I to je moguće: U jednoj zemlji iduće godine mirovine veće i za 40 posto

Ana Kanazir
10. studenoga 2023.
Mirovine
A- A+

Iduće godine u rujnu će mirovine u Rumunjskoj rasti u prosjeku za 40 posto, a ovime će se i ukloniti nejednakost jer će svi građani koji su radili isti posao, isti broj godina dobiti i iste mirovine. Ovaj prijedlog zakona je trebao biti usvojen već u prvoj polovini ove godine, ali je više puta odgađan, a sada bi konačno trebao stupiti na snagu.

Novčanice eura u rukama

Novac, euri | Foto: mirovina.hr

Rumunjska je poznata kao jedna od najsiromašnijih zemalja kojoj su iznosi mirovine manje od Hrvatskih mirovina. Ipak, sada je najavljeno kako će im mirovine rasti i to za 40 posto, a treba vidjeti hoće li se to i dogoditi.

 

Vijest o rastu mirovina za 40 posto u Rumunjskoj je odjeknula u medijima. Ipak, ovo nije prvi pokušaj uvođenja većih mirovina u ovoj zemlji. Točnije, isto su probali napraviti prije tri godine kada je rumunjski parlament izglasao povećanje javnih mirovina od čak 40 posto, ali do njega nije došlo, o čemu smo pisali ovdje.

Sada bi veće mirovine trebali dobiti umirovljenici u rujnu 2024. godine, kako je rekao ministar rada Bucura Oprescu. Prva faza predviđa indeksaciju pet milijuna mirovina u siječnju za 13.8 posto, prema predloženom zakonu o mirovinama koji će vlada poslati u parlament do kraja mjeseca, navodi fenix-magazin.de. Zanimljivo je i kako se planirani datum stupanja na snagu većih mirovina poklapa s lokalnim, parlamentarnim, predsjedničkim i europskim izborima pa zapravo treba vidjeti i hoće li stvarno doći do povećanja mirovine.

U Rumunjskoj je dob za umirovljenje za žene 62 godine, a za muškarce 65 godina s minimalno 15 godina staža. Prosječna mirovina u Rumunjskoj je u 2021. godini iznosila 1.666 rumunjskih lei, odnosno oko 335 eura. Za usporedbu, prosječna mirovina u Hrvatskoj iznosi 449 eura, prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje za listopad.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap