Njemačka planira uvesti mirovinski paket II: Stiže pregršt noviteta za radnike i buduće umirovljenike

Luka Kalac
19. svibnja 2024.
Mirovine
A- A+

Njemačka vlast ima u vidu uvođenje novog mirovinskog paketa kojim bi pokušala stabilizirati mirovine do 2039. godine. Tome treba dodati kako je njemački kancelar Olaf Scholz potvrdio i drastičan porast doprinosa od 2028. godine. Taj potez vladajućih naišao je na nezadovoljstvo brojnih građana, ali medija. Upravo jedan njemački medij tvrdi kako ‘Vlada samu sebe laže s mirovinskim paketom II’.

Sijedi umirovljenik u smeđoj jakni sjedi na klupi.

Umirovljenik | Foto: Unsplash / Mykyta Martynenko

S ciljem stabiliziranja mirovine do 2039. godine, njemački kancelar Olaf Scholz (Socijaldemokratska stranka Njemačke, SPD) je najavio uvođenje novog mirovinskog paketa, a prema pisanjima njemačkih medija, potvrdio je i drastičan porast doprinosa od 2028. godine. Ovaj potez bi se mogao opisati kao gotovo pa povijesni jer je ovo prvi put da vladajući planiraju ulaganje milijardi eura kako bi, barem djelomično rasteretili mirovinski fond.

Ipak, potez je naišao na kritike medija pa je tako u njemačkom mediju Bild objavljen naslov: ‘Vlada samu sebe laže s mirovinskim paketom II’, a u članku je istaknuto kako će ovim potezom vladajući uvjeriti milijune pripadnika radnog stanovništva u to da imaju mirovinsko osiguranje, dok ga zapravo i nemaju.

‘Mirovine postaju sve skuplje!’

Već na samom početku, njemački Bild ne gleda pozitivno na novi mirovinski paket jer će, prema njihovom pisanju, on osjetno povećati doprinose radnika i poslodavaca za mirovinski fond. Predviđa se skok s trenutnih 18,6 posto na 22,3 posto do 2035. godine. U tom će slučaju, radnik s plaćom u iznosu od 3.000 bruto mjesečno, imati 57 eura manje neto na platnoj listi, prenosi fenix-magazin.de.

Dosad su dva radnika financirala jednog umirovljenika svojim doprinosima, prema podacima instituta IW, ali situacija neće biti zavidna u skorijoj budućnosti. Veliki problem će nastati 2030. godine kada će dva radnika morati financirati gotovo 1,5 umirovljenika. Poražavajuć je podatak i taj da mirovinski paket II jedva da to može pokriti.

Kao što smo pisali ovdje, problem se javlja i s godinama odlaska u mirovinu. Slobodna demokratska stranka se trenutno zalaže za kasniji odlazak u mirovinu. S druge strane, njemački ministar rada Hubertus Heil (SPD) pod svaku cijenu želi spriječiti odlazak u mirovinu sa 70 godina. Ovaj sukob interesa će se tek nastaviti pa treba vidjeti i kako će sve završiti.

Umirovljenica se smiješi.
Pojedinim njemačkim umirovljenicima veća mirovina, a sada će morati plaćati i porez

‘Novom dioničkom mirovinom jedva se nešto postiže!’

Parlamentarna skupina FDP je uveo novu stavku u mirovinski paket II prema kojem će se milijarde poreza ili zajmova ulagati na burzu. Riječ je o iznosu od 12 milijardi eura samo u ovoj godini. Ta stavka je naišla na otpor SPD-a i Zelenih. On bi, prema njihovim procjenama, trebao iznositi 200 milijardi eura do 2035. godine.

Od 2036. godine očekuje se prihod u iznosu od 10 milijardi eura. Ipak, tome treba dodati i to da je riječ o jedna primjetnoj razlici jer isplate mirovine iznose gotovo 400 milijardi eura godišnje, prenosi fenix-magazin.de.

Podsjećamo kako bi radnici u Njemačkoj trebali zaraditi poprilično visoku plaću, ako žele mirovinu koja će im omogućiti dobar životni standard, u visini od, primjerice 2.300 eura. Inače, prosječna plaća po satu u Njemačkoj je u travnju 2022. godine, prema podatcima Saveznog ureda za statistiku, iznosila 24,77 eura. S takvom cijenom sata rada, stalno zaposleni radnici u Njemačkoj mogu zaraditi prosječnu mjesečnu plaću od 4.105 eura bruto. Više o tome možete pročitati ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap