Kreće isplata nacionalnih naknada za starije osobe: Od prošlog mjeseca zabilježeno 40 novih korisnika

Milan Dalmacija
16. ožujka 2023.
Mirovine
A- A+

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje započet će s isplatom nacionalne naknade za starije osobe u iznosu od 120,71 eura u petak 17. ožujka. Naknada će sjesti na račune 6.510 korisnika, što znači da je u proteklih mjesec dana 40 novih korisnika ostvarilo to pravo.

Novac, euro | Foto: mirovina.hr

Isplata nacionalne naknade za starije osobe korisnicima koji imaju otvorene bankovne račune započet će u petak 17. ožujka, izvijestili su iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Nacionalnu naknadu za starije osobe dobit će 6.510 korisnika (64,58 posto žena i 35,42 posto muškaraca), za što je osigurano 784.337,33 eura iz Državnog proračuna.

Podsjetimo, HZMO je nedavno podigao iznos naknade na 120,71 euro, a nije zgorega spomenuti kako je nacionalnu naknadu u veljači primilo 6.470 korisnika. To znači da je u mjesec dana pravo na naknadu ostvarilo još 40 osoba.

Potrebno je ispuniti pet kriterija

siromaštvo
Nacionalne naknade za starije nisu ispunile svrhu: Ranije procjene bile su pogrešne, stiže novi zakon

Inače, pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe može ostvariti hrvatski državljanin koji je navršio 65 godina života, s prebivalištem na području RH u neprekidnom trajanju od 20 godina neposredno prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava, što je osnovni uvjet, uz koji moraju biti ispunjeni i drugi zakonom propisani uvjeti, a to su:

  • da nije korisnik mirovine niti osiguranik u obveznom mirovinskom osiguranju
  • da njegov prihod i/ili prihod članova njegovoga kućanstva ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini po članu kućanstva mjesečno ne prelazi utvrđeni iznos nacionalne naknade za starije osobe od 120,71 eura/909,49 kuna
  • da nije korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu prema propisima o socijalnoj skrbi
  • da mu nije priznato pravo na uslugu smještaja prema propisima o socijalnoj skrbi
  • da nije sklopio ugovor o dosmrtnom uzdržavanju ili ugovor o doživotnom uzdržavanju kao primatelj uzdržavanja.

Pravo vrijedi od dana podnošenja zahtjeva

Iznimno, korisnici mirovina i socijalne pomoći mogu ostvariti pravo na nacionalnu naknadu, pod uvjetom da im prestane isplata mirovine ili socijalne pomoći. Pravo na nacionalnu naknadu teče od dana podnošenja zahtjeva, ako su ispunjeni svi kriteriji, odnosno od prvog dana obustave isplate mirovine ili socijalne pomoći.

Zahtjev za nacionalnu naknadu građani mogu podnijeti bilo kada i to osobno u područnoj ustrojstvenoj jedinici HZMO-a prema mjestu prebivališta, preporučenom poštom ili elektroničkim putem u sustavu e-Građani.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap