Slovenci očekuju izvanredno usklađivanje mirovina: Sve će biti odlučeno do 1. travnja

Milan Dalmacija
28. veljače 2023.
Mirovine
A- A+

Savez umirovljenika Slovenije (ZDUS) i Sindikat umirovljenika Slovenije (SUS) podnijeli su Zavodu za mirovinsko i invalidsko osiguranje (ZPIZ) dvije različite verzije izvanrednog usklađivanja mirovina. Po prvoj verziji mirovine bi trebale rasti 3,5 posto uz jedan posto za umirovljene do 2011. godine. Druga verzija se odnosi na usklađivanje od četiri plus jedan posto. ZPIZ je odlučio Vladi Slovenije na usvajanje poslati prijedlog usklađivanja mirovina od tri i pol plus jedan posto, koje bi na snazi trebalo biti od 1. travnja.

euro

Euro, | Foto: mirovina.hr

Vijeće slovenskog Zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje (ZPIZ) odlučilo je Vladi Slovenije poslati konačni prijedlog izvanrednog usklađivanja mirovina koje su zatražili Savez umirovljenika Slovenije (ZDUS) i Sindikat umirovljenika Slovenije (SUS). Izvanredno usklađivanje bi tako trebalo iznositi 3,5 posto za sve umirovljenike te dodatnih jedan posto za sve koji su se umirovili do 2011. godine, piše N1 Slovenije. Treba reći kako je do te odluke došlo nakon razmatranja dvaju prijedloga umirovljeničkih udruga. ZDUS je tražio prihvaćeni izračun, a SUS je, pak, zatražio četiri plus jedan posto usklađivanja.

ZDUS i SUS se zalažu za izvanredno usklađivanje mirovina, uz već potvrđeni rast od 5,2 posto. No, umirovljeničke udruge su najprije izradile svaka svoj prijedlog usklađivanja mirovina zbog rasta inflacije i visokih troškova, no na posljednjoj sjednici Vijeća ZPIZ-a objedinile su svoje prijedloge, pa je Zavod prihvatio tu verziju. Vlada bi, kako je ranije rečeno, trebala odlučiti o ovome do 1. travnja, kako je pisao N1.

Prosvjedi slovenskih umirovljenika: Prvi je prošao u potpunoj tišini, na drugi pozvani i poljoprivrednici

Procjenjuje se da bi za prihvaćeno izvanredno usklađivanje mirovina trebalo izdvojiti oko 206 milijuna eura ove godine te dodatnih 274 milijuna u 2024. Nije zgorega spomenuti da je slovenskim umirovljenicima već danas sjela usklađena mirovina. Riječ je o redovitom usklađivanju koje se u Sloveniji vrši jednom godišnje u omjeru 60:40 u korist stope rasta plaća. Mirovine su stoga redovitim putem usklađene za 5,2 posto, što znači da bi na 500 eura mirovine, umirovljenici dobili 26 eura, piše slovenski N1.

Vrijedi podsjetiti kako je, unatoč redovitom usklađivanju, ali i planovima za izvanredno, za srijedu, 1. ožujka u Ljubljani najavljen drugi po redu veliki prosvjed umirovljenika, u organizaciji treće umirovljeničke struje – Glasa umirovljenika Slovenije. Sve o tom prosvjedu možete pročitati u našem članku.

euro
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap