Obiteljska mirovina iz drugog stupa? Može, ali udovice trebaju zaboraviti na 77 posto suprugove mirovine

Milan Dalmacija
20. prosinca 2022.
Mirovine
A- A+

Iako je HZMO ponudio neke odgovore na najčešća pitanja oko novog modela obiteljskih mirovina, nisu otkrili što se događa s novcem iz drugog stupa u slučaju da udovica želi primati suprugovu, a ne vlastitu mirovinu. Stoga smo ih upitali s konkretnim primjerom, a iz njihova odgovora može se iščitati kako bi umirovljenice za isplatu novca iz drugog stupa trebale uzeti model po kojem primaju vlastitu i 27 posto obiteljske mirovine.

obitelj

Foto: Unsplash

Od 1. siječnja na snagu stupa novi model obiteljskih mirovina. To znači i uvođenje novog modela obiteljskih mirovina. Tako će preživjeli bračni i izvanbračni partneri imati pravo ili na 77 posto mirovine pokojnika ili na vlastitu mirovinu uz dodatak od 27 posto obiteljske mirovine, odnosno već spomenutih 77 posto mirovine pokojnika.

Kako bi razjasnili nedoumice, iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje u javnost su plasirali najčešća pitanja i odgovore koji bi mogli zanimati 211.290 udovica i udovaca (prema podacima za listopad) koji primaju obiteljsku mirovinu. No, nisu otkrili baš sve detalje.

U redakciju nam se javila jedna buduća umirovljenica, kojoj je preminuo suprug. Već je izračunala da će joj biti povoljnije uzeti 77 posto njegove mirovine, nego svoju i 27 posto obiteljske. I tu nastaje problem. Naime, gospođa ima štednju u drugom stupu i pita se ima li pravo na isplatu novca sa svog računa u obveznom mirovinskom fondu, ako će uzeti već dio mirovine svog pokojnog supruga.

HZMO vodi računa o povoljnijem pravu

obiteljska mirovina
Novi model obiteljskih mirovina kreće od 1. siječnja, a ovo su odgovori na najčešća pitanja

S njenim pitanjem obratili smo se HZMO-u iz kojeg ističu kako će oni po zaprimanju zahtjeva za priznavanje prava na starosnu ili obiteljsku mirovinu, odlučiti ima li osoba, prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, pravo na mirovinu te će, kako navode, po službenoj dužnosti voditi računa o pravu koje je povoljnije za osobu. Potom objašnjavaju i proceduru.

Naglašavaju i da se osoba, ako je riječ o starosnoj ili prijevremenoj mirovini, pisanom izjavom Registru osiguranika opredjeljuje na to želi li isplatu mirovine samo iz prvog ili iz prvog i drugog stupa. Ako se odluči za prvu opciju, HZMO će joj priznati pravo i odrediti visinu mirovine, a ako se odluči za drugu opciju, dio mirovine iz prvog stupa će dobivati od HZMO-a, a dio iz drugog stupa. će joj biti isplaćen preko Mirovinskog osiguravajućeg društva temeljem ugovora o mirovini.

Samo jedna opcija za obiteljske mirovine

Dakle, niti riječi o slučaju kad osoba želi mirovinu pokojnika iz prvog stupa, a ima i štednju u drugome. No, ipak su se dotaknuli mogućnosti isplate mirovina iz drugog stupa, koji se, sudeći prema njihovu mirovinu, ne odnosi na obiteljske mirovine.

– U vezi s novim modelom obiteljske mirovine, samo u slučaju ako se radi o korisniku starosne, prijevremene starosne ili invalidske mirovine, uz zakonom propisanim uvjetima može se isplatiti i dio obiteljske mirovine. Međutim, uz uvjet od 80 aktualnih vrijednosti mirovina, ako se korisnik opredijelio za osnovnu mirovinu, uračunava se svota iz I. i II. stupa starosne, prijevremene starosne ili invalidske mirovine, ističu iz HZMO-a.

Dakle, čini se da će gospođi s početka ovog teksta novac iz drugog stupa biti isplaćen, samo ako se odluči uzeti vlastitu starosnu mirovinu, uz dio mirovine svog pokojnog supruga. Što se tiče isplate iz trećeg stupa, sve je regulirano Zakonom o dobrovoljnim mirovinskim fondovima i ugovorom kojeg svaka osoba potpiše s odabranim fondom.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap