Evo kada kreće isplata mirovina u ožujku: Skoro svaki treći umirovljeni Hrvat živi od 350 eura

Jasmina Grgurić Zanze
4. ožujka 2024.
Mirovine
A- A+

Isplata mirovina za veljaču počinje u petak, 8. ožujka, obavijestio je danas Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje. Premda je stopa siječanjskog usklađivanja od 4,19 posto već poznata, veće mirovine umirovljenici će dobiti tek u travnju za ožujak, sa zaostacima za siječanj i veljaču. Prosječna mirovina trenutno iznosi 495 eura. Međutim, skoro svaki treći umirovljenik u Hrvatskoj preživljava sa samo 350 eura mjesečno.

Muškarac unosi PIN na bankomatu kako bi pristupio svom računu s kojeg će mu biti povučen novac.

Isplata mirovina bit će u petak, 8. ožujka | Foto: Unsplash / Eduardo Soares

Isplata mirovina za veljaču bit će u petak, 8. ožujka, obavijestio je danas Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje. Posljednja je to isplata prije siječanjskog usklađivanja od 4,19 posto. Mirovine uvećane za tu stopu bit će isplaćene tek u travnju za ožujak, sa zaostacima za siječanj i veljaču. Dok će nekima mirovine rasti svega 14 eura, drugi će dobiti 78 i više eura povišice, o čemu smo pisali ovdje.

Siječanjske mirovine također rasle, ali samo za neke

'Laži i obmane': Umirovljenike razljutila vijest da su mirovine rasle za 5 eura, evo što se zapravo dogodilo

Prosječna mirovina svih oko 1,2 milijuna umirovljenika iznosila je u veljači 495 eura. Kada ostavimo po strani korisnike prema međunarodnim ugovorima, prosjek se penje na 556 eura, no među njima su i mirovine prema posebnim propisima. Takva mirovina iznosi 46,7 posto udjela u prosječnoj plaći. Mirovine se prema međunarodnim govorima isplaćuju za 185.227 umirovljenika. Riječ je uglavnom o onima koji su tek manji dio radnog staža odradili u Hrvatskoj, za što u prosjeku primaju svega 152 eura.

Siječanjske mirovine rasle su za prosječnih pet eura. Ipak, velika većina umirovljenika to povećanje nije osjetila. Ono je, naime, rezultat povrata od pet posto umirovljenima prema posebnim propisima, kao i rasta osnovnih mirovina umirovljenima iz oba mirovinska stupa, o čemu više možete pročitati ovdje. Hrvatska ima samo 16.459 umirovljenih iz oba mirovinska stupa. Osnovna mirovina im je 697 eura, na što još dobiju isplatu iz drugog stupa.

Skoro svaki treći umirovljenik ima samo 350 eura

Prosječna starosna i prijevremena starosna mirovina, koje prima gotovo 700.000 umirovljenika, iznosi 548 eura. Tu je i oko 88.000 invalidskih mirovina od svega 374 eura te više od 160.000 obiteljskih mirovina s prosječnih 432 eura. S druge strane, djelatne vojne osobe imaju 721 euro, branitelji prema posebnom zakonu 1.095 eura, a pripadnici HVO-a 601 euro.

Crno-bijela fotografija na kojoj je prikazana ruka koja vraća eure u novčanik
Izračun usklađenih mirovina: Najniže rastu za oko 14 eura, a oni iz Sabora i Vlade dobivaju 78 eura više

Više od 95.000 umirovljenika dobilo je i isplatu dijela obiteljske mirovine uz vlastitu mirovinu, sve skupa u prosjeku od 577 eura. Prosječna starosna mirovina prema općim propisima za one s 40 i više godina staža iznosi 820 eura, navodi HZMO.

Alarmantan je podatak da skoro svaki treći umirovljenik prima najnižu mirovinu, a njihov broj neprestano raste. Trenutno ih je 265.565 među oko milijun svih umirovljenih (bez međunarodnih korisnika) s mirovinom od svega 350 eura, što čini manje od trećine prosječne hrvatske plaće, o čemu smo pisali ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap