Poznat je datum isplate nacionalne naknade za starije osobe

Ana Kanazir
15. studenoga 2023.
Mirovine
A- A+

Isplata nacionalne naknade za starije osobe za listopad počinje u petak, 17. studenoga. Naknadu će ovog mjeseca dobiti 86 osoba više, odnosno ukupno njih 7.143. Iz proračuna je za ovu svrhu izdvojeno 859.612,03 eura, pri čemu je iznos nacionalne naknade za pojedinca 120,71 euro.

Stavljanje novčanica eura u novčanik

Novac, euro | Foto: mirovina.hr

Nacionalna naknada za starije osobe se isplaćuje za listopad, a novac će korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama na račune početi stizati ovoga petka. Poznato je kako će naknadu dobiti ukupno 7.143 korisnika, odnosno 64,52 posto žena i 34,48 posto muškaraca, dok je u listopadu naknadu dobilo 7.057 osoba.

Preko 200 milijuna kuna za naknade | Pixabay
Od 1. siječnja: Država diže nacionalnu naknadu za starije i olakšava kriterije za njeno dobivanje

Uvjeti za nacionalnu naknadu

Pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe može ostvariti hrvatski državljanin koji je navršio 65 godina života, s prebivalištem na području Hrvatske u neprekidnom trajanju od 20 godina neposredno prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava, što je osnovni uvjet, uz koji moraju biti ispunjeni i drugi zakonom propisani uvjeti, a to su:

• da nije korisnik mirovine niti osiguranik u obveznom mirovinskom osiguranju
• da njegov prihod i/ili prihod članova njegovoga kućanstva ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini po članu kućanstva mjesečno ne prelazi utvrđeni iznos nacionalne naknade za starije osobe od 120,71 EUR/909,49 kn.
• da nije korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu prema propisima o socijalnoj skrbi
• da mu nije priznato pravo na uslugu smještaja prema propisima o socijalnoj skrbi
• da nije sklopio ugovor o dosmrtnom uzdržavanju ili ugovor o doživotnom uzdržavanju kao primatelj uzdržavanja.

Iznimno, korisnik prava na mirovinu i korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu može ostvariti pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe pod uvjetom da se na njegov zahtjev obustavi isplata mirovine, odnosno utvrdi prestanak prava na zajamčenu minimalnu naknadu. Treba napomenuti i kako se od 1. siječnja mijenjaju uvjeti za dobivanje nacionalne naknade, a jednako tako će korisnici dobiti iznos od 150 eura, umjesto dosadašnjih 120,71 eura, o čemu smo pisali ovdje.

Zahtjev se može podnijeti bilo kada

Pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe pripada od dana podnošenja zahtjeva, ako su ispunjeni svi uvjeti propisani za stjecanje prava. Korisniku mirovine pravo pripada od prvoga dana nakon obustave isplate mirovine iz obveznog mirovinskog osiguranja, a korisniku zajamčene minimalne naknade od prvoga dana nakon prestanka prava na zajamčenu minimalnu naknadu.

Jednako tako, zahtjev za nacionalnu naknadu se može podnijeti bilo kada i to osobno u područnoj ustrojstvenoj jedinici HZMO-a prema mjestu prebivališta podnositelja zahtjeva, preporučeno poštom ili elektroničkim putem u sustavu e-Građani.

Copy link
Powered by Social Snap