Visoke mirovine nedostižne i Nijemcima: Evo koliko bi morali raditi za 2.300 eura

Jasmina Grgurić Zanze
30. travnja 2024.
Mirovine
A- A+

Nijemci rade za gotovo četverostruko veće plaće nego Hrvati pa s pravom mogu očekivati i četverostruko veće mirovine. Međutim, veliki prihodi u starosti postali su nedostižni i njemačkom radnicima. Prosječna mirovina veća je od 1.500 eura, a kako bi ostvarili više, primjerice 2.300 eura, morali bi raditi 45 godina za plaću od oko 5.100 eura. Većina ih ima ispodprosječne plaće i znatno manji broj godina radnog staža.

Radnici na gradilištu

Foto: Unsplash

Prosječna mirovina u Njemačkoj seže iznad 1.500 eura pa nije tako čudno nadati se većim iznosima nakon više od četiri desetljeća rada. Međutim, mirovine iznad 2.000 eura Nijemcima su postale nedostižne. Kolika će nam biti mirovina ovisi prvenstveno o visini plaće, ali i godinama rednog staža. Za mirovinu od primjerice 2.300 eura, kakva bi omogućila dobar životni standard tamošnjim umirovljenicima, radnici u Njemačkoj morali bi raditi za jako veliku plaću.

Prosječna plaća u Njemačkoj veća od 4.100 eura

Prema podatcima Saveznog ureda za statistiku, prosječna plaća po satu u Njemačkoj u travnju 2022. godine iznosila je 24,77 eura. Stalno zaposleni tako su zaradili prosječnu mjesečnu plaću od 4.105 eura bruto.

Dok su osobe bez stručne spreme zarađivale 2.817 eura bruto mjesečno, zaposlenici sa zanatskom ili tehničkom školom zarađivali su oko 4.826 eura. Prosječna plaća zaposlenih s doktoratom iznosila je čak 8.687 eura mjesečno. No, statistika pokazuje i da su mjesečne plaće gotovo dvije trećine svih zaposlenih ispod prosječne plaće.

Većina građana nema 45 godina radnog staža

beč umirovljenici
Mirovinska reforma potrebna i Njemačkoj, evo kako će osigurati veće mirovine

Za mirovinu od 2.300 eura trebalo bi, piše fenix-magazin.de, raditi 45 godina za plaću od najmanje 5.138 eura mjesečno na zapadu i 5.067 eura mjesečno na istoku Njemačke. Osim što većina građana ima manje plaće od navedenih, većina ih nema ni 45 godina radnog staža. Naime, muškarci su na zapadu imali prosječno 40,8 godina staža, dok su žene imale samo 29,3 godine. Na istoku su muškarci u prosjeku imali 44,3 godine, žene 41,8 godina radnog staža.

Ako u zakonsko mirovinsko osiguranje uplaćujete manje od 45 godina, vaša bi mjesečna bruto plaća morala biti još veća da biste ostvarili mirovinu od 2.300 eura. N a kraju, doprinosi za socijalno osiguranje i porezi bit će odbijeni od bruto mirovine, pišu njemački mediji.

Dobra vijest je da mirovine od srpnja u Njemačkoj rastu, o čemu više možete pročitati ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap