I najveći padaju: Norveški naftni fond izgubio čak 152 milijarde eura, mirovine ipak nisu ugrožene

Milan Dalmacija
5. veljače 2023.
Mirovine
A- A+

Norveški naftni fond je osnovan 1996. godine, kad su prihodi iz sektora nafte i plina preusmjereni za mirovine. U 2022. godini je zbog rata u Ukrajini, rasta kamata i inflacije izgubio rekordnih 151,9 milijardi eura.

Loša bilanca mirovinskih fondova | Foto: Ilustracija: Unsplash

Najveći državni mirovinski fond i jedan od najvećih ulagača na svijetu, Norveški imovinski (naftni) fond, u prošloj je godini izgubio rekordnih 164,4 milijarde dolara ili 151,9 milijardi eura gubitka. Time je završen i raniji niz stvaranja profita koje je trajalo tri godine, o čemu smo već pisali.

Norveški naftni fond ima više novca od 10 najbogatijih ljudi na svijetu, umirovljenici profitirali

Iz investicijskog menadžmenta Norveške banke, koja je nadzornik fonda, poručili su da su na tržišta dionica i obveznica lani istovremeno utjecali rat u Ukrajini, visoka inflacija i rastuće kamatne stope. Povrat na dionice fonda u 2022. godini je tako iznosio minus 15,3 posto, a povrat na ulaganja s fiksnim prihodom je bio na minus 12,1 posto, prenosi Deutsche Welle.

No, bez obzira na to, zbog poreznih priljeva imovina fonda je za 90 milijardi norveških kruna (64,8 milijardi eura) veća nego u 2021. godini. Uz to, zabilježen je i pozitivan povrat od 0,1 posto na nekretnine i 5,1 posto na projekte koji se tiču obnovljive energije.

Inače, Norveški naftni fond je osnovan 1996. godine, kad su prihodi iz sektora nafte i plina preusmjereni za mirovine. Imovina fonda uključuje udjele u otprilike 9.300 poduzeća, što je oko 1,3 posto svih dionica na svijetu. Uz to, fond ulaže u obveznice, nekretnine i projekte obnovljive energije.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap