Mirovine u županijama: Umirovljenici u Međimurju imaju 414, a u Zagrebu 598 eura

Jasmina Grgurić Zanze
9. ožujka 2024.
Mirovine
A- A+

Kolika će nam biti mirovina ovisi o plaćama i godinama radnog staža. Ipak, postoje razlike u mirovinama po županijama. Najmanju prosječnu mirovinu od svega 414 eura imaju umirovljenici koji žive u Međimurskoj županiji. Nasuprot njima, najveću mirovinu od 598 eura imaju umirovljenici grada Zagreba. Prosječna mirovina veća je od 500 eura u još samo tri županije. Suprotnost njima su mirovine u Lici i Slavoniji.

Stariji klupa

Ilustracija: Pixabay

Iznos mirovine prije svega ovisi o tome za koliku smo plaću radili i koliko dugo. Ipak, postoje razlike mirovina po županijama, a koje su vidljive u prosječnim umirovljeničkim primanjima. Najmanju prosječnu mirovinu od svega 414 eura imaju umirovljenici koji žive u Međimurskoj županiji. Nasuprot njima, najveću mirovinu od 598 eura imaju umirovljenici Grada Zagreba, pokazuju posljednji podaci Zavoda za mirovinsko osiguranje. Razlika je, kako vidimo, nemalih 184 eura u mjesečnim prihodima.

Mirovina iznad 500 eura u samo tri županije

Razliku je moguće objasniti većim plaćama u gradu Zagrebu i praksom duljeg rada. U urbanim sredinama radi se uglavnom i na bolje plaćenim poslovima, dok je u ruralnim sredinama više obrtničkih, poljoprivrednih i općenito malih mirovina za tek dio radnog staža. Onako kako po prosperitetu percipiramo pojedine dijelove Hrvatske, tako se otprilike kreću i prosječni iznosi mirovina.

Natprosječnu mirovinu od 548 eura imaju i stanovnici Primorsko-goranske županije, a po visini primanja od 529 eura slijedi Istarska županija. Zanimljivo je da su grad Zagreb i ove dvije županije ujedno i one u kojima najveći broj umirovljenika radi uz mirovinu, unatoč nešto većim prosječnim primanjima u starosti. Mirovinu od 513 eura primaju i umirovljenici Dubrovačko-neretvanske županije i to su ujedno jedine četiri lokacije gdje iznos prelazi famoznih 500 eura.

Lika, Slavonija i još neki krajevi ispod prosjeka

'Laži i obmane': Umirovljenike razljutila vijest da su mirovine rasle za 5 eura, evo što se zapravo dogodilo

U svim ostalim krajevima Lijepe naše prosječne su mirovine niže od 500 eura. Osim Međimurske županije, najniže mirovine imaju umirovljenici Like i slavonskih županija. U Ličko-senjskoj županiji prosjek je 423 eura, u Virovitičko-podravskoj 430 eura, a u Koprivničko-križevačkoj 433 eura. Umirovljenici Požeško-slavonske županije žive s 431 euro u prosjeku, a Brodsko-posavske s 434 eura.

Više od 160.000 mirovina, među njima oko 1,13 milijuna prema općim propisima isplaćuje se u bivše zemlje SFRJ-a te ostale zemlje diljem svijeta. Te su isplate u prosječnom iznosu oko 150 eura pa uvelike ruše prosjek prikazanih primanja prema županijama, odnosno tamošnjim Ispostavama Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Bez njih, prosječna se mirovina penje na 500 eura. S njima, prosjek je 453 eura i kao takav je i prikazan po županijama.

Kada bismo svim ovim mirovinama dodali i one prema posebnim propisima; vojnika, policajaca, branitelja, saborskih zastupnika i ostalih, broj korisnika mirovina popeo bi se na oko 1,22 milijuna. Prosječna mirovina tada je 495 eura, a bez isplata u inozemstvo 556 eura.

Mirovine su u proteklih mjesec dana porasle za prosječnih pet eura, o čemu više možete pročitati ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap