Evo još jednoga: Švedski mirovinski fond Alecta ulagao u propale američke banke i izgubio više od milijardu dolara

Milan Dalmacija
17. ožujka 2023.
Mirovine
A- A+

Mirovinski fond Alecta najveći je u Švedskoj. Stoga su mnogi ostali iznenađeni kad je fond otpisao 1,1 milijardu dolara koje je uložio u propalu američku Signature Bank i kompaniju SVB Financial. Gubici bi mogli biti i veći ako propadne First Republican Bank.

raiffeisen mirovinski fondovi

Foto: Pexels

Koliko je financijska kriza, koja zbog raznih zbivanja u svijetu traje već gotovo tri godine, može biti nepredvidljiva pokazuje i nedavni slom dvije američke banke. Riječ je o Sillicon Valley Bank i Signature Bank, u kojoj je, između ostalih, glavni dioničar bio i najveći švedski mirovinski fond Alecta.

U njemu štedi oko 2,6 milijuna Šveđana, a prvi gubici zbog propasti banaka procjenjuju se na više od milijardu dolara. Još 2017. godine počeli su ulagati u dionice Signature Banka i matične kompanije SVB Financial. Zbog toga su pretrpjeli val kritika, jer je bila riječ o financijskim tijelima koja su financirala isključivo bavljenje digitalnom tehnologijom i kriptovalutama.

Ulaganja su s vremenom rasla

kretanje mirovinskih fondova po grafovima
I najveći padaju: Norveški naftni fond izgubio čak 152 milijarde eura, mirovine ipak nisu ugrožene

No, ulaganja su s vremenom rasla, pa je Alecta bila četvrti najveći dioničar SVB Financiala i šesti najveći dioničar Signature Banka. Problematično je i ulaganje u First Republican Bank, čije su dionice potonule za 60 posto u odnosu na prošlu godinu.

– Mislimo da je za nas kao invstitora veliki neuspjeh ono što se dogodilo prošloga tjedna. Moramo nešto naučiti iz ovoga i poduzeti korake na temelju naučenoga, rekao je za Bloomberg izvršni direktor Alecte, Magnus Billing.

Ukupno ulaganje Alecte u ove propale američke banke iznosilo je oko 2,2 milijarde eura. Billing je nastojao umiriti štediše, rekvaši da ulaganja fonda u te banke iznose svega jedan posto ukupnog kapitala.

– Sa stajališta korisnika, ovo uopće nema materijalnog utjecaja. To neće utjecati na mirovine koje jamčimo našim klijentima“, rekao je Biling, nazvavši švedski mirovinski sustav “vrlo robusnim”.

Nisu prvi koji su se ‘okliznuli’

Kako bilo, uprava Alecte naložila je Billingu da odmah pokrene istragu koja će objasniti po kojem se principu dugi niz godina ulagalo u gubitaše. Naime, fond Alecta je već morao otpisati 1,1 milijardu dolara. Švedska regulatorna agencija također je istaknula da ovo ne bi trebalo imati utjecaja na financijski sustav u toj zemlji.

No, ako je norveški naftni fond, inače najveći mirovinski fond na svijetu, izgubio 152 milijarde eura, onda zapravo ništa više nije sigurno. Na ulaganjima u kriptovalute se “okliznuo” i treći najveći mirovinski fond u Kanadi, koji je u studenom zbog lošeg ulaganja morao otpisati 150 milijuna dolara.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap