‘Laži i obmane’: Umirovljenike razljutila vijest da su mirovine rasle za 5 eura, evo što se zapravo dogodilo

Jasmina Grgurić Zanze
27. veljače 2024.
Mirovine
A- A+

Vijest da je prosječna mirovina pet eura veća nego u siječnju, razljutila je umirovljenike. Nisu dobili ni centa, kažu, tvrdeći da su to sve HDZ-ove laži i obmane. Očito su zaboravili da su od siječnja rasle mirovine prema posebnim propisima, kao i osnovne mirovine iz oba mirovinska stupa. Riječ je o 122.800 korisnika koji su dobili od 16 do 46 eura više, što se u konačnici odrazilo i na povoljniji prosjek, ali i udio mirovine u plaći.

Foto: mirovina.hr

Udio prosječne mirovine u prosječnoj plaći u veljači je došao na razinu od 46,7 posto, što je najviše u proteklih sedam godina kada gledamo na godišnjoj razini. Razlog tomu je prosječni rast mirovina za pet eura, ali i blagi pad prosječne plaće za 17 eura, o čemu smo pisali ovdje. Međutim, umirovljenici su ove podatke dočekali ‘na nož’, komentirajući da nisu dobili ni centa više te kako su to sve HDZ-ove laži i obmane.

‘Sarmu’ čine i mirovine prema posebnim propisima

– Je l’ to HDZ računao? Meni mirovina nije ni centa veća, požalila se, među ostalim komentatorima ispod ovog teksta objavljenog na našoj Facebook stranici, i umirovljenica Štefanija.

Tko je onda u pravu, Štefanija ili statistika Zavoda za mirovinsko osiguranje? Zapravo, oboje, a postoji razlog zašto većina umirovljenika nije osjetila rast mirovina za, kako kažu, nijedan cent.

novčanice eura u različitim apoenima
Udio prosječne mirovine u plaći dosegao rekord u veljači zbog dva neobična kretanja

Dakle, 1.040.737 umirovljenika dobilo je u siječnju u prosjeku 551,42 eura mirovine (udio u plaći 45,6 posto). U ovoj brojci su i umirovljeni prema posebnim propisima, odnosno branitelji, vojnici i pripadnici HVO-a s iznadprosječnim mirovinama. Isto tako, u brojku nisu uključene mirovine koje se isplaćuju prema međunarodnim ugovorima, a koje u prosjeku iznose svega 152 eura. Ovakav statistički prikaz HZMO-a stvara sliku povoljnijeg udjela mirovine u plaći, ali je točna. Do promjene prosječne mirovine došlo je ovoga mjeseca. Prosječna mirovina narasla je za već spomenutih pet eura u odnosu na siječanj te iznosi 556,60 eura (udio u plaći 46,7 posto), dok je prosječna plaća pala s 1.208 na 1.191 euro. Međutim, prvi parametar rasta mirovina za 5 eura, koji najviše i ljuti umirovljenike, zaslužan je za povećanje ovog statistički ‘napumpanog’ udjela u plaći.

Mirovine su rasle od 16 do 46 eura za 122.800 korisnika

Računanje eura
Usklađivanje mirovina: Analitičar izračunao za koliko posto će se mirovine povećati

Prosječna mirovina rasla je za 122.800 umirovljenika u veljači za siječanj. Riječ je o mirovinama prema posebnim propisima koje su rasle za pet posto te rastu osnovnih mirovina za oko šest posto za građane umirovljene iz oba mirovinska stupa. Konkretno, pet posto više dobilo je 109.658 umirovljenika prema posebnim propisima, a to povećanje donijelo im je u prosjeku 46 eura veće mirovine. Rast dodatka na mirovine za oko šest posto na dio radnog staža donio je za 13.136 umirovljenih prema posebnim propisima oko 16 eura veće mirovine, o čemu smo već pisali ovdje.

Sve se to u konačnici odrazilo na povoljniju statistiku ovoga mjeseca. Mirovine su veće pet eura, udjel mirovine u plaći je porastao, a u travnju stiže i usklađivanje za 4,26 posto. S druge strane, čeka nas i rast plaća već od siječnja, zbog rasta minimalne plaće. Taj rast još uvijek nije vidljiv, jer je Državni zavod za statistiku tek nedavno objavio prosječnu plaću za prosinac. Također, od ožujka će rasti i plaće u državnim i javnim službama pa se očekuje ponovno zaostajanje mirovina za plaćama. Kako se udio mirovina u plaći kretao u posljednjem desetljeću, možete vidjeti ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap