije, s kojima nas osim jezičnih sličnosti veže štošta. Ipak, ispada da su razlike u mirovinama značajne. Slovenija se približila europskom standardu po pitanju mirovina te bi tako trebala postati uzor svima u regiji, pa tako i Hrvatskoj.

Novac, euro | Foto: mirovina.hr

S naglim rastom cijena gotovo svih proizvoda i usluga tijekom prošle godine, ionako ugroženi umirovljenički standard dodatno se srozao. Vlade brojnih zemalja, pa tako i Hrvatske, isplaćuju jednokratne dodatke i šire dijapazon socijalnih usluga. No, najstarijem dijelu populacije to ne pomaže previše.

Niske mirovine su najveći problem, a čini se da će to tako ostati, barem što se tiče Balkana. Odlučili smo usporediti visine prosječnih starosnih, obiteljskih i invalidskih mirovina u zemljama bivše Jugoslavije, kako bismo vidjeli gdje su one najveće, a gdje najniže. Jasno, to ne govori puno o standardu, jer bi za širu sliku ipak trebalo usporediti cijene proizvoda i usluga u svim zemljama, ali mirovine su sasvim sigurno dovoljan pokazatelj, jer iz većine zemalja redovito dolaze prigovori na vlasti zbog malih primanja.

Donosimo statistiku: Stigle su prve mirovine u eurima, evo koliko one u prosjeku iznose

Kako bi podaci bili usporedivi, uzeli smo podatke iz prosinca 2022. godine, prije svih mogućih planiranih i neplaniranih usklađivanja te dodatnih zakonskih povećanja. Uz to, navest ćemo ih u eurima, s obzirom na to da je ova valuta službeno sredstvo plaćanja u Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori i Kosovu.

Hrvatska

Već znamo da je prosječna mirovina u Hrvatskoj u prosincu 2022. godine iznosila 429,47 eura. Starosna je mirovina iznosila 476,52 eura, obiteljska je u istom mjesecu bila prosječno 346,27 eura, a invalidska 322,46 eura. Više o tome možete pročitati ovdje.

Slovenija

Naši sjeverozapadni susjedi koriste euro već 16 godina. To je dovelo do relativnog rasta standarda u odnosu na ostatak ovih prostora, što se ogleda i u mirovinama. Ukupna prosječna isplaćena mirovina iznosila je 646,91 eura. Ali je prosječna starosna mirovina za prosinac, prema podacima tamošnjeg Zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje, iznosila 811,35 eura, invalidska je bila na razini od 629,92 eura, a obiteljska, odnosno udovička (u Sloveniji su to odvojene kategorije, op.a.) je iznosila 499,46 eura.

Srbija

U Srbiji je početkom studenoga provedeno izvanredno usklađivanje od devet posto. U siječnju su isplaćene i mirovine uvećane za dodatnih 12,1 posto, no mi ćemo se držati podataka za prosinac, kako bismo imali točnu usporedbu mirovina u svim zemljama bivše države.

Prema podacima Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Srbije, prosječna je isplaćena mirovina u prosincu iznosila 286,71 eura. Starosna mirovina je bila na razini od 308 eura, invalidska na 266,37 eura, a obiteljska na 231,72 eura.

Bosna i Hercegovina

S obzirom na to da Republika Srpska i Federacija BiH imaju vlastita mirovinska osiguranja, odlučili smo pokazati prosječne mirovine u oba entiteta.

U Federaciji BiH prosječna isplaćena mirovina u prosincu iznosila je 246,08 eura. Prosječna starosna je iznosila 265,97 eura, invalidska 215,97 eura, a obiteljska 218,77 eura.

U Republici Srpskoj prosječna isplaćena mirovina je u posljednjem mjesecu prošle godine bila na razini 242,36 eura. Prosječna starosna mirovina je iznosila 271,11 eura, invalidska je bila na 215,53, a obiteljska na 200,87 eura.

Crna Gora

U Crnoj je Gori prosječna isplaćena mirovina u prosincu iznosila 362,90 eura. Starosna mirovina imala je prosjek 395,88 eura, invalidska 326,92 eura, a obiteljska 309,79 eura.

Sjeverna Makedonija

U Sjevernoj Makedoniji sve su mirovine u prosincu isplaćene u prosječnoj vrijednosti od 283,63 eura. Starosna mirovina je iznosila prosječno 306,10 eura, invalidska 253,54 eura, a obiteljska 224,45 eura.

Kosovo

Na Kosovu podatke o mirovinama ima njihova Statistička agencija, stoga nije ni čudo što smo sami morali izračunavati prosjeke isplaćenih mirovina. Prema tom izračunu prosječna starosna mirovina na Kosovu u prosincu je iznosila 213,92 eura, invalidska je mirovina bila na prosječnoj razini od 117,75 eura, a obiteljska 102,84 eura. Ukupni prosjek isplaćenih mirovina u ovim kategorijama iznosi 182,51 euro.

Jedna zemlja prati europske standarde

Prema dostupnim podacima, prosječna isplaćena mirovina najviša je u Sloveniji, a najniža na Kosovu. Što se tiče starosne mirovine, Slovenija je jedina blizu europskom standardu, dok se u ostalim državama, osim Hrvatske i Crne Gore, one kreću na razini između 200 i 300 eura, na Kosovu čak i manje. Sličan je odnos i po pitanju invalidskih i obiteljskih mirovina. Kuriozitet je da su jedino u Hrvatskoj i Federaciji BiH obiteljske mirovine u prosjeku više od invalidskih. Detaljniji pregled donosimo u tablici ispod teksta.

Prosječne mirovine u prosincu 2022. godine u zemljama bivše Jugoslavije | Foto: Mirovina.hr

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap