Nove važne promjene u Njemačkoj: Dob za umirovljenje će se uskoro povećati

Ana Kanazir
16. kolovoza 2023.
Mirovine
A- A+

Dob za umirovljenje se u Njemačkoj postupno povećava i to za jedan mjesec godišnje. Tako trenutna dob iznosi 65 godina i 11 mjeseci, a od iduće godine će se ova dobna granica povisivati po dva mjeseca pa bi u 2031. godini dob za odlazak u mirovinu trebala biti 67 godina za sve nove umirovljenike. S druge strane, priča se i o odlasku u mirovinu nakon 67. godine.

umirovljenica

Umirovljenica | Foto: Unsplash

Osim što se dob za umirovljenje povećala u Francuskoj, o čemu smo pisali ovdje, povećat će se i za radnike u Njemačkoj. Kako navode stručnjaci, ovo je stara ideja koja se sada provodi u djelo, a postoje dva glavna razloga zašto je tome tako.

njemacka
Njemački mirovinski sustav pred kolapsom? Poslodavci tvrde da za 5 godina uopće neće moći funkcionirati

U Njemačkoj se već neko vrijeme govori o povećanju dobne granice za odlazak u mirovinu, o čemu smo pisali ovdje, a sada se s ovime slaže i sve više stručnjaka. Kako piše Sanja Čović za Fenix magazin vladajući ovaj potez opravdavaju brojem djece rođene u Njemačkoj u posljednjim desetljećima. Točnije, sredinom šezdesetih godina prošlog stoljeća broj rođenih je bilo otprilike dvostruko veći nego sada, a posljedica toga je da u mirovinskom sustavu ima manje uplatitelja doprinosa.

Osim toga, navodi se i drugi razlog, a to je da se produljuje životni vijek, a samim time i broj godina u kojima ljudi u Njemačkoj primaju mirovinu. Problem je i što više Nijemaca ide ranije u mirovinu, o čemu smo pisali u ovom tekstu. Upravo zato neki misle kako njihov mirovinski sustav nije održiv, a rješenje vide u podizanju dobi za umirovljenje.

Iako se govori o kasnijem odlasku u mirovinu u Njemačkoj, što zagovaraju ekonomisti i udruge poslodavaca, ovaj zahtjev nema potporu od strane nekih političara. Kancelar Olaf Scholz ponovio je stav cijelog SPD-a kako se dob za odlazak u mirovinu ne bi se trebala povećavati nakon 67 godina.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap