Država samce ni ne bilježi u mirovinskim statistikama: Pravo na tuđu mirovinu nemaju, osim u jednom slučaju

Milan Dalmacija
25. listopada 2022.
Mirovine
A- A+

Nakon izmjena načina dobivanja obiteljske mirovine, umirovljeni samci požalili su se da ih je država ponovno zaboravila, jer im zbog specifičnih životnih uvjeta nije povećala mirovine ili im omogućila prijenos mirovina. Čini se da će tako i ostati, jer se mirovine ne mogu prenijeti, niti naslijediti. No, mirovinu mogu dobiti razvedeni bračni partneri kojima je sudskim putem omogućeno pravo na uzdržavanje.

Ilustracija (Pixabay)

Nedavnim izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju, koje su izglasane i stupaju na snagu 1. siječnja, država je odlučila izmijeniti način primanja obiteljske mirovine. Tako će od Nove godine udovice i udovci moći birati hoće li primati obiteljsku mirovinu u iznosu od 77 posto pokojnikove mirovine ili će primati svoju mirovinu i još 27 posto obiteljske.

Izazvalo je to negodovanje među našim starijim sugrađanima koji su zbog raznih životnih okolnosti – sami. Najviše je zamjerki išlo u smjeru toga da za samce nije ništa napravljeno, odnosno da za njih mirovine nisu povećane, jer jasno je da samci samo s jednom mirovinom teže nose teret krize. Osim toga, u komentarima se moglo čuti kako bi bilo dobro, primjerice, mirovinu preminulog samca, prebaciti na drugog samca. No, takvo što, ističu iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, ne dolazi u obzir.

– Prema članku 4. stavku 1. ZOMO-a prava iz mirovinskog osiguranja neotuđiva su osobna materijalna prava, ne mogu se prenijeti na drugog niti se mogu naslijediti. ZOMO-om su propisani članovi obitelji koji mogu ostvariti pravo na obiteljsku mirovinu iza umrlog korisnika ili osiguranika, a pri čemu nije od utjecaja je li umrli osiguranik ili korisnik bio samac, poručuju iz HZMO-a.

Razvedeni imaju neke šanse za mirovinu

Doduše, zakonom je predviđeno da dio samaca ipak dođe do nešto veće mirovine. U specifičnim uvjetima pravo na obiteljsku mirovinu imaju i razvedene osobe.

umirovljenica
Samci kivni na povećanje i nove modele isplate obiteljske mirovine: 'Izgleda da me Bog kažnjava što se nisam udala'

– Razvedeni bračni drug kojem je sudskom odlukom dosuđeno pravo na uzdržavanje pod uvjetima propisanim Zakonom o mirovinskom osiguranju može ostvariti pravo na obiteljsku mirovinu, objašnjavaju iz HZMO-a.

Pritom valja dodati da u tom slučaju njihova mirovina podliježe istim zakonskim ograničenjima kao i obiteljska mirovina, što znači da se određuje za jednog člana, a može se i izgubiti stupanjem u brak prije 50. godine života. Iz Mirovinskog nam nisu otkrili podatak koliko je umirovljenih samaca u Hrvatskoj, jer, kako kažu, “te činjenice nisu od utjecaja na ostvarivanje prava iz mirovinskog osiguranja.” Saborski zastupnik Silvano Hrelja razumije prigovore samaca, ali poručuje da je za njih već puno toga napravljeno.

– Što se tiče samaca, imamo za njih najpovoljnije cenzuse što se tiče dopunskog zdravstvenog osiguranja, imamo povoljne cenzuse što se tiče jednokratnog dodatka. Oni, kao i svi oni koju su otišli u mirovinu nakon 2009., imaju 27 posto dodatka. Je li to dovoljno, stvar je prosudbe, ali činjenicu da ako netko ima malo staža ili ima jako malu mirovinu je jako teško promijeniti u mirovinskom sustavu. Pitanje je vremena i volje institucija da to naprave, ali njima bi trebalo jamčiti neki dohodak koji im život čini podnošljivim ako su doista ugroženi od siromaštva, poručio je Hrelja za Dnevno.hr.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap