U Rumunjskoj su ministrica i ministar dali ostavke i to zbog nehumanih uvjeta u domovima za starije

Ana Kanazir
15. srpnja 2023.
Novosti
A- A+

Pojavile su se optužbe o jako lošem postupanju prema starijima u privatnim domovima za starije u blizini Bukurešta, u Rumunjskoj. Upravo zbog toga je rumunjska ministrica obitelji Gabriela Firea sinoć dala ostavku na zahtjev premijera Marcela Ciolacua, a isto je napravio i ministar rada Marius-Constantin Budăi.

Stariji umirovljenik se drži za glavu u kolicima koja gura druga osoba

Umirovljenik u kolicima | Pixabay

Loši uvjeti u domovima za starije, koji su još k tome i privatni, nagnali su premijera Rumunjske da utječe na smjenu ministrice i ministra. Istraživanjem je utvrđeno i da su deseci drugih domova radili bez dozvole.

Ženska mlađa osoba drži ruku na ruci starijeg muškarca koji u istoj ruci ima lopticu
Privatni domovi za starije: Iz Udruge StarKA su nam otkrili kako odabrati najbolji i na što obratiti pažnju

Za vrijeme pretresa domova, 98 korisnika je odvedeno u bolnice, a neki su imali i otvorene rane. Kako prenosi Index, bili su tretirani ‘nehumano ili na nedostojanstven način’, bili su prisiljeni raditi bez plaće i nisu primali hranu i lijekove na koje su imali pravo. Ovo je utvrdio ured tužitelja, a forenzičari sada ispituju i jesu li bili fizički zlostavljani i jesu li dobili prevelike doze sedativa. Istražitelji su rekli i da je vlasnik domova eksploatirao štićenike za svoje bogaćenje. Osim ovoga, otkriveno je i da deseci drugih domova djeluju bez dozvola.

Također, u cijelom se slučaju na udaru kritika našla i ministrica Firea i to iz dva razloga. Naime, njezin bivši zaposlenik je i upravitelj kompleksa domova u predgrađu Bukurešta Voluntari, dok je njezin suprug gradonačelnik istog mjesta koji je štitio upravitelja domova. Firea se sada nalazi pod kaznenom istragom.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap