Evo tko i pod kojim uvjetima ima pravo na energetski dodatak: Neki će ga dobiti do kraja godine

Milan Dalmacija
23. prosinca 2022.
Mirovine
A- A+

Vlada je donijela odluku o isplati energetskog dodatka za umirovljenike. Tom odlukom pravo na dodatak imaju primatelji mirovina do iznosa od 4.360 kuna (578.67 eura) koji su zatečeni u isplati mirovina u kolovozu i prosincu ove godine. Prvi će dobiti dodatak ovih dana, a drugi najkasnije u ožujku sljedeće godine.

Novac, euri | Foto: mirovina.hr

Vlada je na svojoj sjednici u četvrtak donijela odluku o isplati energetskog dodatka za umirovljenike s mirovinama do 4.360 kuna, odnosno 578,67 eura. Posebnom odlukom detaljno su propisani uvjeti koje umirovljenici trebaju zadovoljavati kako bi im dodatak bio isplaćen.

Plenković kao Djed Mraz: Novi energetski dodatak za više od 600.000 umirovljenika!

Neće svi umirovljenici dobiti isti iznos, nego će on biti raspodijeljen po kategorijama, kao i kod energetskog dodatka isplaćenog u listopadu, o kojem smo više pisali ovdje. S obzirom na to da od 1. siječnja uvodimo euro, odlučili smo preračunati visine mirovina koje su kriterij za utvrđivanje iznosa dodataka koje smo također preračunali, kao što smo preračunali i mirovine za prosinac.

Tako će iznos od 1.200 kuna (159,27 eura) dobiti oni s mirovinama do 1.850 kuna (245,54 eura), 900 kuna (119,45 eura) će dobiti oni s mirovinama do 2.350 kuna (311,90 eura), 600 kuna (79,63 eura) će dobiti oni s mirovinama do 3.350 kuna (444,62 eura), a 400 kuna (53,09 eura) oni koji primaju mirovine u iznosu do 4.360 kuna (578,67 eura).

Neki uskoro dobivaju dodatak

Pravo na isplatu energetskog dodatka imaju svi korisnici mirovine iz obveznog osiguranja u Republici Hrvatskoj koji imaju prebivalište unutar RH te su nezaposleni. U mirovinske primitke, osim mirovine spadaju i iznos dokupljene mirovine čija je isplata preuzeta prema Zakonu o nastavku isplate dokupljenih mirovina iz 2017. te drugi dodaci koji se isplaćuju uz mirovinu, osim naknade zbog tjelesnog oštećenja i doplatka za pomoć i njegu.

Preračunali smo prosječne mirovine za studeni u eure, brojke nisu baš velike

Umirovljenici koji su zatečeni u isplati mirovina u kolovozu ove godine dodatak bi mogli dobiti već do kraja prosinca. Na skoru isplatu mogu računati i umirovljenici koji primaju mirovinu iz inozemstva, koja zbrojena s hrvatskom mirovinom ne smije prelaziti već spomenutih 4.360 kuna, ako su već dostavili Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje dokaz o primitku inozemne mirovine za kolovoz.

Nema ovrhe niti poreza

Pravo na dodatak imaju i oni koji će se umiroviti do 31. prosinca ove godine, pod uvjetom da budu zatečeni u isplati mirovina za prosinac, najkasnije do 15. veljače. Isti uvjeti vrijede i za one koji primaju mirovinu iz inozemstva. No, oni moraju do 28. veljače sljedeće godine dostaviti dokaz o primitku inozemne mirovine za prosinac. Njima će mirovina biti isplaćena najkasnije u ožujku.

Energetski dodatak, prema ovoj odluci, ne podliježe ovrsi, niti oporezivanju. No, ako HZMO utvrdi da je netko dobio dodatak, a da nije imao pravo na njega, osoba je dužna vratiti dobiveni iznos u cijelosti. Odluka još uvijek nije službeno objavljena u Narodnim novinama, što daje mogućnost za eventualne promjene.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap