Neki umirovljenici imaju 0 godina staža prema podacima, a HZMO im svejedno isplaćuje mirovinu, evo i zašto

Ana Kanazir
20. lipnja 2024.
Mirovine
A- A+

U travnju je bilo ukupno 176.532 korisnika prijevremene starosne mirovine koji su u prosjeku imali mirovinu u iznosu od 533,53 eura, dok im je prosječni radni staž iznosio 35 godina i deset mjeseci. Ipak, zanimljivo je kako se u statističkim podacima može vidjeti da je bilo i 13 korisnika prijevremene starosne mirovine kojima je navedeno da imaju 0 godina staža, a koji primaju određeni iznos mirovine. Saznali smo kako su to zapravo korisnici koji dobivaju razmjerni dio prijevremene starosne mirovine, odnosno to su oni koji su radili i u inozemstvu, ali im HZMO isplaćuje predujam dok se ne odredi točna svota njihove mirovine. Zanimljiv je i razlog zašto im piše da imaju 0 godina staža, a radi se o neažuriranju podataka. Ipak, pravi staž će se unijeti kod donošenja konačnih rješenja kojim će se odrediti pripadajuća svota mirovine.

euro

Euro | Foto: mirovina.hr

Broj sveukupnih korisnika prijevremene starosne mirovine se stalno mijenja pa ih je tako u travnju bilo 176.532. Ipak, neki od njih primaju vrlo male mirovine jer imaju malo godina staža, dok je nekima navedeno da imaju 0 godina staža. Iz HZMO-a su nam objasnili da se radi o korisnicima razmjernog dijela mirovine, ali i da nula staža znači da im još nisu ažurirani podaci o stažu.

Umirovljenici šetnja
Povećao se broj prijevremenih odlazaka u mirovinu, ali mirovine su im i dalje niske

Podaci nisu ažurirani

Za 13 korisnika prijevremene starosne mirovine piše da imaju 0 godina staža u statističkim podacima HZMO-a. Ovaj podatak nas je malo zbunio pa smo odlučili saznati o čemu se zapravo radi. To su, naime predmeti u kojima se vrši isplata razmjernog dijela prijevremene starosne mirovine, a bilo je potrebno pribrojiti i mirovinski staž navršen u inozemstvu, objasnili su nam iz HZMO-a.

Za ove je korisnike utvrđeno da imaju navršeni mirovinski staž u Hrvatskoj i da ispunjavaju uvjete za priznanje prava na razmjerni dio mirovine temeljem ZOMO-a i uredbi Europske Unije ili međunarodnih ugovora o socijalnom osiguranju. Ovo znači da je za uvjet za priznanje prava na razmjerni dio prijevremene starosne mirovine bilo potrebno pribrojiti i mirovinski staž navršen u inozemstvu. Poznato je i zašto im piše da imaju 0 godina staža.

– Pri unosu podataka o priznanju prava na mirovinu, a temeljem spomenutog Zakona, u Banku podataka umirovljenika ne unose se, odnosno ne ažuriraju se, podaci o navršenom mirovinskom stažu, nego će se isti unijeti kod donošenja konačnih rješenja kojim će se odrediti pripadajuća svota mirovine, a nakon prikupljenih svih podataka potrebnih za određivanje svote mirovine, objasnili su iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Iznosi su zapravo predujam mirovine

U statistici se tako može vidjeti da pet muškaraca s napisanih 0 godina staža imaju prijevremenu starosnu mirovinu u iznosu od 32,30 eura, dok jedna ženska osoba dobiva 33,35 eura koju isplaćuje HZMO. S druge strane, nešto viši razmjerni dio mirovine dobiva četiri muškaraca, a radi se o iznosu od 120 eura, dok tri ženske osobe dobivaju 112,76 eura.

Što se tiče samog iznosa mirovina i za ovo postoji objašnjenje. Objašnjenje se može pronaći u Zakonu o mirovinskom osiguranju, gdje se navodi kako se pripadajuća svota mirovine nije mogla odmah odrediti pa se donosi rješenje o isplati predujma.

– Kada je u postupku za priznanje prava iz mirovinskog osiguranja utvrđeno da su ispunjeni uvjeti za mirovinu, a pripadajuća svota mirovine ne može se odmah odrediti, Zavod će obvezno donijeti rješenje o priznanju prava na mirovinu i isplati predujma mirovine. Nakon prikupljenih svih podataka potrebnih za određivanje svote mirovine, po službenoj dužnosti, donijet će se rješenje kojim će se odrediti pripadajuća svota mirovine, piše u Zakonu.

Podsjećamo, predujam mirovine se dobiva i u slučaju kada umirovljenici čekaju na rješenje o mirovini, a ovo čekanje nekada traje i sedam mjeseci. Upravo nam se Miroslav požalio da mirovinu čeka od studenoga, o čemu smo pisali i ovdje. 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap