Rad u mirovini: Sve više ‘sijedih glava’ radi na stručnim, znanstvenim i tehničkim poslovima

Jasmina Grgurić Zanze
8. ožujka 2024.
Mirovine
A- A+

Više od 27.300 umirovljenika radi uz mirovinu. Premda je trgovina i dalje vodeća s oko 17 posto svih zaposlenih, na drugo su se mjesto probile stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti. Radnika očito sve više nedostaje i na tim bolje plaćenim poslovima. Ipak, jednako toliko radi ih i u slabo plaćenoj prerađivačkoj industriji. Aktualna je i administracija, ali i građevina kao rastući biznis. Bez umirovljenika se ne bi moglo ni u prijevozništvu, ali ni u medicini i obrazovanju, pokazuju podaci Zavoda za mirovinsko osiguranje.

Ilustracija | Pexels

Ilustracija | Pexels

Novu godinu radom u mirovini započelo je 27.336 umirovljenika, pokazuju podaci Zavoda za mirovinsko osiguranje. Riječ je o korisnicima starosne, prijevremene i obiteljske mirovine koji imaju pravo na rad do polovine radnog vremena. Isto tako, među njima su i prema posebnim propisima umirovljeni vojnici, policajci, ovlaštene službene osobe, vatrogasci i branitelji čija su prava na rad nešto šire postavljena. Oni mogu raditi i puno radno vrijeme, uz isplatu polovine mirovine. Kakav je odnos radnika i umirovljenika u Hrvatskoj te prate li trendovi rada u mirovini trendove rada u aktivnoj životnoj dobi, možete pročitati ovdje.

Stručne djelatnosti okupljaju sve više ‘sijedih glava’

Na godišnjoj razini sve je više umirovljenika koji rade, iako brojka trenutno stagnira te je u padu ako je uspoređujemo s turističkim mjesecima, kada se umirovljenici pojačano zapošljavaju na sezonskim poslovima, o čemu smo pisali ovdje. Dolaskom nove sezone, nema sumnje da će biti sve više zaposlenih umirovljenika. U siječnju ih je u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane radilo gotovo 1.500, što također nije zanemariva brojka.

Dobar posao na obali: Radnika u mirovini čak 900 manje nego u turističkoj sezoni

Trgovina je djelatnost koja okuplja uvjerljivo najviše radnika iz mirovine, njih čak 4.652, odnosno čak 17 posto svih zaposlenih umirovljenika. Na drugo su se mjesto s 3.732 zaposlenih probile stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti, što znači da radnika ne nedostaje samo u niže plaćenim poslovima. Ipak, gotovo jednako toliko, točnije 3.653 radi ih i u prerađivačkoj industriji, gdje su uvjeti i plaće znatno lošiji. Administrativne i pomoćne uslužne poslove obavlja oko 3.000 umirovljenika, a jednako toliko ih je i u građevinarstvu kao rastućoj djelatnosti kada je o zapošljavanju riječ. Prijevozom se bavi više od 2.000 umirovljenika, dok zdravstvo i socijalna skrb okupljaju više od 1.600 radnika u mirovini. U obrazovnom sektoru zaposleno je 737 umirovljenika.

Žena više u obrazovanju, turizmu i uslužnim poslovima

Kada je riječ o spolovima, na rad u mirovini češće se odlučuju muškarci, nego žene. Tako trenutno radi više od 17.800 umirovljenika i 9.500 umirovljenica. Žene više rade u obrazovanju, turizmu i uslužnim djelatnostima, dok u ostalim djelatnostima glavnu riječ imaju umirovljeni muškarci.

Razlike u radu, osim po spolovima, postoje i po dijelovima Lijepe naše. Tako se, očekivano, najviše radi u Gradu Zagrebu, gdje je zaposlena gotovo trećina svih umirovljenika koji rade. Među županijama prednjači Splitsko-dalmatinska, odmah iza nje je Primorsko-goranska, a po broju umirovljenika koji rade slijedi Istarska pa tek onda Zagrebačka županija.

Copy link
Powered by Social Snap