Predstavljen proračun za 2024. godinu: Izdvajanja za mirovine će iznositi 8.4 milijarde eura

Ana Kanazir
10. studenoga 2023.
Mirovine
A- A+

Jučer je na sjednici Vlade predstavljen proračun za 2024. godinu. Kako je rekao premijer Andrej Plenković radi se o ambicioznom proračunu koji je socijalno osjetljiv, a poznato je i kako se ukupni prihod državnog proračuna za 2024. godinu predlaže iznos od 28.5 milijardi eura. Poznato je i kako će izdvajanje za mirovinu biti 8.4 milijarde eura.

Stavljanje novčanica eura u novčanik

Novac, euro | Foto: mirovina.hr

Predloženi se ukupni prihodi državnog proračuna za 2024. godinu u iznosu od 28.5 milijardi eura, a kako je rečeno, prijedlog proračuna prepoznaje potrebe gospodarstva i građana. Otkriveno je i koliko će se izdvojiti za mirovine, ali i koji su novi projekti u zdravstvu koji će zaživjeti.

Socijalno osjetljiv proračun

Državni proračun za 2024. godinu je predstavljen na sjednici Vlade, a poznato je koliko će biti ukupni prihodi, ali i rashodi proračuna. Odmah na početku je premijer Plenković rekao kako je proračun socijalno osjetljiv, ali i da će doći do novih davanja za umirovljenike, za rasterećenje plaća i doplatak za djecu nakon što se usvoji Zakon o plaćama za u državnim i javnim službama.

– Ovaj proračun je socijalno osjetljiv, on je socijalno solidaran, a nastavlja biti i uporište za pakete pomoći građanima i gospodarstvu, ali i uporište za povećanje plaća, rekao je premijer i dodao kako je proračun održiv.

Glavna državna rizničarka je kroz prezentaciju predstavila proračun. Prema ovoj prezentaciji polovica proračunskih rashoda se usmjerava u socijalne sigurnosti, mirovinski sustav, obrazovanje, znanost i istraživanje, zdravstvo, demografska revitalizacija, gospodarstvo i poslovno okruženje, ravnomjeran razvoj, promet i decentralizacija, sigurnost građana i pravosuđe i javnu upravu. Jednako tako, najviše rashoda usmjereno je na mirovinski sustav, ukupno 8.4 milijarde eura. Iznos za mirovine se tako iduće godine namjerava povećati za 1,1 milijardu eura.

Mirovinski sustav

Proračun | Foto: Mirovina.hr

Izdvajanje za mirovinu 8.4 milijardi eura

Značajna su bila ulaganja u socijalna prava, rasle su naknade za osnovicu zajamčene minimalne naknade, proširen je krug korisnika osobne invalidnine, porastao je i doplatak za pomoć i njegu, ali i invalidnina. Uvodi se i novi zakon o inkluzivnom dodatku, o kojem smo pisali ovdje. Za socijalnu sigurnost je planirao 1.8 milijardi eura u narednoj godini. Izdvajanje za mirovinu će u 2024. godini biti 8.4 milijarde eura.

– Proračunskim sredstvima osiguravamo da mirovine prate indeksacije cijena, odnosno da ih indeksiramo uz rast plaća i indeks potrošačkih cijena, rečeno je na sjednici i dodano kako su se povećale obiteljske i najniže mirovine.

U saborsku proceduru su upućeni prijedlozi izmjena Zakona o obveznim mirovinskim fondovima, Zakona o dobrovoljnim mirovinskim fondovima, Zakona o mirovinskim osiguravajućim društvima te Zakona o dodatku na mirovine ostvarene prema Zakonu o mirovinskom osiguranju. Predloženim izmjenama se sa sadašnjih 15 posto povećava na 20 posto iznos moguće jednokratne isplate ukupno kapitaliziranih sredstava u drugom stupu.

Novi projekti u zdravstvu

– Nakon što smo cijelu 2023. godinu reformirali i unaprjeđivali status naših umirovljenika kroz izmjene niza zakona, a izdvajanje u proračunu samo za mirovine i mirovinska primanja povećali za 892 milijuna eura u odnosu na 2022. godinu, red je da unaprijedimo i drugi i treći mirovinski stup, rekao je ministar rada Marin Piletić.

Dodao je i kako se predlaže učinak povećanja broja korisnika iz dvostupne mirovine kroz omogućavanje jednokratne isplate. Dodatak na osnovnu mirovinu iz prvog i drugog stupa se povećava na iznos od 27 posto.

Također, predloženim zakonskim izmjenama želi se poslati poruka o povećanju prinosa obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova kroz uvođenje nove vrste imovine u koja društva mogu ulagati. Trebalo bi doći i do administrativnog rasterećenja, kroz ukidanje i smanjenje naknada obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova, prvenstveno ukidanje ulazne naknade koju osiguranici plaćaju nakon mjesečne uplate u drugi stup, kao i smanjenje godišnje naknade za upravljanje kompletno kapitaliziranim sredstvima.

Poznato je i koji će projekti u zdravstvu krenuti 2024. godine, a to su hitna helikopterska služba, mobilne ljekarne, mobilne ambulante i uvođenje sustava jedinične terapije u 40 hrvatskih bolnica. Izdvajanja za zdravstvo će u 2024. godini biti 2,449 milijarde eura.

Copy link
Powered by Social Snap