Štedite u dobrovoljnom mirovinskom fondu? Evo kada ćete moći koristiti taj novac

Sponzorirani članak
12. rujna 2022.
Mirovine
A- A+

Uz informacije kada ostvarujete pravo na isplatu mirovine iz trećeg stupa, informirajte se i o tome kako funkcionira štednja u dobrovoljnom mirovinskom fondu. Riječ je o fleksibilnoj štednji u koju uplaćujete iznos koji vam odgovara i to na mjesečnoj, tromjesečnoj ili godišnjoj razini. Neredovite uplate, kao i prestanak uplata, nisu problem – članstvo u fondu ne gubite.

raiffeisen mirovinski fond

Uz informacije kada ostvarujete pravo na isplatu mirovine iz trećeg stupa, informirajte se i o drugim detaljima dobrovoljne štednje | Foto: Pexels

Dobrovoljna mirovinska štednja je financijski proizvod kojim se istovremeno ostvaruje prinos i državni poticaji te je jedini proizvod takvog karaktera na našem tržištu. Svrha štednje u dobrovoljnom mirovinskom fondu, odnosno u trećem stupu našeg mirovinskog sustava, je ta što svoju zasluženu mirovinu iz prvog i drugog stupa možete dodatno uvećati za iznos ušteđen u trećem i tako osigurati kvalitetniji život u danima u mirovini.

Članovi dobrovoljnog mirovinskog fonda imaju mogućnost uplaćivati iznose sukladno vlastitim mogućnostima i birati dinamiku uplata koja njima najbolje odgovara, bez obzira na to koliko godina imaju. Točnije, ovim fleksibilnim oblikom štednje možete uplaćivati iznos koji vama odgovara i to na mjesečnoj, tromjesečnoj ili godišnjoj razini. Nađete li se ikad u situaciji da prestanete s uplatama ili pak neredovito uplaćujete u odabrani dobrovoljni mirovinski fond, članstvo u fondu se neće prekinuti. Društvo koje upravlja mirovinskim fondom vaša ušteđena sredstva investira dalje kako bi se prikupljenim novcem ostvario prinos.

raiffeisen mirovinski fond

Članovi dobrovoljnog mirovinskog fonda sami biraju dinamiku uplata i iznos koji uplaćuju | Foto: Pexels

Alegro

Mahunarke, orašasti plodovi i suho voće
Sniženo 20%
Provjerite i uštedite

Podravka

Odabrani proizvodi
Sniženo 25%
Provjerite i uštedite

Rubel

Deterdžent za rublje, 9 kg
69,99 kn
9,29 €
Prelistajte katalog

Kako funkcionira štednja u dobrovoljnom mirovinskom fondu

Kako bi osigurao što je moguće veće prinose u korist članova, društvo koje upravlja dobrovoljnim mirovinskim fondom investira ušteđena sredstva članova u različite financijske instrumente na domaćem i stranom tržištu, poput obveznica i dionica. Svaki od dostupnih dobrovoljnih mirovinskih fondova na našem tržištu razlikuje se prema strategiji ulaganja koju formira mirovinsko društvo u privatnom vlasništvu koje upravlja tim fondom.

Jedan od dobrovoljnih mirovinskih fondova prisutnih na našem tržištu koji posjeduje dugogodišnje iskustvo upravljanja i ulaganja te je odličan primjer spoja sigurnosti, tradicije, znanja i iskustva u upravljanju mirovinskim fondovima je Raiffeisen dobrovoljni mirovinski fond. U ovaj fond možete se učlaniti čak i putem online zahtjeva i tako uštedjeti vrijeme koje biste inače utrošili odlaskom na jednu od fizičkih prodajnih lokacija.

Državni poticaji za štednju

Osim što je ovaj oblik fleksibilan u korist svojih članova, ostvarujete pravo i na državne poticaje. Točnije, država vam svake godine uplaćuje 15 posto poticaja na ušteđeni iznos u dobrovoljnom mirovinskom fondu u toj godini. Maksimalni poticaj može iznositi 750 kn pod uvjetom da ste u jednoj godini uplatili 5 000 kn, odnosno 417 kuna mjesečno. S obzirom na to da je ovdje riječ o dobrovoljnoj mirovinskoj štednji, imate mogućnost štedjeti i u više dobrovoljnih mirovinskih fondova, ali poticaj na štednju ostvarujete samo u jednom od fondova u kojima štedite.

raiffeisen mirovinski fondovi

Uplaćujete li 417 kn mjesečno, dobit ćete 750 kn državnih poticaja godišnje | Foto: Pexels

Isplata mirovine iz dobrovoljnog mirovinskog fonda

S obzirom na to da je ovdje riječ o dobrovoljnoj štednji za mirovinu, sigurno vas zanima kad možete početi koristiti ušteđena sredstva. U slučaju trećeg stupa, to je moguće s 50 ili 55 godina starosti, ovisno o tome jeste li započeli dobrovoljnu štednju prije 31. prosinca 2018., odnosno nakon 1. siječnja 2019. Iza navedenog je vidljivo da ovaj oblik štednje za mirovinu možete početi koristiti još dok ste u radnom odnosu.

Isplatu mirovine iz trećeg stupa možete birati putem mirovinskog društva, mirovinskog osiguravajućeg društva ili putem društva za životno osiguranje. U slučaju da iznos kojeg ste uštedjeli prelazi 100 000 kuna, možete izabrati privremenu isplatu mirovine do 100 000 kuna putem društva koje upravlja dobrovoljnim mirovinskim fondom, a preostali iznos putem osiguravajućeg društva ili društva za životno osiguranje. Također, u mogućnosti ste puni iznos prenijeti u mirovinsko osiguravajuće društvo ili društvo za životno osiguranje.

U slučaju da ste izabrali isplatu mirovine putem društva koje upravlja fondom, ista će vam biti isplaćena u privremenom obliku, odnosno na razdoblje od pet do petnaest godina kroz periodične isplate (mjesečne, kvartale, polugodišnje i godišnje). Dodatno, jednokratno vam dobrovoljni mirovinski fond može isplatiti dio ušteđenih sredstava, točnije do 30 posto punog ušteđenog iznosa.

Štedite u dobrovoljnom mirovinskom fondu? Evo kada ćete moći koristiti taj novac
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap