Ovoga tjedna kreće isplata jednokratnog dodatka za pojedine skupine umirovljenika

Ana Kanazir
18. lipnja 2024.
Mirovine
A- A+

Isplata jednokratnog novčanog primanja radi ublažavanja posljedica rasta troškova života počinje u četvrtak, 20. lipnja. Dodatak će biti isplaćen korisnicima kojima se uz mirovinu ostvarenu u Hrvatskoj isplaćuje i mirovina iz inozemstva, onima koji su radili u inozemstvu, a nisu tamo ostvarili mirovinu, kao i korisnicima s prebivalištem u Hrvatskoj kojima se isplaćuje mirovina samo iz inozemstva. Osim toga, isplata obuhvaća i korisnike mirovina koji su zaposleni. Ipak, za ovaj se dodatak trebalo prijaviti do kraja svibnja, napominju iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Novčanice eura u rukama

Novac, euri | Foto: mirovina.hr

Jednokratni dodatak radi ublažavanja posljedica rasta troškova života kreće s isplatom ovoga četvrtka, a odnosni se na korisnike mirovine s inozemnim elementom, korisnike samo inozemnih mirovina i na umirovljenike koji rade, objavili su iz HZMO-a. Jednokratno novčano primanje će dobiti 81.058 korisnika mirovine, dok se iznosi kreću ovisno o cenzusu.

Ruke koje drže novac
Umirovljenici s inozemnom mirovinom, evo kako i do kada se možete prijaviti za isplatu dodatka

Za dodatak se trebalo prethodno prijaviti

Korisnici koji uz mirovinu ostvarenu u Hrvatskoj primaju i onu iz inozemstva, zatim korisnici koji su radili određeno razdoblje u inozemstvu, ali nemaju pravo na inozemnu mirovinu, kao i oni koji primaju samo inozemnu mirovinu od četvrtka će krenuti dobivati jednokratni dodatak. Radi se o jednokratnom novčanom primanju radi ublažavanja posljedica rasta troškova života u skladu s Odlukom Vlade od 14. ožujka o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica rasta troškova života.

Osim onih s inozemnim mirovinama, ovaj dodatak će dobiti i umirovljenici koji rade, kao i korisnici mirovina kojima je priznato pravo na isplatu mirovine najkasnije 29. veljače, a zatečeni su u isplati za veljaču najkasnije na dan 15. svibnja. Ovaj dodatak korisnici samo hrvatske mirovine dobili su krajem ožujka. Ostali korisni su trebali do 31. svibnja HZMO-u dostaviti dokaz o neto iznosu mirovine za veljaču 2024. o uplati inozemne mirovine ili izjavu da ne primaju inozemnu mirovinu, o čemu smo pisali i ovdje.

Najviše korisnika će dobiti 120 eura

Uvjet za isplatu dodatka na mirovinu je da ukupno mjesečno mirovinsko primanje (jedna plus druga mirovina) ne prelazi 880 eura. Dodatak radi ublažavanja posljedica rasta troškova života iznosi od 50 do 160 eura, ovisno o iznosu mirovinskih primanja. Dodatak će tako dobiti 81.058 korisnika mirovine.

Za 17.229 korisnika mirovine koji primaju mirovinu u iznosu do 320 eura isplatit će se 160 eura jednokratno, za 20.048 korisnika mirovine koji primaju mirovinu u iznosu od 320,01 do 460 eura isplatit će se 120 eura jednokratno, za 19.937 korisnika mirovine koji primaju mirovinu u iznosu od 460,01 do 600 eura isplatit će se 80 eura jednokratno, za 13.511 korisnika s mirovinom od 600,01 do 730 eura jednokratno će se isplatiti 60 eura, a za 10.333 korisnika mirovine koji primaju mirovinu u iznosu do 730,01 do 880 eura isplatit će se 50 eura jednokratno.

Iznosi dodatka iz ožujka 2024. prema visini mirovine

Iznosi dodatka iz ožujka 2024. prema visini mirovine

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap