U saborsku proceduru upućen prijedlog izmjena Zakona o nacionalnoj naknadi koji donosi velike i važne promjene

Ana Kanazir
24. kolovoza 2023.
Mirovine
A- A+

Vlada je danas na sjednici u saborsku proceduru uputila prijedlog izmjena Zakona o nacionalnoj naknadi za starije osobe, kojima bi se ova naknada trebala podići na 150 eura, a promijenit će se i kriteriji za ostvarivanje naknade. Kako je potvrdio ministar rada i mirovinskog sustava Marin Piletić Zakon će stupiti na snagu od 1. siječnja 2024. godine.

Zbrajanje centi koji se nalaze na novčanica eura

Promjena iznosa nacionalne naknade | Foto: mirovina.hr

Kao što smo već pisali ovdje, izmjene i dopune Zakona o nacionalnoj naknadi za starije osobe su stavljene u javno savjetovanje još u lipnju, a sada su stavljene i u saborsku proceduru. Osim promjene iznosa nacionalne naknade, mijenjat će se i sami kriteriji za njezino ostvarivanje.

Kriteriji će biti drugačiji

Preko 200 milijuna kuna za naknade | Pixabay
Od 1. siječnja: Država diže nacionalnu naknadu za starije i olakšava kriterije za njeno dobivanje

Nacionalna naknada je do sada iznosila 120,71 euro, a kriteriji za ostvarivanje nacionalne naknade su bili nešto stroži pa mjera nije polučila uspjeh kakav se očekivao. Kako su još ranije iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike naveli, u 2021. godini je ovu naknadu ostvarilo 31,35 posto korisnika u odnosu na procijenjeni broj, a u 2022. godini 34,39 posto u odnosu na procijenjeni broj, o čemu smo pisali u ovom tekstu. Zakon je tako imao utjecaj na puno manje ljudi nego što se očekivali.

Upravo iz tog razloga će doći i do promjene kriterija za ostvarivanje ove naknade. Pravo na nju će imati hrvatski državljani stariji od 65 godina koji imaju neprekidno prebivalište u Hrvatskoj u trajanju od najmanje 10 godina (umjesto dosadašnjih 20 godina) te prihode kućanstva najviše dvostruko veće od iznosa naknade, odnosno 300 eura po članu kućanstva (umjesto dosadašnjih 120 eura). Time će naknadu moći dobiti i stariji bračni par u kojem samo jedan partner ima mirovinu ne veću od 600 eura.

Osim toga, omogućava se i ostvarivanje prava na nacionalnu naknadu i u slučajevima kada je pokrenut postupak za raskid, utvrđenje ništetnosti ili poništenje ugovora o doživotnom odnosno dosmrtnom uzdržavanju. Omogućila bi se i isplata naknade na adresu korisnika i putem pošte, rekao je ministar Piletić danas na sjednici.

Kako navodi Index, za provedbu Zakona trebat će u 2024. osigurati dodatnih 13.7 milijuna eura, u 2025. gotovo 16 milijuna, u 2026. 16.1 milijun eura. Ovom promjenom bi se trebao i povećati broj korisnika nacionalne naknade.

Novčanice eura u rukama
Veliki izračun usklađenih mirovina: Najviše će biti veće za čak 100 eura, dok će najniže porasti za oko 20 eura

Nastojat će se povećati mirovine

Uz raspravu o nacionalnim naknadama, na sjednici Vlade se pričalo i o mirovinama. Tako je premijer Andrej Plenković naveo kako ih Vlada nastoji povećati.

– Pored usklađivanja mirovina, vlada je provela niz mjera da bismo im olakšali ovu situaciju s povećanjem troškova. Proveli smo cjelovitu mirovinsku reformu, uveli smo nacionalnu naknadu za starije, a danas usvajamo izmjene. Prosječne mirovine u mandatu naše vlade povećane su za 44 posto, a najniža je povećana za 51 posto. Nastavit ćemo poduzimati mjere da bi mirovine i dalje rasle, rekao je Plenković.

Kao što je poznato, ovo usklađivanje mirovine je najveće do sada, a radi se o stopi usklađivanja od 8,42 posto. Koliku mirovinu ćete dobiti u rujnu za kolovoz sa zaostacima za srpanj možete vidjeti u videu ispod:

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap