Iz UMFO-a najavljuju: Uskoro će mirovinski fondovi ulagati i u poslovne nekretnine

Luka Kalac
24. siječnja 2024.
Mirovine
A- A+

Otkako je osnovana Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava (UMFO) 2014. godine pa sve do 31. prosinca 2023. godine, ukupna zarada je iznosila osam milijardi eura. Poručili su kako su trenutno na pola puta te da očekuju i daljnji rast. Isto tako, osvrnuli su se na novu izmjenu zakona prema kojoj će fondovi uskoro moći ulagati u nekretnine kao što su trgovački centri, poslovne nekretnine, logistički objekti i dionice tvrtki koje rukovode nekretninama.

Ključevi stana u ruci

Ključevi stana | Foto: Unsplash / Maria Ziegler

S obzirom na to da je od 1. siječnja 2024. godine na snazi izmjena Zakona o obveznim mirovinskim fondovima, o čemu smo pisali ovdje, dio ukupne imovine mirovinskih fondova bit će uložen u nekretnine za što postoji poseban interes u Udruzi društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava (UMFO).

Inače, ukupna zarada fondova od samog osnutka do posljednjeg dana 2023. godine je iznosila osam milijardi eura. Potrebno je naglasiti kako je ukupna uplata 12 milijardi eura, a prinos osam milijardi eura. Dodali su kako su trenutno na pola puta te se očekuje daljnji rast, rekli su iz UMFO-a. Detljnije o tome možete pročitati ovdje.

UMFO konferencija 23. siječnja 2024.
Obvezni mirovinski fondovi zaradili osam milijardi eura, a povećao se i broj članova

Nekretninski sektor je vrlo pozitivan

Kada je riječ o ulaganjima u druge klase imovine, dosad nije bilo moguće direktno ulagati u nekretnine što se promijenilo izmjenama zakona koje su na snazi od 1. siječnja 2024. godine. To je dobrodošla izmjena po pitanju ulaganja, smatra predsjednik UMFO-a Petar Vlaić koji je sumirao 2023. godinu i poručio kako je vidljiv jako visok rast dioničkih indeksa, pomalo neočekivan.

Ulaganje mirovinskih fondova u nekretnine je veliki iskorak, baš kao što je to i sam Vlaić potvrdio. Budući da u Hrvatskoj ne postoji regulirano tržište najma, važna informacija za istaknuti je ta da se to neće odnositi na stambene nekretnine. S druge strane, sredstva iz mirovinskih fondova ići će u smjeru trgovačkih centara, poslovnih nekretnina, logističkih objekata i dionica tvrtki koje rukovode nekretninama. Trgovački centri i dalje nisu najsigurnija opcija za mirovinske fondove jer, kako Vlaić kaže, prvo se treba ispostaviti da će takva vrsta ulaganja biti isplativa.

Novac se neće ulagati u gradnju stanova

Prema navedenim izmjenama zakona, četiri posto imovine će se u nadolazećim godinama moći investirati u nekretnine. Cilj društva je investiranje sredstava u nekretnine kao što su trgovački centri i logistički objekti, s naglaskom da se novac neće ulagati u gradnju stanova jer Hrvati maju naviku posjedovati nekretnine, a cjelokupnu situaciju dodatno pogoršava pravno nesređeno tržište najma.

Podsjećamo kako je hotelska grupacija Jadran Crikvenica, koju su 2018. od države preuzela dva obvezna mirovinska fonda, kupila tvrtku u čijem je vlasništvu Grand hotel View u Postirama na Braču, a prodala Club Adriatic iz Baškog Polja. Jadran je na prodaji Club Adriatica zaradio osam milijuna eura koje je uložio u brački hotel. Više o tome možete pročitati ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap