Gabričević otkrio kada će se mirovine početi usklađivati po novoj formuli i koliko će rasti

Jasmina Grgurić Zanze
24. svibnja 2024.
Mirovine
A- A+

Nova Vlada obećala je da će do kraja mandata mirovine rasti za 30 posto. Riječ je prvenstveno o redovnom polugodišnjem usklađivanju mirovina. Prvi rast čeka nas već od 1. srpnja, s isplatom u rujnu, a stopu usklađivanja u većoj će mjeri odrediti rast plaća u odnosu na rast cijena. Mirovine će se ubuduće usklađivati prema novom omjeru 85:15 u odnosu na dosadašnjih 70:30 u korist povoljnijeg faktora. Ipak, saborski zastupnik Veselko Gabričević (HSU) otkriva da će se nova formula primjenjivati tek od 1. siječnja 2025. godine. Otkrio je i koliko bi do kraja mandata trebao iznositi udio mirovine u prosječnoj plaći.

euro kovanice

Euro kovanice | foto: Pixabay

Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) dobila je nakon Silvana Hrelje novog saborskog zastupnika, 75-godišnjeg Veselka Gabričevića. Mandat su ostvarili na listi HDZ-a kao koalicijski partneri, a Gabričević je sada otkrio kada se može očekivati da će mirovine rasti. U svakom slučaju, riječ je o redovnom zakonskom usklađivanju koje bi se događalo ‘samo od sebe’ prema rastu plaća i cijena. Tek manji pomak donijet će nova formula u omjeru 85:15 u korist povoljnijeg indeksa rasta (cijena ili plaća) umjesto dosadašnjih 70:30.

Od 1. siječnja 2025. usklađivanje po novoj formuli

marin piletić
Plenković nastavlja mirovinsku politiku s Piletićem: Evo što sve čeka umirovljenike

– Novo usklađivanje mirovina radit će se po formuli 85:15 i prijedlog tog zakona očekujemo u prvom čitanju na Saboru. To bi moglo biti do ljetne stanke, a drugo čitanje bi bilo poslije pa očekujem zakon do kraja godine. Realno je da usklađivanje po novoj formuli krene od siječnja iduće godine, rekao je za N1info.hr Gabričević.

Ipak, ne može se reći da je promjena formule usklađivanja mirovina rezultat suradnje s HSU-om, jer je isto dogovoreno još lani u studenom na Nacionalnom vijeću za umirovljenike i starije osobe, o čemu smo pisali ovdje. Ipak, HDZ je tadašnja obećanja sačuvao za izbore, među njima i trajni dodatak na mirovinu (trinaestu mirovinu) te dodatnih godinu dana staža za majke.

Rast plaća odredit će stopu usklađivanja u srpnju

Mirovine se usklađuju dvaput godišnje, od 1. siječnja i 1. srpnja, tako što se uspoređuju kretanja cijena i plaća od dva prethodna polugodišta. Ipak, ta se razlika umirovljenicima isplaćuje s nekoliko mjeseci zakašnjenja, jer Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje čeka podatak o posljednjoj prosječnoj plaći od Državnog zavoda za statistiku. Tako su tek prošlog mjeseca umirovljenici dobili siječanjsko usklađivanje od 4,19 posto sa zaostacima za veljaču i ožujak. Iduće usklađivanje je 1. srpnja, ali će biti isplaćeno tek u rujnu.

Premda smo posljednjih godina zbog inflacije imali rekordno visoke stope rasta, poput onog lanjskog u srpnju od 8,42 posto, može se dogoditi da mirovine usklađivanjem uopće ne rastu, ako nema promjena u plaćama i cijenama. S obzirom na velike skokove u prosječnoj plaći proteklih mjeseci, o čemu smo pisali ovdje, za očekivati je da će mirovine više rasti upravo prema ovom parametru.

Formula u stopostotnom omjeru bila bi bolje rješenje

Zbrajanje centi koji se nalaze na novčanica eura
Analiza usklađivanja mirovina: Evo kako nas Vlada zakida za povoljnije povećanje

Da nova formula usklađivanja neće donijeti značajnije veći postotak rasta, upozorio je analitičar mirovinskog sustava, Željko Šemper. Svaki omjer koji je manji od 100:0, tvrdi, znači daljnji jaz između mirovina i plaća, po čemu smo na dnu članica Europske unije. Također, izračunao je da bi razlika u formuli usklađivanja između 70:30 i 85:15 donijela svega tri do četiri posto veću mirovinu kroz prošli mandat, o čemu smo pisali ovdje. Nema stoga razloga da Vlada nije prihvatila ono što predlaže Sindikat umirovljenika Hrvatske, a to je usklađivanje u stopostotnom omjeru prema povoljnijem indeksu rasta, što su u većini slučajeva upravo plaće.

– Nijedan prijedlog neće ići bez našeg znanja, sudjelovat ćemo u svakom detalju, što nam predstavlja zadovoljstvo, jer ranije nismo bili u takvoj poziciji. Sljedeće što je ušlo, a očekujemo da će se realizirati, jest da se mirovine povećaju za 30 posto u prosjeku do kraja mandata. To je oko 750 eura. Trenutno je to 530 eura, dodaje Gabričević.

Očekuju da će udio prosječne mirovine narasti na 52 ili 54 posto prosječne plaće, uz nastojanja da taj udio prijeđe 60 posto do kraja mandata.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap