Mirovinski karton Hrvatske i Italije: Imaju triput veće mirovine, ali mi smo nešto mlađi

Jasmina Grgurić Zanze
24. lipnja 2024.
Mirovine
A- A+

Hrvatska večeras odmjerava nogometne snage s Italijom, o čemu u pravilu ovisi naša sudbina na ovom Europskom prvenstvu. Kada uspoređujemo mirovine, onda su tu Talijani čak triput jači od nas. S druge strane, tri godine su stariji od Hrvata, gledajući medijalnu dob stanovništva i najstarija su nacija u EU. Mirovinski sustav Italije izdašan je prema javnim službenicima i radnicima koji su za mirovinu uplaćivali u privatne fondove. Problem im stvaraju milijuni socijalnih davanja u starosti koja sežu ispod 750 eura.

italija

Umirovljenik čita nogometne rezultate u dnevnom tisku | Pixabay

Mirovine u Italiji iznad su europskog prosjeka s 1.561 euro primanja u starosti, dok Hrvatska za tim zaostaje barem četverostruko s mirovinama od 388 eura. Tako barem pokazuju posljednji službeni podaci Eurostata za 2021. godinu, o čemu više možete pročitati ovdje. Međutim, otada su se do danas u ovoj komparaciji stvari prilično promijenile i to u korist Hrvatske. Naime, dok je Italija prema službenim podacima tamošnjeg mirovinskog sustava ostala i danas otprilike na istoj razini, mirovine u Hrvatskoj rasle su i prešle iznos od 500 eura, čime je razlika donekle smanjena.

Prosječna mirovina varira i u Hrvatskoj

Stavljanje novčanica eura u novčanik
Prosječni iznos mirovine u susjednoj zemlji Hrvati mogu samo sanjati: 'Neki dobivaju i 5.000 eura'

Tako je ovoga mjeseca za svih nešto više od 1,22 milijuna umirovljenika, kod nas isplaćen mirovinski prosjek od 516 eura. Bez isplata prema međunarodnim ugovorima, iznos se penje na 580 eura. Gledamo li pak samo mirovine prema općim propisima, one iznose 472 eura za oko 1,13 milijuna umirovljenih građana. Stavimo li ipak na stranu isplate prema međunarodnim ugovorima, prosjek se penje na 526 eura bez branitelja, vojske, policije i pripadnika HVO-a, umirovljenih prema posebnim propisima.

Da nije sve bajno ni kod naših susjeda, pišu talijanski mediji. Prema podacima tamošnjeg mirovinskog osiguranja, više od polovine umirovljenika (53,7 posto) prima mirovine ispod 750 eura mjesečno. Ipak, kod njih treba razlikovati takozvane socijalne mirovine od mirovina javnih službenika koje prelaze 2.000 eura mjesečno ili pak onih ostvarenih kroz razne fondove i privatnu mirovinsku štednju s vrtoglavim ciframa. Više o talijanskim mirovinama smo pisali ovdje.

Više od devet milijuna mirovina ispod 750 eura

Tako je čak 9,5 milijuna mirovina ispod 750 eura, od čega se četiri milijuna (44%) nadovezuje na naknade vezane uz niska primanja, kao što su minimalni dodaci, socijalne povišice, mirovine i socijalne naknade te invalidnine. Mirovina koje su na snazi ​​od 1. siječnja ove godine je 17.775.766, od čega su 13.632.992 (76,7%) socijalne zaštite, a 4.142.774 (23,3%) socijalne skrbi .

Prosječni mjesečni iznos starosne mirovine iznosi 1.468,59 eura, a viši je na sjeveru (1.575,28 eura). Žene i dalje primaju niže mirovine od muškaraca. Prosječni iznos za žene je 1.242,44 eura, u usporedbi s 1.714,45 eura za muškarce, prema podacima talijanskog INPS-a.

Isto tako, Italija je proglašena najstarijom zemljom Europe, jer ima najviši udio starijeg stanovništva, zbog čega je prosječni Talijan star 48,4 godina. Najveća je to medijalna dob među zemljama europske unije. Prosječni Hrvat je tri godine mlađi pa je tako medijalna dob u Hrvatskoj 45,4 godine. Koliko su stari stanovnici ostalih zemalja, pisali smo ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap