Ovako stoje stvari: Dok su samci u Hrvatskoj zaboravljeni, u EU imaju pravo na brojne naknade

Milan Dalmacija
27. travnja 2023.
Mirovine
A- A+

Dok u brojnim europskim zemljama stariji samci mogu računati na povoljnije naknade, pa čak i mirovine, u Hrvatskoj oni nisu zabilježeni ni u statistici. U tri zemlje Europske unije zakonom je propisana naknada za samce, dok je u ostalima određen povoljniji izračun naknada.

Ilustracija: Unspash

Sve je lako kad si mlad, pjeva Prljavo kazalište. A u starosti hrvatski građani tonu u siromaštvo i socijalnu isključenost, upozorava predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske, Jasna Petrović u svom članku u Glasu umirovljenika. Prema podacima za 2021. godinu, čak je 32,4 posto starijih od 65 godina bilo siromašno. Među njima je i 55,3 posto samaca, mahom žena.

umirovljenik dopunsko
Izmijenjen Zakon: Sabor izglasao Hreljin prijedlog i povećao cenzuse za besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje

Novi model obiteljskih mirovina, peti po redu dodatak i brojne druge nedavne izmjene unutar mirovinskog sustava nisu išle na ruku starijih osoba koje su cijelog života bile nevjenčane, rastavljene ili naprosto same. Stoga Sindikat i Matica umirovljenika Hrvatske već godinama upozoravaju da je potrebno zakonski regulirati posebne potpore staračkim samačkim kućanstvima, jer je i njih inflacija zahvatila i to u puno većoj mjeri nego parove iz vrlo jednostavnog razloga što sve troškove moraju podnijeti sami.

Dosad samce prepoznaje jedino zdravstveni sustav koji im nudi nešto povoljniji cenzus za dopunsko zdravstveno osiguranje, o čemu smo već pisali. Što se tiče mirovina, razvedeni samci osim vlastite mogu dobiti obiteljsku, ali samo ako im je sudskim putem omogućeno pravo na uzdržavanje, o čemu više možete čitati ovdje.

Pogodnosti u zemljama EU

U zemljama Europske unije je situacija sa starijim samcima podosta drugačija. Kako je na sjednici Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, održanoj krajem ožujka, predstavila Sandra Lendvaj iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, brojne države na različite načine pomažu samcima.

U Belgiji pravo na obiteljsku mirovinu nemaju samo članovi obitelji: Profitiraju i samci

Doduše, jedino u Italiji, Latviji i Litvi postoji zakonski regulirana naknada za samce, dok druge zemlje daju povoljniji faktor za različita socijalna prava ili različite dodatke. Tako u Latviji preživjeli partner može primati 50 posto mirovine pokojnoga punih godinu dana. U Litvi je od 1. srpnja 2021. uvedena naknada za samce, pod uvjetom da nisu ni u kakvoj zajednici i da ne primaju obiteljsku mirovinu.

U Belgiji postoji zajamčena naknada za starije osobe koje nikad nisu radile ili nisu ostvarile pravo na mirovinu. Ona se odnosi i na samce te za njih iznosi 1.460,08 eura mjesečno, dok je za samce koje dijele prebivalište ona 973,39 eura. Također, ondje samci imaju pravo na obiteljsku mirovinu pod određenim uvjetima koje smo opisali u ovom članku.

Danska također isplaćuje višu mirovinu samcima nego umirovljenicima u braku ili izvanbračnoj zajednici, dok se u Mađarskoj, Nizozemskoj i Norveškoj primjenjuju povoljniji uvjeti pri određivanju mirovina, naknada i drugih socijalnih davanja. U Švedskoj također nema posebne naknade za samce, ali oni imaju pravo na veći iznos zajamčene mirovine, dodatka za stanovanje ili potpore za uzdržavanje starijih osoba.

Hrvatski model

U Hrvatskoj sve funkcionira strogo po cenzusima. Tako, primjerice, umirovljenički par koji ulazi u cenzus za isplatu energetskog dodatka, taj će dodatak i dobiti, ali samac neće, ako mu mirovina prelazi cenzus za jedan cent.

Uz to, država niti u statističkim pokazateljima ne prepoznaje samce. Sva pomoć je svedena na napore pojedinih lokalnih zajednica i socijalnih institucija poput Crvenog križa. Stoga SUH traži uvođenje posebnih naknada za starije samce, jer u moru diskriminacija protiv kojih se bore razne udruge civilnog društva nitko ne spominje diskriminaciju po bračnom stanju, koja na naplatu dolazi u poznim godinama.

Copy link
Powered by Social Snap