Ovako se to radi: Tvrtka u vlasništvu mirovinskih fondova kupila hotel, prodala drugu tvrtku i zaradila 8 milijuna €

Milan Dalmacija
3. listopada 2022.
Mirovine
A- A+

Hotelska grupacija Jadran Crikvenica, koju su 2018. od države preuzela dva obvezna mirovinska fonda kupila je tvrtku u čijem je vlasništvu Grand hotel View u Postirama na Braču, a prodala Club Adriatic iz Baškog Polja. Jadran je na prodaji Club Adriatica zaradio osam milijuna eura koje će uložiti u brački hotel.

Grand hotel View u Postirama na otoku Braču | foto: YouTube, Vladimir Jelinčić

Iz uprave hotelske grupacije Jadran Crikvenica, koju su 2018. od države preuzela dva obvezna mirovinska fonda, PBZ Croatia osiguranje i Erste plavi, u petak su izvijestili da su potpisali ugovore kojima kupuju tvrtku u čijem je vlasništvu Grand hotel View u Postirama na otoku Braču, a prodaju Club Adriatic iz Baškog Polja, pri čemu će sredstva od prodaje Club Adriatica preusmjeriti u brački hotel, prenosi Index.

Napominjući i da su to “promjene u razvojnoj strategiji”, iz Jadrana su još objavili i da su potpisali i “sporazumni otkaz ugovora o daljnjem najmu Garden Palace Resorta u Umagu”, uz objašnjenje da je “fokus u budućnosti stavljen na korištenje i upravljanje objektima i kapacitetima koji će tvrtki donositi osjetno veće prihode i značajnije povećanje stope profitabilnosti”.

– Nadzorni odbor dao je odobrenje upravi Jadrana na provođenje radnji radi ispunjenja odluke skupštine od 31. kolovoza, na stjecanje 100 posto poslovnih udjela tvrtke Adria Coast turizam za kupoprodajnu vrijednost koja ne može biti viša od 47,1 milijuna eura”, izvijestili su iz Jadrana.

Otplatili desetljetne dugove

Dobar biznis obveznih mirovinskih fondova: Tvrtka u njihovu portfelju kupuje luksuzni hotel na Braču

Podsjećaju da su u godinu dana nakon što su ih preuzeli obvezni mirovinski fondovi, podmirili desetogodišnje dugovanje od 23,8 milijuna kuna za zaostale plaće. Ukupni trošak Jadrana za stjecanje Club Adriatica, iznosio je 19,2 milijuna kuna.

– Sada se Club Adriatic prodaje za 22 milijuna eura, a doda li se tome i iznos od 5,2 milijuna eura, koliko je tvrtka uprihodila prodajom dijela nekorištenog zemljišta u Baškom Polju godinu dana ranije, Jadran je na prodaji Cluba Adriatic ostvario zaradu od osam milijuna eura, naglašavaju iz Jadrana.

Član uprave Jadrana, Ivan Safundžić, tvrdi da su poslovni planovi u vrijeme preuzimanja Cluba Adriatic bili usmjereni na izgradnju potpuno novog turističkog kompleksa na tom dijelu obale, no zbog pandemije i rastuće inflacije, odlučili su ulagati u gotov objekt.

Žele povećati prihode u budućnosti

Safundžić kaže da su njihovi poslovni planovi u vrijeme preuzimanja Cluba Adriatic, koji je tada bio u potpunom vlasništvu države, bili usmjereni u izgradnju potpuno novog turističkog kompleksa na tom dijelu Jadrana, a procijenjena vrijednost investicije bila je oko 120 milijuna eura. No, zbog pandemije i negativnog utjecaja na turizam te uz rast troškova gradnje i energenata, ističe da su svoje razvojne strategije prilagodili novim okolnostima i traženju održivih poslovnih rješenja.

– Sredstva od prodaje Cluba Adriatic odlučili smo usmjeriti u kupnju novoizgrađenog Grand hotela View u Postirima na otoku Braču, čije smo upravljanje preuzeli početkom lipnja ove godine, a od sutra je u vlasničkom portfelju naše tvrtke. Tako jednu potencijalnu investiciju s početka njezina preuzimanja, kakva je bila Club Adriatic u Baškom Polju, sada zamjenjujemo gotovim objektom visoke kategorije na sjajnoj lokaciji i u punoj funkciji, a u budućnosti će biti jedna od perjanica u našem vlasništvu,objasnio je Safundžić.

Iz Jadrana su poručili i da se njihova nova strategija daljnjeg razvoja tvrtke temelji na nastavku intenzivnih ulaganja u podizanje kvalitete vlastitih smještajnih kapaciteta na svim lokacijama, akvizicijama visokokategoriziranih objekata u atraktivnim destinacijama i preuzimanjem upravljanja perspektivnim hotelima i kampovima duž cijele jadranske obale i na otocima, s ciljem značajnog povećanja budućih prihoda, ali i poslovne i financijske učinkovitosti.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap