HZMO otkrio kada na račune sjedaju uvećane mirovine

Ana Kanazir
3. travnja 2024.
Mirovine
A- A+

Isplata mirovina za ožujak korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama počinje u ponedjeljak, 8. travnja. Korisnici će ovom isplatom dobiti uvećane mirovine nakon usklađivanja, a jednako tako će dobiti i razliku usklađivanja za siječanj i veljaču. Ovu vijest je na svojim stranicama objavio Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje.

Stavljanje novčanica eura u novčanik

Novac, euro | Foto: mirovina.hr

Isplata mirovina za ožujak kreće u ponedjeljak 8. travnja za korisnika računa u poslovnim bankama, kako je objavio HZMO. Ovo je ujedno i prva isplata s većim iznosima mirovina nakon usklađivanja. Koliko će dobiti određeni korisnici mirovina po kategorijama možete pročitati u ovom tekstu.

Crno-bijela fotografija na kojoj je prikazana ruka koja vraća eure u novčanik
Izračun usklađenih mirovina: Najniže rastu za oko 14 eura, a oni iz Sabora i Vlade dobivaju 78 eura više

Prosječna mirovina za sveukupan broj korisnika mirovina, njih 1,22 milijuna je u veljači iznosila 495,53 eura. Točnije, za one bez međunarodnih ugovora radilo se iznosu od 556,85 eura, a mirovine isplaćene prema posebnim propisima su iznosile 152,26 eura. Mirovine se prema međunarodnim govorima isplaćuju za 185.919 umirovljenika. Riječ je uglavnom o onima koji su tek manji dio radnog staža odradili u Hrvatskoj. Udio mirovina u plaći je u veljači bio 44,9 posto.

U veljači je tako bilo 844.731 korisnika starosne i prijevremene starosne mirovine koji su dobili mirovinu od 481,70 eura, dok su korisnici bez međunarodnih ugovora dobili 549,04 eura mirovine. Dio obiteljske mirovine isplaćen je za 97.628 korisnika u iznosu od 577,20 eura.

Ovi se iznosi ne razlikuju bitno od iznosa iz prethodnog mjeseca, što možete vidjeti i ovdje. Ipak, mirovine isplaćene za ožujak će biti nešto veće jer će uključiti povećanje prema novoj aktualnoj vrijednosti mirovina. Aktualna vrijednost tako od 1. siječnja iznosi 12,26 eura, dok je stopa usklađivanja 4,19 posto. Ne treba zaboraviti ni to da će u ovoj isplati biti i razlika za siječanj i veljaču.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap