Realna usporedba: Pogledali smo kakve su mirovine u zemljama bivše Jugoslavije, jedna država odskače

Milan Dalmacija
3. veljače 2023.
Mirovine
A- A+

Često se raspravlja o umirovljeničkom standardu u Hrvatskoj. Naročito su česte usporedbe s mnogo razvijenijim zemljama. Stoga smo odlučili usporediti hrvatske mirovine s onima ostalih zemalja bivše Jugoslavije, s kojima nas osim jezičnih sličnosti veže štošta. Ipak, ispada da su razlike u mirovinama značajne. Slovenija se približila europskom standardu po pitanju mirovina te bi tako trebala postati uzor svima u regiji, pa tako i Hrvatskoj.

Novac, euro | Foto: mirovina.hr

S naglim rastom cijena gotovo svih proizvoda i usluga tijekom prošle godine, ionako ugroženi umirovljenički standard dodatno se srozao. Vlade brojnih zemalja, pa tako i Hrvatske, isplaćuju jednokratne dodatke i šire dijapazon socijalnih usluga. No, najstarijem dijelu populacije to ne pomaže previše.

Niske mirovine su najveći problem, a čini se da će to tako ostati, barem što se tiče Balkana. Odlučili smo usporediti visine prosječnih starosnih, obiteljskih i invalidskih mirovina u zemljama bivše Jugoslavije, kako bismo vidjeli gdje su one najveće, a gdje najniže. Jasno, to ne govori puno o standardu, jer bi za širu sliku ipak trebalo usporediti cijene proizvoda i usluga u svim zemljama, ali mirovine su sasvim sigurno dovoljan pokazatelj, jer iz većine zemalja redovito dolaze prigovori na vlasti zbog malih primanja.

Zbrajanje centi koji se nalaze na novčanica eura
Donosimo statistiku: Stigle su prve mirovine u eurima, evo koliko one u prosjeku iznose

Kako bi podaci bili usporedivi, uzeli smo podatke iz prosinca 2022. godine, prije svih mogućih planiranih i neplaniranih usklađivanja te dodatnih zakonskih povećanja. Uz to, navest ćemo ih u eurima, s obzirom na to da je ova valuta službeno sredstvo plaćanja u Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori i Kosovu.

Hrvatska

Već znamo da je prosječna mirovina u Hrvatskoj u prosincu 2022. godine iznosila 429,47 eura. Starosna je mirovina iznosila 476,52 eura, obiteljska je u istom mjesecu bila prosječno 346,27 eura, a invalidska 322,46 eura. Više o tome možete pročitati ovdje.

Slovenija

Naši sjeverozapadni susjedi koriste euro već 16 godina. To je dovelo do relativnog rasta standarda u odnosu na ostatak ovih prostora, što se ogleda i u mirovinama. Ukupna prosječna isplaćena mirovina iznosila je 646,91 eura. Ali je prosječna starosna mirovina za prosinac, prema podacima tamošnjeg Zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje, iznosila 811,35 eura, invalidska je bila na razini od 629,92 eura, a obiteljska, odnosno udovička (u Sloveniji su to odvojene kategorije, op.a.) je iznosila 499,46 eura.

Srbija

U Srbiji je početkom studenoga provedeno izvanredno usklađivanje od devet posto. U siječnju su isplaćene i mirovine uvećane za dodatnih 12,1 posto, no mi ćemo se držati podataka za prosinac, kako bismo imali točnu usporedbu mirovina u svim zemljama bivše države.

Prema podacima Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Srbije, prosječna je isplaćena mirovina u prosincu iznosila 286,71 eura. Starosna mirovina je bila na razini od 308 eura, invalidska na 266,37 eura, a obiteljska na 231,72 eura.

Bosna i Hercegovina

S obzirom na to da Republika Srpska i Federacija BiH imaju vlastita mirovinska osiguranja, odlučili smo pokazati prosječne mirovine u oba entiteta.

U Federaciji BiH prosječna isplaćena mirovina u prosincu iznosila je 246,08 eura. Prosječna starosna je iznosila 265,97 eura, invalidska 215,97 eura, a obiteljska 218,77 eura.

U Republici Srpskoj prosječna isplaćena mirovina je u posljednjem mjesecu prošle godine bila na razini 242,36 eura. Prosječna starosna mirovina je iznosila 271,11 eura, invalidska je bila na 215,53, a obiteljska na 200,87 eura.

Crna Gora

U Crnoj je Gori prosječna isplaćena mirovina u prosincu iznosila 362,90 eura. Starosna mirovina imala je prosjek 395,88 eura, invalidska 326,92 eura, a obiteljska 309,79 eura.

Sjeverna Makedonija

U Sjevernoj Makedoniji sve su mirovine u prosincu isplaćene u prosječnoj vrijednosti od 283,63 eura. Starosna mirovina je iznosila prosječno 306,10 eura, invalidska 253,54 eura, a obiteljska 224,45 eura.

Kosovo

Na Kosovu podatke o mirovinama ima njihova Statistička agencija, stoga nije ni čudo što smo sami morali izračunavati prosjeke isplaćenih mirovina. Prema tom izračunu prosječna starosna mirovina na Kosovu u prosincu je iznosila 213,92 eura, invalidska je mirovina bila na prosječnoj razini od 117,75 eura, a obiteljska 102,84 eura. Ukupni prosjek isplaćenih mirovina u ovim kategorijama iznosi 182,51 euro.

Jedna zemlja prati europske standarde

Prema dostupnim podacima, prosječna isplaćena mirovina najviša je u Sloveniji, a najniža na Kosovu. Što se tiče starosne mirovine, Slovenija je jedina blizu europskom standardu, dok se u ostalim državama, osim Hrvatske i Crne Gore, one kreću na razini između 200 i 300 eura, na Kosovu čak i manje. Sličan je odnos i po pitanju invalidskih i obiteljskih mirovina. Kuriozitet je da su jedino u Hrvatskoj i Federaciji BiH obiteljske mirovine u prosjeku više od invalidskih. Detaljniji pregled donosimo u tablici ispod teksta.

Prosječne mirovine u prosincu 2022. godine u zemljama bivše Jugoslavije | Foto: Mirovina.hr

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap