Mogući su prosvjedi umirovljenika i u Crnoj Gori: Imaju nekoliko zahtjeva, a jedan je najvažniji

Milan Dalmacija
15. svibnja 2023.
Mirovine
A- A+

Crnoj Gori prijete masovni umirovljenički prosvjedi. Osim niskih mirovina, smetaju im male stope usklađivanja, loš termin isplata, ali i brojne neobične situacije u mirovinskom sustavu. Umirovljenici traže povećanje od 20 posto, a sljedeće bi usklađivanje trebalo biti svega pet posto. Najniža mirovina u toj je zemlji trenutno na 259 eura.

crna gora prosvjed

Foto: Prosvjed umirovljenika u Crnoj Gori | rtcg.me

Umirovljeničke udruge u Crnoj Gori već neko vrijeme rade na organizaciji masovnih prosvjeda. Naime, nezadovoljni su odnosom države prema njima, niskim mirovinama i općenito mirovinskim sustavom. Da ne spominjemo kako se svako malo u javnosti pojavljuju bizarni incidenti, poput toga da je umirovljenik punih 11 godina primao 10 puta veću mirovinu, o čemu je više riječi bilo ovdje ili da tamošnji Fond penzijskog i invalidskog osiguranja već 18 godina skida s mirovina iznos članarina čak i onima koji nisu članovi umirovljeničkih udruga, o čemu smo također pisali.

Crnogorski umirovljenici planiraju od Vlade, a posebice od Ministarstva financija zatražiti povećanje mirovina od barem 20 posto. Razljutilo ih je siječanjsko usklađivanje od 2,5 posto, a ovomjesečno usklađivanje ne bi trebalo biti veće od pet posto.

Računanje eura
Nevjerojatan slučaj: Zabunom primao puno veću mirovinu, a sada mora vratiti oko 155.000 eura

– Život od 270 ili 300 i nešto više eura mirovine nije život, nego siromaštvo kojem se nažalost ne nazire kraj, penzioneri “okreću list”, stoji u priopćenju Grupe penzionera Crne Gore, kojeg prenose Novosti.

Statistika sve potvrđuje

Statistika, nažalost, ide u prilog tvrdnjama umirovljenika. Naime, prema podacima Fonda PIO, prošle je godine 53.630 umirovljenika, odnosno 44,7 posto ukupne umirovljeničke populacije u Crnoj Gori primalo minimalnu ili još nižu mirovinu. U usporedbi s podacima iz 2021. godine, udvostručen je broj primatelja minimalnih mirovina.

Iz Udruženja penzionera Crne Gore, pak, ističu da dvije trećine umirovljenika, odnosno njih oko 80.000 prima ispodprosječne mirovine. Stoga je logičan zahtjev za povećanjem mirovina. No, nije jedini.

Umirovljenici zahtijevaju linearno povećanje mirovina i pri izvanrednim usklađivanjima. Dodaju da je oko 21.000 umirovljenika s 30 do 40 godina staža svrstano među primatelje najniže mirovine koja trenutno iznosi 259 eura.

Mirovine idu redovito, ali…

Crno-bijela fotografija na kojoj je prikazana ruka koja vraća eure u novčanik
Kakva muljaža: Crnogorski fond 18 godina skida novac za članarinu u udruženju umirovljenika, na koju nitko nije pristao

Problem je i termin isplate. Umirovljenici tvrde da za 12 mjeseci u godini prime svega 11 mirovina, jer se one isplaćuju sredinom mjeseca. Uz to, problema imaju i korisnici razmjernih mirovina, odnosno dijela mirovina iz inozemstva. Oni primaju mirovine manje od minimalnih, jer im zakon jednostavno ne dopušta da se ti iznosi izjednače, o čemu smo također pisali.

Starije Crnogorce će vjerojatno razljutiti i poruka iz Ministarstva financija. Oni su poručili da se mirovine isplaćuju redovito te da nema straha da će nedostajati novca za mirovine.

Mogućnost umirovljeničkih prosvjeda postoji i u Hrvatskoj. Razlog je najava ministra financija Marka Primorca da će u sklopu šestog kruga porezne reforme smanjiti doprinose za mirovinsko osiguranje kako bi smanjio pritisak na poslodavce pri isplati plaća. Umirovljeničke udruge su žestoko reagirale, a što traže od premijera i ministra financija možete pročitati ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap