Država daje, država uzima: Na 5.000 kn štednje u trećem stupu dobit ćete 750 kn, ali i platiti 500 kn poreza

Milan Dalmacija
27. prosinca 2022.
Mirovine
A- A+

Iako država daje 750 kuna poticaja za godišnju uplatu u dobrovoljne mirovinske fondove veće od 5.000 kuna, istodobno na taj iznos uzme 500 kuna poreza. Upozorio je na to analitičar mirovinskog sustava i član Središnjeg odbora HSU-a Željko Šemper, koji je u svom otvorenom pismu ministru financija Marku Primorcu i ravnatelju Porezne uprave Božidaru Kutleši zatražio da uplate u treći stup budu priznate kao osobni odbitak, jednako kao što su na taj način priznate poslodavcima.

Kuna, novac | Foto: mirovina.hr

U studenome je osam otvorenih dobrovoljnih mirovinskih fondova imalo 370.860 članova, dok je u 20 zatvorenih dobrovoljnih mirovinskih fondova bilo 46.878 članova. Ukupne uplate u dobrovoljne mirovinske fondove iznosile su 78,1 milijun kuna, odnosno 32,6 posto više u odnosu na listopad, izvijestila je ranije ovog mjeseca HANFA.

Iako uplate prvenstveno ovise o ugovoru između člana i odabranog mirovinskog fonda, vrijedi znati da država za godišnji ulog od 5.000 kuna daje i poticajna sredstva u iznosu od 750 kuna. No, manje je poznato da taj isti ulog Porezna uprava građanima oporezuje s 500 kuna poreza na dohodak, dok je poslodavcima uplata uime zaposlenika – neoporeziva.

Ostaje trećina državnih poticajnih sredstava

raiffeisen mirovinski fondovi
U mirovinskim fondovima 133 milijarde kuna: Raste imovina i broj članova fondova, ali se smanjuju isplate

Na ovu je anomaliju upozorio analitičar mirovinskog sustava i član Središnjeg odbora HSU-a Željko Šemper u svome otvorenome pismu kojeg je uputio ministru financija Marku Primorcu, ravnatelju Porezne uprave Božidaru Kutleši te Raiffeisen dobrovoljnom mirovinskom fondu.

– Građani sada, krajem godine, na svoj račun dobiju državna poticajna sredstva od 750 kuna, a onda im Porezna uprava u postupku godišnjeg obračuna dohotka u razrezu poreza uzme 500 kuna! Isti princip je i kod nekih drugih uplata građana, životnih osiguranja, zdravstvenih dobrovoljnih osiguranja, računa za zdravstvene usluge izvan javnog zdravstva… Na sve takve troškove iz dohotka, pa čak i nama umirovljenicima, država uzme svoj “harač”! Zašto? Zbog naše brige za život u mirovini, zbog prevencije raznih bolesti ili ne daj Bože u hitnim slučajevima, kad ne možemo ostvariti uslugu u javnom zdravstvu, a mi smo se naplaćali zdravstvenih doprinosa u vrijeme radnog vijeka. Ima li tome kraja, draga gospodo?, upitao se Šemper u svome pismu.

Jednostavno, ali nepravedno

U prijevodu, država na uplaćenih 5.000 kuna da 750, ali i uzme 500. Šemper dodaje kako je zaista neobično što država u osobnom odbitku priznaje tri posto dodatnog zdravstvenog doprinosa, kojeg plaćaju umirovljenici s mirovinama većim od 7.086 kuna, a o kojem smo također već pisali. Upozorio je da Europska unija traži od svojih država članica jednostavnost u poreznim olakšicama. No, u ovom slučaju, smatra on, ta je jednostavnost nepravedna i diskriminatorna.

Stoga od resornog ministra i šefa Porezne uprave zahtijeva da se 5.000 kuna koje građani uplaćuju u dobrovoljne mirovinske fondove u godišnjoj prijavi dohotka priznaju kao osobni odbitak na jednak način kao što se to priznaje poslodavcima.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap