Prve reakcije na usklađivanje: ‘Svi s malim mirovinama će tonuti u siromaštvo, a oni s visokim će profitirati’

Ana Kanazir
23. kolovoza 2023.
Mirovine
A- A+

Poznato je kako će usklađivanje mirovina iznositi 8,42 posto, što je ujedno i najveće usklađivanje do sada. Iako na prvu ovo zvuči kao dobra vijest, iz platforme Umirovljenici zajedno ističu kako će ovo biti samo još jedna rekordna nepravda prema umirovljenicima jer će se stvoriti još veće razlike između onih koji su siromašni i koji su bogati.

Crno-bijela fotografija na kojoj je prikazana ruka koja vraća eure u novčanik

Euri | Foto: mirovina.hr

Kao što smo pisali ovdje, postotak usklađivanja iznosi 8,42 posto, a službenu odluku o postotku usklađivanju mirovina od 1. srpnja donijet će i Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje do kraja kolovoza. Ipak, ovom računicom nisu svi zadovoljni.

Doći će do još veće nepravde

Najveće usklađivanje mirovina do sada: Analitičar je za nas izračunao o kojem se postotku radi

Usklađivanje mirovine se događa dva puta godišnje, a ovo je ujedno i najveće usklađivanje do sada, otkako je 1999. godine uveden ovaj model rasta mirovina temeljem promjena u plaćama i inflaciji. Ipak, treba napomenuti i kako će usklađivanje biti u rujnu na mirovini za kolovoz, kao i zaostatak za srpanj.

Iako se na prvu čini da se radi o dobroj vijesti, iz platforme Umirovljenici zajedno kažu kako će ovime samo doći do još veće nepravde u kojoj se bogati bogate, a siromašni ostaju siromašni.

– S ovakvim usklađivanjem svi oni s malim mirovinama će još više tonuti u siromaštvo, a oni s visokim mirovinama čak i „profitirati“ jer će za njih povećanje mirovina biti veće od rasta cijena njihove „košarice“. Dakle svi koji će za hranu trošiti 100 eura više no do sada će radi usklađivanja dobiti 33 eura ako im je mirovina bila npr. 400 eura, a oni s mirovinom od 1.000 eura će dobiti cca 84 eura. U oba slučaja usklađenje ne prati rast inflacije odnosno rast cijena radi čega realne mirovine i jesu konstantno u padu kada je riječ o kupovnoj moći, a isto tako je i u odnosu na plaće koje rastu brže i više od mirovina, kažu iz Umirovljenici zajedno.

Treba primijeniti drugačiju formulu za usklađivanje

Dodaju i kako bi s usklađivanjem mirovina na ovaj način trebalo prestati, ali i kako se borba protiv siromaštva ne može dobiti ovakvim načinom usklađivanja, već je potrebno primijeniti formulu za usklađivanje i pravednije distribuirati sredstva.

– Uz nužnu promjenu formule za usklađivanje mirovina i pravedniju distribuciju sredstava, kao i neophodnost novog izračuna mirovina koje smo Vladi predložili za sve umirovljenike po potpuno novoj formuli na bazi 75-80 posto neto plaće u najboljih 10 godina i AVM 15 – 17 eura, što znači da za 41/60-65 mirovina ne može biti manja od 615 eura, nužno je okrenuti se nekim aktivnostima i prema onima koji neopravdanim podizanjem cijena pumpaju inflaciju, navode iz političke platforme.

Uz to, napominju kako bi trgovački centri trebali početi spuštati cijene.

– Trgovački lanci, posebno oni koji dizanjem cijena pumpaju inflaciju ostvarujući enormnu dobit, trebali bi što prije početi spuštati svoje cijene kako im se pohlepa ne bi obila o glavu, jer mi Umirovljenici zajedno već ozbiljno s nekim udrugama razmatramo mogućnost da se za neke od pohlepnih trgovačkih lanaca organizira bojkot korištenja, napominju iz Umirovljenici zajedno.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap