Njemačke mirovine rastu od 1. srpnja: Evo kolika je povišica i kada će ‘sjesti’ na račune

Jasmina Grgurić Zanze
29. svibnja 2024.
Mirovine
A- A+

Njemačke mirovine bit će od 1. srpnja povećane za 4,57 posto. Građani koji su umirovljeni prije travnja, povećanje će dobiti već početkom lipnja. Novi umirovljenici od travnja nadalje, veću mirovinu dobit će tek krajem srpnja. Inače, njemačku mirovinu u Hrvatskoj prima oko 84.000 građana koji se sada mogu nadati još jednom povećanju, premda je riječ o znatno nižim mirovinama od onih u matičnoj zemlji, zarađenima za dio radnog staža u Njemačkoj.

novac

Foto: Unsplash

Oko 84.000 hrvatskih umirovljenika dobiva mirovine iz Njemačke, o čemu smo pisali ovdje. Njemačke mirovine čine oko 45 posto svih mirovina koje našim građanima stižu iz cijeloga svijeta. Po jednom umirovljeniku, Njemačka godišnje u prosjeku uplati u prosjeku oko 5.100 eura za mirovine u Hrvatskoj, odnosno 424 eura mjesečno.

Umirovljenima nakon travnja kasnija isplata

Euri
Pogledajte kolike mirovine stižu našim umirovljenicima iz ovih šest zemalja

Uskoro stiže još jedno povećanje mirovina u Njemačkoj, od 1. srpnja 2024. godine, ali neće ga dobiti svi u isto vrijeme, potvrdilo je Njemačko mirovinsko osiguranje. Riječ je porastu od 4,57 posto. Datum isplate je isti za sve umirovljenike, a to je zadnji radni dan u mjesecu. Međutim, ne tretiraju se svi umirovljenici jednako.

Svima koji su podnijeli zahtjev za starosnu mirovinu nakon travnja 2004. ili će to učiniti u budućnosti, mirovinsko osiguranje isplaćuje retroaktivno novac za dotični kalendarski mjesec. Ova skupina neće imati povećanu mirovinu do 31. srpnja 2024. godine, prenosi Fenix-magazin.de.

Veća mirovina stiže već krajem lipnja

Drugačija je situacija za sve umirovljenike koji su u mirovinu otišli prije travnja 2004. godine. Oni će veću mirovinu dobit krajem lipnja, no tek zadnjeg dana u mjesecu. Kad su isplate u pitanju, lipanj je gotovo jednako čudan kao ožujak, kada se mirovine isplaćuju ranije nego što su bile u posljednjih više od deset godina.

Omjer isplaćenih mirovina ‘unaprijed’ i ‘unazad’ obrnut je 2019. godine. Do tada je više ljudi dobivalo novac unaprijed, no od 2019. godine više umirovljenika dobiva mirovinu retroaktivno za tekući mjesec. Kako bi mirovine bile spremne za budućnost, Vlada je pokrenula novi mirovinski paket II, koji će mnogo promijeniti za umirovljenike i uplatitelje doprinose, o čemu smo pisali ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap